Darrerament s’han obert a finançament participatiu dos projectes fotovoltaics anomenats "Caldes de Malavella" i "Sol de la Selva", els quals estan promoguts pel grup ASPIRAVI i projectats per Km0 Energy. Aquests són només exemples de projectes de parcs solars o eòlics catalans que estan oberts a inversió ciutadana, i que gestionen entitats com Ecrowd.
Aquesta plataforma de crowdlending, amb llicència de la CNMV i que ofereix serveis de finançament participatiu, canalitza l’obligació dels desenvolupadors de plantes renovables d'oferir a inversors locals el 20% del capital social o del finançament dels projectes d'entre 5 MW i 50 MW. “En el cas d’aquests dos parcs, per exemple, són les persones i empreses de les comarques de la Selva i del Gironès les que tenen prioritat per invertir-hi. Són oportunitats molt interessants d’invertir localment en energia renovable i en la descarbonització del sistema energètic.”, ha comentat el CEO d’Ecrowd, Jordi Solé Muntada.
Un dels principals reptes amb què compten aquest tipus de plataformes és l’accés a la informació per part de la ciutadania a l’hora de conèixer les oportunitats existents en aquest tipus de projectes. “Calen més mecanismes per informar extensament a la ciutadania de cada comarca sobre les diverses possibilitats que ara tenen d’invertir en parcs solars i eòlics de proximitat, arran de la normativa catalana de les ofertes de participació local.”, afirma Solé, qui també assenyala “la manca d’incentius” tant per a les empreses promotores, perquè tinguin avantatges derivats de mobilitzar inversions locals, i també per als ciutadans, perquè obtinguin desgravacions fiscals o millors tarifes d’energia.
Per al màxim responsable d’Ecrowd, la participació ciutadana en forma d’inversió és una de les fórmules amb què es pot empoderar la ciutadania perquè prengui un paper actiu en la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. En aquest sentit, creu que aquestes inversions poden ajudar a reduir la resistència veïnal en la implantació de projectes, un tema que afecta bona part dels promotors de renovables al territori català. “Sens dubte (pot ajudar), i encara més quan vagi acompanyada amb mecanismes de participació com les comunitats energètiques locals i altres fórmules per fer d’aquests projectes unes oportunitats econòmiques per a la zona de la seva implantació.”
A França i a Bèlgica fa temps que han implantat mecanismes molt exitosos d’inversió local en projectes de generació energètica, comenta Solé. “Aquests mecanismes estan basats en els incentius per premiar la participació local, tant per als promotors com per als inversors.”, ha afirmat.
A banda de vehicular les ofertes de participació local, la plataforma Ecrowd també tramita el finançament ciutadà d’instal·lacions i activitats relacionades amb la sostenibilitat, que duen a terme empreses i comunitats. Solé posa com a exemple casos recents de “cobertes fotovoltaiques d’empreses i comunitats de veïns, autoconsums compartits i comunitats energètiques” així com “préstecs a empreses per finançar la bestreta de subvencions concedides per les administracions”. El CEO d’Ecrowd també destaca l’èxit de les iniciatives de finançament participatiu a escoles que l’empresa finança “mitjançant la inversió de persones de la seva pròpia comunitat educativa”.