El passat 24 d’octubre va tenir lloc al Parlament de Catalunya el debat general sobre la política energètica i les energies renovables. Diversos representants del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya hi van ser presents, refermant un cop més el compromís de l’entitat per contribuir a la transició energètica que viu el país i ajudar amb el seu coneixement en la posada en marxa de polítiques que ens condueixin cap a la sobirania energètica. El CEEC, integrat per més de 200 organitzacions de tota la cadena de valor del sector energètic a Catalunya, és i serà al servei de les institucions i la ciutadania per empènyer en aquesta direcció.
Després d’assistir al debat, però, constatem la gran divergència de posicions envers aquest tema per part de les forces polítiques catalanes. Lamentem especialment els retrets i les desconsideracions, en un moment en què poc importa ja qui és el culpable de la situació actual o com hi hem arribat, i de qui manava o deixava de manar en un moment determinat. El canvi climàtic és un fet, el planeta agonitza, i ja no tenim temps per barallar-nos; cal passar a l’acció, i és responsabilitat de tots que així sigui.
Actualment, comptem amb un full de ruta definit per la PROENCAT 2050, que fixa l’estratègia per a aconseguir la transició cap a un model energètic distribuït, participat i democràtic, que avanci cap a la generació 100% renovable, amb un protagonisme cada cop més important de l’eficiència energètica. Aquest document ens ha de permetre assolir als objectius fixats a nivell europeu en termes d’emissions de CO2 i consums energètics que resulti en la descarbonització plena del sistema energètic.
Des del clúster creiem que la PROENCAT és una guia útil que cal desenvolupar amb més celeritat, tot posant els recursos necessaris per tal que els projectes no es quedin encallats, sovint per causes absolutament aleatòries o fins i tot absurdes, tal com està succeint en aquests moments. Parlem d’allò que és competència de la Generalitat de Catalunya, com ara informes de suficiència que s’eternitzen, aclariments sobre aclariments ja fets o classificacions agrologies sobrevingudes en plena tramitació que no atenen a criteris tècnics clars.
Menció a part mereixen els problemes amb la companyia distribuïdora, que poden arribar a provocar l’abandonament de projectes per part dels promotors. És en aquest punt on la força d’un Parlament hauria d’influir d’alguna manera, com en la ja tant demanada connexió de parcs solars fotovoltaics menors de 5MW directament a la xarxa de distribució, o en l’agilització de la compensació d’excedents en autoconsums i la legalització dels autoconsums compartits.
Per últim, el clúster demana a tots els grups polítics sentit de responsabilitat. Creiem que no és admissible ni acceptable fer un discurs al Parlament, i després fer accions al territori que van en sentit contrari. Actualment tenim projectes aturats a molts municipis per interessos partidistes, que s’amaguen darrera la bandera del paisatgisme o l’ecologisme. Els projectes que superen adequadament la declaració d’impacte ambiental acrediten a bastament la seva viabilitat des del punt de vista mediambiental, i no pot ser que quedin aturats a l’espera d’una llicència d’obra que en cap cas hauria de servir per dictaminar si un projecte és pot desenvolupar o no. No oblidem que dins les autoritzacions prèvies a càrrec de la Generalitat, ja s’inclouen les compatibilitats urbanístiques.
Cal, doncs, actuar amb responsabilitat i buscar l’equilibri territorial des del pacte amb els agents socials, deixant enrere les lluites partidistes estèrils que només atien la confrontació sense resoldre els problemes. Ara és més necessari que mai un esforç col·lectiu que posi per davant els interessos del país i que entomi el gran repte energètic. Des del CEEC demanem posar fil a l’agulla ja, començant per eliminar les barreres burocràtiques accessòries, aquelles que embrollen la tramitació dels grans projectes, i dotant les administracions dels recursos necessaris per al compliment dels objectius i compromisos climàtics. Aquestes actuacions no poden demorar-se més o, altrament, ja no serem capaços de revertir bona part dels canvis que ja està sofrint el clima i els nostres ecosistemes.
Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya