Quin és el teu càrrec dins de la vostra organització?
Sóc el Director General.
Ens podries explicar quines són la vostra visió/missió/objectius com a organització?
Missió
Fer que la transició energètica sigui una realitat.
Visió
Volem ser un agent de referència, en l’execució de projectes de transició energètica.
Objectius
Transformar del sistema energètic actual cap a un model renovable, eficient i distribuït, en el que la ciutadania té el màxim protagonisme.
Quina és l’activitat principal de la vostra organització?
Ens dediquem a la descarbonització de la societat.
Principals magnituds de la vostra organització?
10 persones i xifra de negoci de 325 mil € previstos per 2020.
Quins són els principals trets distintius/fortaleses de la vostra organització?
El debat permanent, el treball en equip, l’aplicació de metodologia ‘AGILE’ per la gestió de projectes, l’atenció permanent a noves tecnologies, les aplicacions i solucions.
Innovació: Esteu desenvolupant algun projecte que vulgueu destacar? Ens el pots descriure breument?
Liderem el projecte IREMEL, de l’IDAE, per definir els mercats locals d’energia a Espanya.
Per a la Diputació de Girona, estem fent pilots de Comunitats Energètiques Locals a tres municipis.
A dos municipis de la província de Lleida, per iniciativa dels seus consistoris estem planificant xarxes d’autoconsum compartit, que seran la llavor de futures Comunitats Energètiques Locals.
Internacionalització: A dia d’avui, a quins mercats teniu presència?
Al moment de la fundació de l’empresa vam decidir ser actius, especialment, per col·laborar en la transició energètica de Catalunya, i és aquest el territori en el qual centrem la major part de la nostra activitat.
Què t’ha aportat ser soci del CEEC?
Ens ha aportat networking de qualitat, coneixements i oportunitats per presentar projectes amb consorcis relacionats als Clústers.
Quin ha estat el paper del CEEC a l’hora de complir la vostra missió empresarial?
Fins ara ens ha sigut molt útil com a altaveu de les nostres activitats.
Què li demanaries al CEEC? Quins serveis/productes consideres que hauria d’oferir?
No sóc capaç d’afegir res, doncs considero que exerceix plenament les seves funcions com a clúster.
Quina posició creus que ha d’ocupar el CEEC dintre d’aquest context de transició energètica?
Ha de relligar els interessos dels seus membres, ja que “energia eficient” porta implícita la transició energètica.
Serà important el posicionament públic del Clúster, parlant en nom dels associats.
Podries explicar breument quin ha estat l’impacte per a la teva organització de la implantació de l’estat d’alarma? Com us heu readaptat a la situació?
Pràcticament no hem tingut cap impacte. Des del primer dia hem treballat de forma descentralitzada. Quan es va poder tornar a l’oficina ho vam fer un dia i vam considerar que no ens aportava res, així que seguim teletreballant.
Pel que fa als negocis, des del principi hem treballat tant amb el sector públic com el privat, així que, durant els últims mesos la contractació s’ha mogut més cap al sector públic, però creiem que assolirem el pressupost previst de fa un any.
A mitjà termini quina creus que serà l’afectació per a la teva organització i/o sector?
Hi ha massa incertesa per a fer previsions d’aquesta mena. Si és cert el que ens diuen des d’Europa, que l’economia verda serà el nou motor per al continent, com que és el nostre àmbit de treball, aprofitarem l’impuls, però falta veure com reaccionen les PIMEs i l’Administració amb l’arribada de fons específics.
I com creus que afectarà la situació extraordinària causada per la pandèmia del COVID-19 al panorama de la transició energètica?
La percepció és que, com a mínim no ha rebaixat l’interès per actuar a favor de la transició energètica. El concepte ‘emergència climàtica’ havia passat desapercebut fins ara i no s’ha tractat com a tal. En canvi amb la crisi sanitària provocada per la COVID-10, tothom l’ha com una veritable emergència. S’ha escrit bastant sobre la relació entre una emergència i altra i la seva causalitat i, per tant, es pot preveure més credibilitat i activitat a favor de la transició energètica.
En quin punt ens trobem actualment de la transició energètica en l’àmbit català? I en l’espanyol? Cap a on anirem en els propers mesos?
Afortunadament, la legislació i normativa emesa des de la presa de possessió de la ministra Ribera, ha canviat l’escenari a nivell Espanyol, que complirà els objectius de percentatge de renovables, però mantenint el model de grans capitals aplicats a grans inversions energètiques centralitzades.
El desgovern a Catalunya, sumat a la falta d’interès de les institucions pels temes energètics, tornen a deixar el país al vagó de cua. La falta d’estratègia energètica i, en general, la manca d’estratègia per a tot, deixa les decisions més urgents i importants en mans de personatges que no tenen una visió holística del futur del país.