La Federació de Gremis d'Instal·ladors de Catalunya, FEGiCAT, ha realitzat una enquesta entre el seu col·lectiu amb gairebé 700 respostes. Entre els resultats més destacats ressalta que un 83% del col·lectiu podrà aguantar un màxim de 2 mesos en aquesta situació. El 51,1% preveu tancar el seu negoci en un mes si la situació no canvia. Aquesta situació podria afectar un total de 30.000 treballadors.

Entre els problemes més importants destaca la falta de liquiditat. Només un 28% ha pogut accedir a les línies de finançament ofertes per l'ICO i un insignificant 0,6% a través de l'ICF.

Als problemes de liquiditat, es suma la morositat. En l'últim, el 52% dels instal·ladors ha vist incrementada la morositat en un 20% aproximadament, aspecte que ajuda a agreujar la situació, ja de per si crítica, de tresoreria de les empreses i autònoms.

A totes aquestes situacions s’afegeix la caracterització de l'activitat, en part, com a servei essencial, havent d'atendre serveis d'emergència en situacions precàries de mercat pel que fa a la manca d'EPIS i als preus abusius als quals han d’adquirir-los. En aquest sentit, el 81,7% dels instal·ladors està atenent serveis d'urgències i han col·laborat per muntar hospitals improvisats com el de Sabadell, Vic o Badalona, entre d'altres.

REACTIVACIÓ DE  LES OBRES EN EDIFICIS RESIDENCIALS?

La recent publicació de l'Ordre SND/385/2020 per activar les obres en edificis residencials té una doble lectura. Aquesta Ordre ha estat "un petit pas cap endavant en pro de la reactivació econòmica en un context sanitari menys greu que el de fa unes setmanes", comenta el president de FEGiCAT, Jaume Alcaide. Ajudarà a reactivar algunes obres només en situacions molt específiques d'espai i de receptivitat de les comunitats. "Cal buscar l'equilibri entre economia i sanitat i no és gens fàcil, però no cal perdre de vista la gravíssima situació econòmica a la qual s'enfronten les nostres empreses i autònoms i les seves conseqüències també poden ser dramàtiques" continua.

FEGiCAT denuncia que aquesta modificació implica que la major part de les obres en edificis residencials no podran executar-se a causa dels condicionants que marca la pròpia norma. FEGiCAT s'estima que només s'activaran aproximadament un 15% de les obres que actualment estan aturades, el que implica que la major part dels professionals continuïn sense reactivar la seva activitat i segueixin sense poder facturar. "Davant la situació de precarietat de el sector, de continuar així, tancaran centenars de negocis" explica el president de FEGiCAT, Jaume Alcaide. "No s'entén que els instal·ladors no puguin anar encara a llars o comunitats a realitzar les seves activitats de manteniment, reparació o noves instal·lacions, quan repartidors o missatgers sí que accedeixen a aquestes comunitats, especialment quan el nostre col·lectiu està ben protegit amb elements més exigents i sota el risc de tenir un cessament d'activitat obligat en cas de contagi ".

FEGiCAT ha repartit des del 15 d'abril 65.000 unitats de màscares FFP2, considerades Elements de protecció individual (les mascaretes sanitàries no tenen la consideració d'EPI) i un total de 6.000 litres de gel hidroalcohòlic per a tots els gremis que formen part de la Federació i que aquests al seu torn van repartir entre els seus instal·ladors.