Quin és el vostre càrrec dins de l’organització?

Laura Blanco: Formo part de la direcció d’Anufra i sóc responsable en l’àrea tècnica d’hidrogeologia. Actualment, combino aquestes tasques també, amb el desenvolupament d’un doctorat industrial, juntament amb Anufra, l’empresa i la Universitat de Barcelona.

Xavier Alemany: Jo soc geòleg responsable de l’àrea de producció i el nostre equip està compost per l’Enric Cruz (geòleg especialitzat en modelitzacions hidrogeològiques), l’Aida Mushacs (geòloga especialitzada en cartografia i SIG), en Jordi Espuny (geòleg especialitzat en hidrogeologia, cartografia i geotècnia) i en Raúl Prieto (cursant grau en Medi Ambient).

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?

Anufra és una consultora tècnica que desenvolupa la seva activitat bàsicament en 3 àmbits: coneixement del terreny, investigació de les aigües subterrànies i superficials i seguiments ambientals. En el camp de la geotèrmia, on més poden aportar els membres del nostre equip és en la investigació del terreny i de les aigües subterrànies, l’elaboració de models de flux de calor, el disseny de camps de pous geotèrmics, la tramitació de subvencions i permisos i el seguiment i control de l’obra.

Visió: En un món globalitzat depenent d’un medi natural finit i impredictible i davant de la pressió cada vegada més gran exercida per l’ésser humà sobre el medi, es necessiten empreses coneixedores dels marcs normatius en els quals cal desenvolupar totes les actuacions que puguin resultar agressives, per tal d’assolir l’equilibri entre l’activitat humana i la sostenibilitat ambiental.

Missió: Suport tècnic i especialitzat a les administracions i a altres empreses en qualsevol actuació que impliqui un major coneixement del terreny i de les aigües, tant del medi com dels processos de flux de calor i d’aigua que puguin facilitar la implementació adequada i equilibrada de qualsevol recurs, inclosa la geotèrmia. L’explotació equilibrada dels recursos és el que permet a llarg termini conservar el recurs a la vegada que preservar el medi natural per generacions futures. Per tant en aquest aspecte des d’Anufra es considera que cal tenir una visió de futur i no només a curt termini.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització?

Adquirir un major coneixement sobre la naturalesa i comportament del terreny i de les aigües subterrànies i superficials mitjançant la investigació a camp, la modelització de processos a partir de les dades registrades i l’experiència dels tècnics d’ANUFRA i el seu posterior seguiment per tal de corroborar que els models s’acompleixen o en cas necessari readaptar-los per ajustar-los a la realitat.

Principals magnituds de la vostra organització?

Som un equip humà format per 6 persones que combina l’experiència dels membres més antics, amb més de 20 anys treballats en l’àmbit de la geologia i hidrogeologia, amb la fortalesa i empenta dels tècnics més joves. A més, disposem d’una xarxa molt àmplia i capacitada d’empreses i autònoms amb les que col·laborem habitualment.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?

Principalment, l’equip tècnic, amb els coneixements i aptituds tècniques necessàries per donar resposta als reptes i problemàtiques que sovint ens plantegen els nostres clients. En l’àmbit de la geotèrmia creiem que el nostre punt fort ha de centrar-se en la generació de models de flux i transport de calor i en la presa de dades per obtenir el paràmetres geotèrmics del terreny. Tot amb l’objectiu de dimensionar camps de pous geotèrmics ben equilibrats, de tal manera que s’afavoreixi el seu correcte funcionament a la vegada que s’eviti el sobredimensionament de la instal·lació, reduint costos i evitant sobreexplotacions que a la llarga redunden en una menor eficiència de tot el sistema.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?

Estem realitzant un doctorat industrial encaminat a desenvolupar un software que permeti obtenir amb major fiabilitat els paràmetres de fracturació i hidrogeològics del terreny, directament relacionats amb els fluxos d’aigua que es donen en el subsòl i en conseqüència amb el transport de calor. La novetat del procediment que s’està investigant és la presa de les dades de plans de fracturació a gran escala i en 3D, per després introduir aquestes dades al software i que el propi programa tracti les dades amb tecnologia de Machine Learning, disciplina científica en l’àmbit de la intel·ligència artificial.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?

Actualment treballem en el mercat estatal, principalment a Catalunya tot i que també hem desenvolupat projectes a altres regions com poden ser les Illes Canàries, Madrid, València, Aragó o les Illes Balears. 

Què t’ha aportat ser soci del CEEC?

