Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització? 

Sóc el CEO/Director General. 

Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?

Com a soci fundador de Micropower, la meva visió i missió ha estat des del primer moment transformar l’energia de la manera més eficient en centrals de petita potència i ubicades físicament en els punts de consum de l’energia per evitar pèrdues. 

Vaig començar la meva carrera professional com a enginyer de projectes en la cogeneració de mitjana i gran potència. 

Durant 28 anys en el sector he creat 3 empreses que desenvolupen la seva activitat en el sector de l’energia i la transformació dels residus en energia, pel que el meu objectiu no ha variat en tots aquests anys: lluitar per l’eficiència i l’autosuficiència energètica. Això ha de ser l’essència de Micropower Europe.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització?

L’execució de projectes de transformació de l’energia d’alta eficiència tant d’origen fòssil com renovable. El fet diferenciador és que ho fem amb microturbines de gas i biogàs i ho fem per potències petites i modulars de manera que es poden adaptar fàcilment a l’autoconsum.

Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?

  • Som l’única empresa a l’Estat que desenvolupa projectes amb microturbines de gas.

  • Tenim solucions per a tots els gasos renovables: biogàs, biometà i hidrogen.

  • Oferim solucions claus en mà hibridant totes les tecnologies de generació amb renovables.

Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? 

Estem en la fase d’estudi d’un projecte de biometanització que combina la producció de biometà per vehicles amb un sistema d’eliminació del gas de rebuig amb microturbina que, al mateix temps, genera l’electricitat i la calor que cal a la planta de biometà. És l’única solució que resol els tres problemes de les centrals de biometà sense fer ús de fonts d’energia externa.

Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència? 

El nostre mercat està ubicat a Espanya i Portugal. Disposem de la llicència exclusiva de Capstone Turbine Corporation, però hem realitzat puntualment projectes i estudis a la República Dominicana, Mèxic, Nicaragua i Emirats Àrabs.

Què t’ha aportat ser soci del CEEC?

Vàrem arribar al CEEC provinents de Cogen España quan la direcció d’aquesta organització va passar en mans d’una de les grans elèctriques d’Espanya. Ens va semblar que era impossible defensar des d’allà cap solució que estès enfocada a l’autosuficiència energètica per deixar de dependre de les grans “utilities”. En el Clúster vàrem trobar el marc perfecte per a poder defensar un marc regulador favorable a l’autogeneració i una plataforma de networking local molt potent.

Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?

Les relacions institucionals per buscar un marc favorable per la nostre activitat i la participació en jornades tècniques on hem pogut explicar el que fem i com ho fem.

Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?

Ara que tenim menys contacte presencial, hauríem de buscar formes de poder explicar el que estem fent els socis des de les xarxes socials i el lloc web del Clúster. Ens cal un “virtual networking”.

Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?

Com el seu nom indica, tant l’actual com l’original, hem de defensar l’energia eficient que de vegades té origen renovable (quan és possible) o de vegades és fòssil quan cal poder-la gestionar i disposar en moments que les renovables no són possibles. Aquest és exactament l’objectiu de Micropower,  defensar la transformació eficient de l’energia sigui quin sigui l’origen, ha de ser la posició del CEEC.

Tenint en compte la pandèmia, podries explicar breument quin ha estat el resultat de 2020? 

El 2020 ha estat un parèntesi en la nostra activitat però confiem en no haver perdut massa oportunitats i recuperar l’activitat perduda el 2021. El resultat el 2020 s’ha reduït en facturació un 40%.

Quines són les vostres previsions pel 2021?

Doncs confiem que sigui un 50% més alt i recuperar els projectes que s’han endarrerit durant el 2020. Per sort, la majoria de centrals estan en instal·lacions de serveis essencials i no s’han aturat durant el COVID pel que hem fet el manteniment sense problemes.

I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?

Jo confio que s’hagi limitat a un parèntesi temporal que ha frenat un temps els projectes nous però amb els nous fonts europeus, segur que recuperem el temps perdut. A més a més, la falta d’ingressos a les empreses obliga a la reducció de costos i l’eficiència energètica els redueix tant en emissions de CO2 com en euros.

En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?

Ens trobem en un moment de confusió. El govern espanyol mitjançant el PNIEC ha promogut una transició energètica 100% elèctrica i no ha tingut en compte tota la demanda tèrmica que tant a les cases com a les indústries existeix i que, en el cas de la climatització, té una demanda oposada al recurs natural del sol. A més, les indústries consumeixen vapor també de nit i si no volem tornar als mètodes del segle XVIII cremant biomassa forestal, haurem de trobar maneres de fer gasos renovables o optimitzar l’ús dels que tenen origen fòssil amb cogeneració d’alta eficiència.

Així doncs, en l’àmbit espanyol estan promovent una transició especuladora basada en les grans plantes deslocalitzades de solar i eòlica i, tal com ja va passar amb la bombolla immobiliària, acabaran conduint la sostenibilitat energètica cap a la insostenibilitat econòmica (per motius similars es va acabar publicant el RDL 1/2012 que va acabar amb el règim econòmic específic de les empreses eficients). A Catalunya, amb un teixit industrial potent, volem fer aplicacions diferents i fer-les allà on es consumeix l’energia per evitar pèrdues de transport i transformació i no ocupar més territori rural. De totes maneres, estem limitats per les ajudes que venen de l’IDAE i que molt sovint es basen en el 100% elèctric del PNIEC.

Vols indicar alguna altra cosa?

Avui les empreses tenen l’opció de comprar “energia verda” i fer el seu “greenwashing” particular pagant la “bula” mediambiental a les comercialitzadores. Hem d’aconseguir que es facin elles mateixes l’energia verda i que no hagin de comprar a les grans “utilities”, ja que aqueste busquen fer grans parcs solar i eòlics deslocalitzats ocupant el territori rural. Si no ho aconseguim, haurem sortit del foc per caure a les brases.

L’autoconsum ha de servir per molt més que per a mitigar l’escalfament global, ha de servir per a poder empoderar a l’usuari energètic i evitar la dependència dels qui fins avui encara controlen un mercat de l’energia que realment no és “lliure” ja que compradors i venedors són, en gran mesura, els mateixos.