Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
Sóc el director de l'Àrea de Desenvolupament Corporatiu i Transferència de Tecnologia de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC).
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
Missió
Contribuir al desenvolupament sostenible de la societat i augmentar la competitivitat de les empreses en l’àmbit de l’energia mitjançant la recerca a mitjà i llarg termini, la innovació i el desenvolupament de nous productes tecnològics, així com la disseminació de coneixement rellevant per a la ciutadania.
Visió
Esdevenir un centre d’excel·lència i una organització de referència internacional en el camp de l’energia a través de la recerca, el desenvolupament i la innovació, i treballant de manera coordinada amb l’administració, la indústria i les universitats.
Objectius i fites generals
- Impulsar el canvi energètic i la transformació tecnològica a partir de l’excel·lència científica.
- Liderar el desenvolupament de noves tecnologies energètiques que donin resposta a les necessitats de les empreses del sector.
- Treballar amb l’administració en la definició de les estratègies sòcioeconòmiques per estimular la transformació energètica.
- Esdevenir un líder d’opinió en el sector de l’energia.
Quina és l’activitat principal de la vostra organització?
La recerca en l’àmbit de l’energia, la innovació i el desenvolupament tecnològic de nous productes i serveis al sector energètic, així com la disseminació del coneixement rellevant per a la ciutadania i la societat.
Principals magnituds de la vostra organització?
L’IREC té actualment dues seus: la principal a Barcelona, i una segona seu al campus Sescelades de Tarragona. Actualment comptem amb 120 treballadors i un volum de negoci aproximadament de 7 M€ anuals.
Quins són els principals trets distintius/ fortaleses de la vostra organització?
- Excel·lència científica i reconeixement a nivell nacional i internacional.
- Recerca aplicada propera a la societat i a la indústria.
- Línies de recerca associades a energia i sostenibilitat, laboratoris de primer nivell, projectes i resultats punters.
- Projecció internacional i lideratge a nivell català de l’ecosistema I+D+i.
- Sinergies internes i externes interdisciplinàries i, per tant, de rellevància per a més sectors industrials.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
El resultat més clar han estat els projectes de la Comunitat RIS3CAT energia, un ecosistema de recerca i innovació liderat per l’IREC i finançat per ACCIÓ que inclou més de 35 socis i 100 associats. Tots ells desenvolupen 3 projectes de I+D i 4 projectes d’innovació en xarxes intel·ligents, nous combustibles sintètics, eficiència energètica en edificació, digitalització de l’energia i sostenibilitat. En 3 anys hem produït més de 50 nous productes i serveis, implementat 3 projectes pilot industrials i 190 demostradors a nivell residencial, tot generant més de 23 nous llocs de treball directes. Per exemple, s’ha instal·lat una unitat de producció de gas renovable per a injecció a xarxa a l’EDAR de Sabadell, s’han instal·lat bateries de segona vida, plaques fotovoltaiques de nova generació gestionades per un sistema d’optimització energètica a la biblioteca de Montgat i s’ha digitalitzat i modernitzat la xarxa elèctrica de distribució de la zona de Caldes amb sensòrica i automatització.
Per altra banda, estem liderant una iniciativa tecnològica prioritària (ITP) a nivell nacional amb la col·laboració d’empreses, altres centres de recerca i plataformes tecnològiques per a desenvolupar el concepte ‘Districtes d’Energia Positiva a Espanya i Europa’.
El nostre grup de nanoiònica i piles de combustible, liderat pel Dr. Albert Tarancón (ICREA/ERC) està desenvolupant aplicacions i tecnologia per a la generació i aprofitament d’hidrogen renovable a la indústria i altres sectors d’aplicació.
Com a resultat de la nostra recerca els últims 10 anys, hem creat recentment una spin-off de l’Institut, Energueia SL, que ofereix una plataforma software per a la gestió de la demanda (CASE).
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
Més del 50% de la nostra activitat es desenvolupa a Europa, principalment en projectes col·laboratius H2020 i equivalents, amb empreses i altres centres de recerca de reconegut prestigi. Estem presents en diferents associacions i comitès de referència internacional com ara la “European Energy Research Alliance” (ERRA) o l’Agència Internacional de l’Energia (IEA).
Des de fa uns anys, estem ampliant la nostra presència internacional en altres països i continents amb col·laboracions als Estats Units, Amèrica del Sud, l’Orient-mitjà i la Xina.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
El CEEC ens garanteix accés al teixit industrial del sector energètic a Catalunya i ens ajuda a crear l’ecosistema de transferència de tecnologia per l’IREC. A més a més, també ens ajuda a reforçar col·laboracions internacionals a través de les missions a l’exterior.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
L’IREC ha estat implicat amb el CEEC des de la seva fundació. Considerem al CEEC un element essencial i un soci preferent de l’ecosistema energètic català per poder desenvolupar la nostra activitat i, en concret, per assegurar la col·laboració amb el teixit empresarial i transferir-hi el coneixement generat per l’IREC, augmentant així la competitivitat del sector.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
Que jugui un paper més important i decidit amb les administracions a nivell català, nacional i europeu, i que aposti per la internacionalització del nostre sector donant suport als seus socis.
Per altra banda, li proposaria que consolidi els lligams amb entitats com l’IREC per tal de reforçar i potenciar l’ecosistema I+D+i del sector energètic català.
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
Ha de generar i dinamitzar l’ecosistema empresarial, ser interlocutor i pont amb administracions i altres associacions industrials per defensar el posicionament del sector energètic.
Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació?
L’àmbit de la recerca es caracteritza per la seva flexibilitat i adaptació, i en aquestes circumstàncies dramàtiques hem fet el millor que sabem fer, ser creatius i buscar noves maneres de continuar i potenciar la nostra activitat. Ens hem centrat principalment a mantenir l’activitat dels laboratoris i els projectes en curs. Tot i que per la nostra activitat tenim poca incidència en el camp de la salut, quan ha estat possible hem col·laborat cedint material per al sector sanitari.
A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector?
Com a centre de recerca l’activitat dels nostres laboratoris és fonamental, així doncs, tots els nostres esforços han anat a consolidar protocols de treball per preservar la seva activitat com a font de creació del coneixement de l’IREC. Entenem que la transició energètica és un element clau per la lluita contra l’emergència climàtica i la sostenibilitat de la nostra societat, per tant, la nostra activitat està garantida com ho prova el nou ‘Green Deal’ de la Comissió Europea. El que si esperem és un endarreriment en el desenvolupament d’alguns projectes i iniciatives lligades al sector energètic.
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
A curt-mitjà termini amb retards i/o limitacions pressupostaries, tot i que a nivell nacional això ja va sent estructural i no només fruit de la pandèmia. En tot cas, fonamentalment crec que reforçarà totes les polítiques i sectors adreçats a la millora de la qualitat de vida del ciutadà, i com a conseqüent, la transició energètica es veurà reforçada.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
A Catalunya tenim un gran ecosistema de recerca fruit d’una política pública constant d’aposta pel talent i l’excel·lència. Això genera molt coneixement i grans oportunitats de transferència de tecnologia. El sistema empresarial català estava poc acostumat a treballar en aquest ecosistema, tot i que recentment està obrint-se i generant més oportunitats. Esperem que això sigui l’inici d’una re-industrialització de la nostra economia, apostant per la tecnologia com a vector de desenvolupament.
A nivell nacional el panorama de la recerca és preocupant, tot i que a nivell innovació s’estan fent grans esforços.