- El fins ara vicepresident de l’entitat, Joaquim Daura, agafa el relleu d'Esther Izquierdo (ARCbcn), qui ha ocupat el càrrec durant els darrers tres anys.
- Daura, cap de Gestió Activa de l'Energia a Schneider Electric Espanya, compta amb més de 20 anys d’experiència al sector energètic i està especialitzat en l'àmbit de la gestió energètica.
- Bernat Garcia, Director de Marketing de Circutor, i Ignasi Clariana, Director d’Energia de Sorigué, entren a formar part del comitè executiu com a nou vicepresident i secretari respectivament.
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha nomenat el fins ara vicepresident, Joaquim Daura, nou president de l’entitat després de les eleccions celebrades a la darrera Assemblea del clúster el passat mes de desembre. Daura pren el relleu en la presidència a Esther Izquierdo, qui ha estat al capdavant de l'entitat els darrers tres anys, i que ara passarà a ser vocal de la Junta Directiva.
Daura (1973) és cap de Gestió Activa de l'Energia a Schneider Electric Espanya i ha ocupat diferents àrees de responsabilitat en l'àmbit de l'eficiència energètica i la sostenibilitat dins la companyia durant bona part de la seva trajectòria professional. Llicenciat en enginyeria industrial i especialitzat en tècniques energètiques per la UPC, Daura acumula una experiència de més de 20 anys al sector, especialment en l'àmbit de la gestió energètica.
En el seu nomenament, Daura ha declarat el seu objectiu que “el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya segueixi sent un ens dinamitzador destacat dins del sector i que mantingui el seu compromís amb els seus membres en l’impuls de les seves solucions al mercat integrades i innovadores en energia eficient”. Daura ha afegit també que “el CEEC ha de consolidar-se com a agent tractor en la posada en marxa de nous projectes per liderar el procés de transició energètica a Catalunya”.
Les eleccions també han portat canvis en la Junta Directiva del CEEC. Pel que fa al comitè executiu, Bernat Garcia, Director de Marketing de Circutor, ocuparà el càrrec de vicepresident, mentre que Ignasi Clariana, Director d’Energia de Sorigué, es convertirà en nou secretari. Quant a la resta de membres, la fins ara presidenta i directora de sostenibilitat d’ARCbcn, Esther Izquierdo, passa a ser nova vocal, juntament amb Albert Casanovas, cap de Marketing en Nova Edificació a BAXI, Jordi Carrés, Director Executiu de PACI Global, i Ramon Gallart, Director d’Innovació d’Anell. L’organigrama de la pròxima Junta Directiva queda d’aquesta manera:
Comitè Executiu: Joaquim Daura (president), Bernat Garcia (vicepresident), Ignasi Clariana (Secretari), Olivia Blanco (Tresorera) i Marta Morera (Vocal)
Vocals: Jesús Boschmonart (Eurecat), Cristina Castells (Ajuntament de BCN), Albert Casanovas (BAXI), Xavier Farriols (Factor Energia), Marta Fonrodona (IREC), Alberto Rouco (Simon), Esther Izquierdo (ARCBcn), Jordi Carrés (PACI Global) i Ramon Gallart (Anell).
El CEEC obre aquesta nova etapa mantenint un creixement sostingut, especialment en nombre d'associats. El clúster va tancar l'any amb 209 socis, situant-se així com un dels principals clústers a l'Estat i consolidant-se com un agent cabdal dins del sector de l’energia. Dedicat principalment a l’àmbit de l’eficiència energètica des de la seva fundació l'any 2008, el clúster ha aconseguit aglutinar bona part de les empreses, institucions públiques i grups de recerca més importants del país que conformen la cadena de valor del sector energètic a Catalunya, millorant la seva competitivitat i fent créixer la innovació col·laborativa entre elles.
La crisi energètica i la necessitat d’un nou model energètic per fer front al canvi climàtic han convertit l’entitat en una peça estratègica dins l’engranatge del sector. El context actual ha revelat una forta dependència energètica dels països de la UE, inclosa Espanya, respecte d’altres països i demana accelerar en la implementació de les energies renovables, tot assolint els objectius climàtics marcats a nivell nacional i europeu. En aquest sentit, el CEEC s’ha erigit com un actor indispensable en la consecució de projectes de la mà dels seus membres i com a agent clau a l’hora de promoure la col·laboració público-privada.
L’activitat del clúster en xifres
Actualment l’activitat del clúster està vertebrada per 9 grups de treball en actiu i 6 àrees estratègiques, entre les quals destaquen la digitalització de l’energia, l’autoconsum i les energies renovables, l’edificació eficient i la mobilitat sostenible. En l’àmbit dels projectes, el CEEC compta amb 15 projectes d’innovació en marxa, havent estat aprovats els darrers 7 projectes presentats pel clúster a la darrera convocatòria d’Asociaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme. Els ajuts rebuts en aquesta darrera convocatòria superen els 1,25 MEUR en ajuts.
La dinamització del sector mitjançant l’organització d’esdeveniments és una altra de les puntes de llança del clúster, que coordina i té participació en una mitjana de 90 esdeveniments anuals amb jornades presencials, workshops, fires, congressos i webinars. D’aquesta manera, el clúster aconsegueix connectar els seus socis amb actors rellevants del panorama energètic, generant sinergies d’alt valor afegit dins del sector.