Quin és el teu càrrec dins de la  vostra organització? 

Tots dos som socis professionals d’ARCbcn, juntament amb l’Enric Ros i el Gustavo Crespo. L’Esther Izquierdo és la directora del departament de Consultoria Energètica i Sostenibilitat i el Narcís Armengol és el director general. Tots dos, a més, portem conjuntament l’àrea de participació en projectes d’Innovació (R+D+i), on recentment s’ha incorporat un director específic en aquesta àrea.

Ens podries explicar quines són la  vostra visió/missió/objectius com a organització?

ARCbcn és una empresa d’enginyeria i consultoria tècnica, basada en el coneixement i la innovació, amb una clara orientació de servei per tal de donar resposta a les necessitats dels seus clients de la manera més òptima i amb el màxim valor afegit. 

Visió

El respecte pel medi ambient i un mercat global i competitiu demanaran empreses especialitzades, amb alta capacitat d’adaptació i coneixement en tecnologies en constant evolució, en un ecosistema d’aliances estratègiques. 

Missió

Aportar coneixement i serveis de qualitat, d’alt valor afegit, per a la millora del confort de les persones i la preservació del medi ambient, des de l’enginyeria i la innovació. De Barcelona al Món. 

Valors

Professionalitat, confiança, coneixement, proximitat, compromís, empatia i medi ambient.

Quina és l’activitat principal de la vostra organització?

ARCbcn va néixer l’any 2012 amb la fusió entre les companyies Armengol Enginyers i RC Enginyers. El nostre nom ARCbcn està inspirat en la paraula “ARC”, com a símbol de connexió, el nexe d’unió entre la fusió dels dos noms i com a concepte bàsic a l’enginyeria.

La nostra experiència al llarg dels anys ens ha fet ser una empresa de referència en l’àmbit de l’enginyeria, la consultoria d’instal·lacions, la consultoria legal, la consultoria d’energia i medi ambient, i els projectes R+D+i.

ARCbcn vol portar el seu coneixement i valor d’empresa de Barcelona al món, és per aquest motiu que ARCbcn treballa amb una xarxa de col·laboradors arreu del planeta que permet poder compartir coneixement i aportar valor.

L’ADN d’ARCbcn es representa en cinc pètals d’una flor:

(i) El pètal del medi ambient: forma part de nosaltres tenir present i conscienciar de manera prioritària en la preservació del medi ambient.

(ii) El pètal de l’energia: és un dret fonamental i és un dels nostres objectius en cada una de les feines que portem a terme; aconseguir la màxima eficiència energètica tant en la producció com en l’ús de l’energia.

(iii) El pètal de les instal·lacions complexes: el nostre objectiu és aportar coneixement i serveis de valor, per tant som capaços de plantejar instal·lacions de complexitat per resoldre els reptes dels nostres clients.

(iv) El pètal de legal: com a partners dels nostres clients ens encarreguem d’aconseguir el compliment normatiu de les seves instal·lacions per a la màxima tranquil·litat i amb la màxima eficàcia.

(iv) El pètal de R+D: la innovació és un dels nostres pilars d’empresa, apostem per la innovació perquè és la manera d’evolucionar i poder estar segurs d’oferir les millors solucions als nostres clients.

El centre del nostre ADN es troba el BIM (Building  Information Modeling), metodologia de treball col·laborativa per a la creació i gestió dels projectes de construcció que defensem fermament. L’objectiu és centralitzar tota la informació d’un projecte en un model d’informació digital creat per tots els seus agents.

Principals magnituds de la vostra  organització? 

Actualment, ARCbcn està format per 31 persones, 4 socis professionals i 27 treballadors de diferents perfils acadèmics, la majoria d’ells ampliats amb postgraus i màsters tècnics, de project management i de gestió empresarial, de reconegudes universitats i escoles de negocis, formant equips multidisciplinaris.

ARCbcn s’organitza en diversos departaments:

  • Projectes i Consultoria Tècnica
  • Consultoria Legal
  • Consultoria Energètica i de Sostenibilitat
  • Projectes R+D+i

A part, les àrees transversals d’Administració, Comunicació i Marketing&Comercial.

Des de la seva formació ARCbcn ha tingut un creixement constant i sostingut, tant des del punt de vista d’equip com de facturació.

Quins són els principals trets  distintius/ fortaleses de la vostra organització?

El principal actiu de la nostra organització és, sens dubte l’equip de persones que en formem part, pel seu coneixement, experiència i aportació de valor als projectes i a la pròpia organització, així com a la vocació de servei als nostres clients.

També com a tret distintiu i fortalesa destaquem tres  aspectes essencials que són part imprescindible de tots els nostres projectes: la  tecnologia, la digitalització i la innovació.

