L’Observatori de la Geotèrmia Superficial de Catalunya (OGSCat) ha publicat recentment el seu darrer informe sobre l’estat d’implementació de la geotèrmia superficial a Catalunya, en què revela un fort creixement en l'ús d'aquesta energia renovable arreu del territori respecte al primer informe realitzar al juliol de 2019. Concretament, segons dades del passat mes d’agost, les instal·lacions de geotèrmia superficial a Catalunya han crescut un 20%.
En aquest sentit, l’estudi també assenyala un increment en la potència tèrmica total instal·lada i comptabilitzada, amb un increment progressiu del total de MWt que ha anat dels 30,3 MWt inventariats al juliol de 2019 fins als 50,39 MWt registrats el passat mes d’agost.
Pel que fa al nombre d’instal·lacions per kWt instal·lats, segon l’informe de l’OGSCat, a Catalunya, el 69% de les instal·lacions amb bomba de calor geotèrmica tenen una potència tèrmica instal·lada inferior o igual als 30 kWt, un 13% es corresponen amb instal·lacions d’entre 30 i 70 kWt i només un 5% a potències entre els 70 i els 100 kWt. Quant a potències més elevades, un 12% de les instal·lacions tenen instal·lacions d’entre 100 i 500 kWt, mentre que només 9 instal·lacions a tot Catalunya tenen potències tèrmiques instal·lades superiors a 500 kWt.
Aquest 6è informe també fa una anàlisi del pes del sector públic i privat en aquest àmbit. Mentre que en nombre d'instal·lacions el sector públic representa un 14% del total d'instal·lacions comptabilitzades, la potència total instal·lada en aquest sector suma un total de 23,7 MWt. En canvi, al sector privat amb un nombre d'instal·lacions molt superior de fins al 76% del total, suma una potència de 25,2 MWt.
Per últim, l’estudi destaca que el tipus d’esquema de bescanvi de calor per sistemes de climatització predominant a Catalunya són els sistemes verticals tancats (closed loop geothermal systems) amb un 97 %. L’horitzontal queda molt enrera d’aquests guarismes, i només arriba al 1,7%.
El paper de l’OGSCat, clau per a preveure l’evolució d’aquesta energía renovable
L' objectiu de l’Observatori de la geotèrmia superficial a Catalunya és disposar d’informació actualitzada i geolocalitzada sobre l’estat d’implementació de la geotèrmia superficial a Catalunya. Conèixer la potència tèrmica total instal·lada i la seva evolució permetrà quantificar i preveure la contribució d’aquesta energia renovable en la descarbonització del nostre model econòmic.
D’altra banda, conèixer les característiques constructives de cada instal·lació permet difondre l’ús de l’energia geotèrmica al nostre país, amb casos reals que apropen l’usuari a la realitat de les instal·lacions geotèrmiques en funcionament.