• Al llarg de l’any el Clúster va impulsar nou projectes a nivell català, estatal i internacional en els quals van participar més de 30 associats
  • El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya va organitzar i participar en més de noranta esdeveniments en els quals van assistir fins a 6.000 persones 

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha tancat l’any2020 demostrant capacitat d’adaptació davant de la crisi sanitària oferint nous serveis als seus associats. Un total de nou projectes va presentar el Clúster, en els quals van participar més de 30 socis: un projecte europeu (EDIFICAT), tres projectes AEI (Agrupaciones Empresariales Innovadoras), tres projectes IRC (ACCIÓ), el Projecte Valor Compartit (Shared Value) i el projecte Digitalització del sector de l’energia. El valor total d’aquest projectes ascendeix a 1,2 MM d’euros.

A més, el Clúster va seguir creixent en nombre d’associats. En total es van adherir a l’ens 23 noves organitzacions les quals han ampliat la cadena de valor. Aquestes han estat: TANDEM HSE, NEXUS, SISCAL, MJ Ventures, 2Gsolutions, Cerveró Associats, Vicae Eficiència Energètica, Serenovables, ITALTEL, Place to Plug, Maichinery, Solit Energia, MEC SL, Menapy, Fluidra, ICDQ,Caixa d’Enginyers, Starke Energy, SOFOS Energia, La Salle, Alterna Energia,Solideo i Mantise. 

Les àrees que més han crescut a causa de les noves associacions són: energies renovables i autoconsum i digitalització de l’energia. 

Pel que fa els esdeveniments, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va organitzar i participar en més de noranta. Més de 6.000 persones van assistir a les jornades. 

RESPSOSTA DAVANT LA COVID-19

El CEEC davant de la pandèmia va demostrar el seu enfoc a client fent front a la situació i adaptant-se oferint nous serveis als seus socis. Des de la primera setmana de la declaració de l'Estat d'alarma el CEEC ha estat treballant en noves activitats que es van posar en marxa immediatament del confinament.  

ACCIONS DUTES A TERME

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va virtualizar les jornades del seu Pla d’Activitats (elaborat abans que l'OMS declarés la pandèmia) com l’Innovation Day Energia. Va impulsar tres cicles de webinars interclúster sota el títol ‘Eines per fer front a l’impacte de la Covid-19 a la teva empresa’ i ‘Estratègies per encarar el futur’. Aquests esdeveniments online donaven resposta a inquietuds de finançament, legals i normatius, laborals, sobre com teletreballar, salut mental entre d’altres. 

Pel que fa a la incertesa del sector energètic el CEEC va impulsar un cicle de ‘Cafès CEEC’ el qual establia un diàleg entre els assistents i personalitats com en Manel Torrent, director general d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera del Departament d’Empresa i Coneixement i director de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), en Joan Groizard, director dineral de l’Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE), la Matilde Villarroya, directora general d’Indústria, l’Anna Gener, presidenta i CEO d’Aguirre Newman Barcelona, en Jordi Oliver, director executiu d’Inèdit, la Janet Sanz, tinenta d’Alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, la Mercè Conesa, presidenta del Port de Barcelona, en Josep Comajuncosa, economista i professor d’Esade, en Ricard Font, president de Ferrocarrils de laGeneralitat de Catalunya (FGC), en Pere Margalef, vicepresident de desenvolupament de negoci de FuelCell Energy i la Mercè Rius, directora general de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic.

El networking es va reinventar entre els associats i altres empreses d’altres sectors com el de l’alimentació, l’envàs i l’embalatge i el vitivinícola a través de jornades com la Immersió Estratègica 2020, que va ser virtual i que va comptar amb més de quatre-cents assistents i empreses com Coca-Cola, Danone, Gallina Blanca o Comexi entre d’altres. També es va promoure el contacte entre associats del propi Clúster mitjançant els ‘Who Is Who CEEC’, en el qual van participar més d’una vintena d'empreses, entitats i centres de recerca. 

Els dotze grups de treball del CEEC van seguir la seva activitat i se’n van crear tres de nous: de formació, de finançament i de fotovoltaica. 

En referència a la participació, els socis van incrementar la seva participació en les activitats del CEEC. El Clúster va tenir presència també a la Taula de l’Hidrogen, a l’Observatori d’Economia Circular, al Programa d’Acció Marítima i al Hub de mobilitat Sostenible de la Cambra de Barcelona. 

Com a conseqüència de l’alt ritme d’activitats del CEEC, les seves aparicions a mitjans van incrementar fins superar les 175, a Twitter els seguidors van incrementar fins a 4.8 mil seguidors, a LinkedIn fins a 2.4 mil, al web 22 mil usuaris la van visitar i els subscrits a la newsletter van incrementar fins a 3.1 mil.