Com a darrer punt de fortalesa, volem destacar la nostra experiència i especialització en sectors d'alta complexitat tècnica. 

Innovació: Esteu desenvolupant  algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument? 

Hem participat, i participem constantment, en diversos projectes innovadors, relacionats en diverses àrees de l’enginyeria: Geotèrmia, Digitalització de l’Energia, Eficiència en Data Centers…

Per mencionar-ne un, el darrer que hem obtingut ha estat un projecte del CDTI orientat a sistemes de digitalització de l’energia en l’entorn de les comunitats locals d'energia, mitjançant l’ús de tecnologia blockchain.

Internacionalització: A dia  d’avui, a quins mercats teniu presència? 

El nostre mercat principal és nacional, tot i que també participem en diversos projectes internacionals.

En l’àmbit dels projectes relacionats amb R+D+i, participem en projectes col·laboratius, principalment amb organitzacions europees.

Aquests projectes ens permeten la col·laboració internacional amb organitzacions diverses (universitats, centres de recerca, administracions, empreses privades, …) en el que ens facilita un ecosistema d’aliances per ampliar el nostre coneixement i serveis als nostres clients.

Què t’ha aportat ser soci del  CEEC?

El CEEC ens ha obert la possibilitat a conèixer noves empreses, solucions i persones amb les que compartim sinergies i interessos dins del sector de l’energia.

Aquest 'networking' ens ha a permés possibilitats de col·laboració reals amb altres socis , així com visibilitat en el sector.

Quin ha estat el paper del CEEC a  l’hora de complir la vostra missió empresarial?

En el CEEC ha estat un facilitador tant en la formació com en l’aprenentatge i en la recerca de 'partners' i de tecnologies.

Què li demanaries al CEEC? Quins  serveis/productes consideres que hauria d’oferir?

Pensem que al llarg dels anys el CEEC ha anat incorporant serveis de valor i utilitat, essent actualment un dels clúster de Catalunya amb més socis i activitats.

Creiem que cal seguir impulsant l’àrea d’innovació promovent projectes col·laboratius entre socis.

Quina posició creus que ha  d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?

El CEEC actualment ja ocupa un paper rellevant en aquest context com a interlocutor principal de les diverses administracions. A més, actua com a catalitzador entres les organitzacions que ja en formen part.

Tanmateix, una oportunitat, i a la vegada necessitat, que planteja la transició energètica serà l'aparició de nous models de negoci i noves oportunitats de productes i serveis, totes elles amb necessitat de finançament de capital. El CEEC podria plantejar-se si vol jugar un paper més actiu en aquest context.

Podries explicar  breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació  de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació? 

Malgrat que aquesta situació excepcional ha impactat en certes planificacions i en certes oportunitats de negocis, ARCbcn s’ha mantingut ferma i ha seguit endavant sense parar la seva activitat cap dia des de que es va declarar l’estat d’alarma.

Tots els treballadors han continuat treballant des de casa i actualment combinen el teletreball amb la presencialitat d’una forma flexible i adaptada a les necessitats de cadascú.

Tot i que ARCbcn ja era una empresa força digitalitzada, aquest fet ha accelerat encara més l‘ús de tecnologia i eines de col·laboració.

A mitjà termini quina creus que  serà l’afectació per a la teva organització i/o sector?

Francament ningú ho sap. Tot i que estem parlant d’una situació molt traumàtica i nova com a societat, des del punt de vista empresarial som prudents, però no perdem l’esperança, ja que la nostra empresa es basa en fonaments que són, i seguiran essent, necessaris a curt, mig i llarg termini: tecnologia, innovació i coneixement en les àrees de l’enginyeria, l’energia i la sostenibilitat.

I com creus que afectarà la  situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la  transició energètica?

La transició energètica és del tot imparable i ja ha començat fa un temps.

Pensem que el principal risc de la situació provocada per la crisis COVID-19 serà en l’alentiment d’aspectes legislatius i en menys mesura de possibilitats de finançament.

En quin punt ens trobem actualment  de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem  en els propers mesos?

La transició energètica és global, i en el nostre cas molt marcada per les directives europees.

Pensem que tant l’ICAEN com l’IDAE tenen una visió encertada i compartida entre ells, amb ganes d’impulsar reformes en aquest àmbit. La clau serà el suport polític i la disponibilitat de recursos que cadascun pugui obtenir dels pressupostos respectius. Tanmateix, pensem que la transició energètica no ha d’anar liderada només per les administracions públiques, sinó que aquesta ha d'anar acompanyada de la iniciativa empresarial i de la innovació.

La capacitat de cada territori d’evitar l'aturada de la transició energètica i d’atreure innovació i capital serà fonamental pels propers anys i dècades.