El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya i EIT InnoEnergy han organitzat aquest matí a Fabrick Gràcia una jornada en format esmorzar per parlar del model d'inversió de la companyia i de les oportunitats de finançament que té a Europa per a nous projectes innovadors en el camp de les cleantech. La jornada, a la qual hi han assistit una dotzena de professionals del sector energètic, també ha disposat d'un espai per a la presentació de casos d'èxit aconseguits per la companyia al costat de membres del clúster.

La sessió ha començat amb una breu introducció per part de l’assessor sènior i anterior CTO d’Energies Renovables de la companyia, Antoni Martínez, qui ha parlat dels objectius de la sessió, que se centren a generar sinergies amb els membres del clúster per impulsar nous projectes i inversions.

EIT Innoenergy ha estat nomenada aquest 2023 com una de les 10 principals empreses inversores actives en deeptech per Sifted, i és reconeguda mundialment com l'inversor en energia sostenible més actiu, amb un ecosistema de més de 1200 socis i 29 accionistes.

Tot seguit, ha estat el torn per Mikel Lasa, CEO EIT InnoEnergy Iberia, qui ha parlat el model de negoci de la companyia i la seva missió. En paraules de Lasa, l’objectiu sempre ha estat “apropar la innovació al mercat”. “El core business és identificar oportunitats innovadores, accelerar-les, fer-les créixer reduint el risc i introduir-les al mercat”, ha afirmat. El CEO d'EIT InnoEnergy Iberia també ha volgut fer referència a la darrera ronda d’inversió de 140 MEUR aixecada per la companyia la setmana passada, que els permetrà “projectes molt més grans” de la mà de nous accionistes amb un perfil més industrial, com ara Volkswagen o Renault.

Poc després, Lasa ha passat a presentar les 7 àrees temàtiques dins l’energia sostenible i que marquen els àmbits d’actuació de la companyia. Es tracta de l’emmagatzematge d’energia, edificis i ciutats sostenibles, energies renovables, energia per al transport i la mobilitat, xarxa elèctrica intel·ligent, eficiència energètica i energia per a l’economia circular. També ha assenyalat les 3 organitzacions europees de les quals participen per dotar d’estructura les cadenes de valor industrials: l’European Battery Alliance (EBA), l’European Green Hydrogen Acceleration Center (EGHAC) i l’European Solar Industry Alliance (ESIA).

Els representants de EIT Innoenergy també han presentat alguns projectes exitosos seguint el fil de la seva participació en aquestes organitzacions europees, com ara el cas de X1 Wind Disrupting offshore, una solució innovadora en l’àmbit de l’energia eòlica marina; el projecte miner a Càceres al voltant del liti; o l’impuls a l’empresa Fertighy per a la reducció d’emissions en els fertilitzants.

En les seves intervencions, els representants d’EIT InnoEnergy també han volgut deixar clar el compromís de la companyia per ajudar a reduir la dependència estratègica d’Europa en les cadenes de subministrament de producció de noves tecnologies, especialment del continent asiàtic. Lasa ha posat com a exemple el paper de l’entitat i el de l’ESIA per tornar a crear una indústria del sector fotovoltaic que sigui competitiva i recuperar el terreny perdut davant d’altres potències estrangeres.

Sobre EIT InnoEnergy

La companyia ha analitzat més de 7.000 startups, llançat més de 300 productes al mercat i supervisat la presentació de més de 370 patents per part d'empreses en què hi té participació. En l'actualitat, tenen +200 empreses en el seu portfolio. A més, lideren la descarbonització d'Europa amb les tres aliances industrials en bateries, hidrogen verd i solar fotovoltaica que assumeixen directament de la Comissió Europea.

Classificat com el principal inversor europeu d'impacte en tecnologies netes en 2022, EIT InnoEnergy ha estat nomenat aquest 2023 com un dels 10 principals inversors actius en deeptech per Sifted, i reconegut mundialment com l'inversor en energia sostenible més actiu. L'entitat ja compta amb un ecosistema de més de 1200 socis i 29 accionistes.