El CEEC ens ha donat l’oportunitat d’acostar-nos més al mercat energètic, coneixent empreses, persones i projectes que tenen en comú els nostres objectius com a entitat.

La idea de networking ens permet evolucionar com empresa i ampliar el nostre ventall d’oportunitats potencials.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?

El CEEC ha estat el hub de tota la informació útil pel que fa a coneixement mercantil, empresarial i formació professional.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?

Pensem que el CEEC és un dels clústers més important de Catalunya i és reconegut per l’impuls en projectes d’energia eficient i neta.

Creiem que s’han de continuar explotant tant els projectes que desenvolupen com els projectes interns, per tal de generar més oportunitats de negoci.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?

El CEEC forma part d’aquest context de transició energètica des de fa anys com a plataforma de difusió dels projectes dels seus socis. En aquest sentit pensem que hauria de seguir així per poder donar més visibilitat a aquelles entitats que no tenen tants recursos i que a la vegada la seva labor és tan crucial en el mercat energètic com la de qualsevol altra entitat.

Tenint en compte la pandèmia, podries explicar breument quin ha estat el resultat de 2020?

Malgrat el context mundial, hem estat prou hàbils per minimitzar l’impacte en les planificacions i en les oportunitats de negoci.

Internament el resultat ha estat positiu. El grau d’adaptació ha sigut extremadament alt a l’hora de treballar en equip virtualment, utilitzant estratègies i mètodes nous, implantant tecnologies alternatives i sempre amb una postura de predisposició enfront del canvi en l’entorn de treball i sempre amb la màxima eficàcia.

Actualment continuem amb el teletreball combinant-lo amb una presencialitat flexible i adaptada a les necessitats de cadascú.

A més, en els treballs de camp actuem amb un protocol que assegura la seguretat i la salut de l’equip.

Quines són les vostres previsions pel 2021?

Un cop finalitzin les mesures preventives de la COVID-19, realitzarem un període de reintroducció al treball presencial amb horaris adaptats. Actualment ja ho tenim tot organitzat i planificat, només cal esperar el moment oportú.

El nostre principal objectiu és continuar evolucionant en els àmbits que tenim més consolidats com empresa, dedicant un esforç extra encaminat a introduir-nos a poc a poc en el món de la geotèrmia mitjançant l’oferta dels serveis abans esmentats, és a dir la millora del coneixement del terreny i de les aigües enfocant la seva investigació a l’obtenció dels paràmetres geotèrmics del terreny, a la vegada que desenvolupant models de transport de calor que permetin dimensionar camps de pous geotèrmics ben equilibrats, evitant sobredimensionaments que encareixin el producte i evitant sobreexplotacions que a la llarga redunden en una menor eficiència de tot el sistema. En el mateix sentit, i atesa la gran experiència que disposen els tècnics d’ANUFRA en la tramitació d’autoritzacions davant de les administracions, també es pretén oferir serveis destinats a obtenir els permisos pertinents necessaris per a la instal·lació d’aquests tipus de sistemes, així com la sol·licitud de possibles subvencions que abarateixin el seu cost.

D’aquesta manera és com ANUFRA pretén col·laborar en la transició energètica que s’ha de dur els pròxims anys a Catalunya i la resta del territori estatal.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?

La transició energètica és un procés imparable, però actualment passa per un cicle de reestructuració i legislació perquè els objectius impulsats des de la Unió Europea no s’acaben de complir.

Creiem que el principal factor de risc en el panorama de la transició energètica és la falta de formació ambiental i confiança a l’hora de fer el pas pel canvi. La situació de la pandèmia podria accelerar el procés d’innovació i canvi en alguns sectors de la indústria i per tant creiem que ara és el moment de donar suport a la transició energètica.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?

La transició energètica en l’àmbit nacional està molt influenciada per les directrius europees.

Creiem que la transició energètica industrial ha d’anar liderada per les empreses i la innovació. La captació de capital per fer-ho possible ha de ser la gran preocupació d’aquestes, així com predicar amb els beneficis del canvi energètic per generar més confiança en el sector.

Les administracions públiques i la política en aquest cas haurien d’adoptar un segon pla i  enforcar-se més en la formació ambiental de la població i en establir uns marcs normatius que doni seguretat i afavoreixi a les empreses que aposten per la transició energètica.

Voldríeu afegir algun altra cosa?

Coordinem, redactem i gestionem permisos, licitacions i/o subvencions amb les administracions competents necessaris per la instal·lació dels sistemes d’energia abans esmentats.


Consulta totes les entrevistes de 2020 clicant aquí.