El Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme (MINCOTUR) va aprovar el passat 7 d’octubre la totalitat dels projectes presentats pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) a la darrera convocatòria d’AEIs del mes de juliol. Es tracta de 7 projectes col·laboratius en l’àmbit de la innovació, en què hi han participat fins a 10 socis del CEEC, 8 organitzacions d’altres AEI i 3 clústers de diferents punts de l'Estat. La totalitat dels ajuts supera els 1,25 MEUR, fet que situa el CEEC entre els 10 clústers estatals que han aconseguit rebre més finançament per part del MINCOTUR.
Els 7 projectes aprovats són Flexenergy II, SMARTCEL, Adebuild, PLATDAT, INSIGA III, BlockBatCE, i TECH-SLICE, que amb un pressupost total de més de 2 MEUR, se centren en l’optimització de la gestió de les comunitats energètiques i l’impuls a la flexibilitat de la demanda.
En primer lloc, el projecte Flexenergy II, fruit del consorci entre Cegasa Energía, Electra Caldense Holding i Enfasy i que dona contuinuitat a Flexenergy I, pretén desenvolupar una eina de programari per a que qualsevol tipus de promotor de comunitats energètiques pugui impulsar-les de forma digital. Alhora aquesta eina també permetrà definir de forma online la idoneïtat dels potencials membres i obtenir de forma completament digital les seves dades energètiques i cost de factura d’electricitat.
Seguint en l'àmbit de les comunitats energètiques, un altre dels projectes aprovats, SMARTCEL, consisteix en la creació de serveis energètics intel·ligents per a CE locals. Aquest projecte permetrà la creació d'un servei altament innovador per a aquest tipus de comunitats, cobrint-ne totes les necessitats, des de la gestió energètica en temps real fins a les transaccions econòmiques internes de manera segura. El consorci compta amb la participació d’Armengol & Ros Consultors i Associats (ARCbcn), i Bamboo Energy.
D’altra banda, també ha sortit guanyador el projecte Adebuild. Aquest projecte pretén impulsar l'agregació de la demanda i flexibilitat energètica, materialitzant una solució automatitzada per al sector de l’edificació (terciari i industrial) que doni suport i dinamitzi el concepte i posada en marxa dels edificis intel·ligents. N’han participat COMSA Instalaciones y Sistemas Industriales, PGI Engineering i Bamboo Energy.
Un altre dels projectes aprovats en la convocatòria del juliol és PLATDAT, una plataforma d'agregació de dades energètiques que persegueix proveir d'eines tecnològiques i aplicacions per a l'optimització en el disseny i l'operació dels serveis energètics a demanda i facilitar l'impuls i l'escalat de les entitats jurídiques implicades, així com els serveis de negoci implementables. A banda del CEEC, en aquest projecte també hi han participat Armengol & Ros Consultors i Associats (ARCbcn) i Electra Caldense Holding.
Un altre èxit de la col·laboració interclúster
Aquesta darrera convocatòria també ha estat un bon exemple dels fruits que pot donar la col·laboració interclúster. En tres dels projectes aprovats (INSIGA III, BlockBatCE, TECH-SLICE) hi han participat diferents clústers i associacions estatals juntament amb el CEEC. Es tracta de la AIN (Asociación de la Indústria de Navarra), SOLARTYS (Asociación española para la internacionalización y la innovación de las empresas solares) i Innovacc (Clúster català de la carn i la proteïna alternativa. Aquesta col·laboració ha fet possible establir sinergies entre sectors diversos, contribuint decisivament a a fer una proposta de valor innovadora per a cadascun dels projectes.
En la seva 3a fase, INSIGA III busca optimitzar la gestió de les comunitats energètiques amb el desenvolupament d'una plataforma TIC integral (SIE-Comunitats Energètiques) i una altra per a la creació i gestió de comunitats energètiques per a polígons industrials 4.0. Aquest projecte compta amb la participació de la Asociación de la Industria de Navarra, Inergy, Bee Data Analytics i Nasuvinsa.
També ha estat aprovat BlockBatCE, un projecte orientat al disseny i la gestió intel·ligent de les comunitats energètiques, en què la tecnologia blockchain i les bateries hi tenen un paper cabdal. Formen part del projecte el CEEC, la Asociación Española para la Internacionalización y la Innovación de las Empresas Solares (SOLARTYS), Enertika, el Centro de Investigación MCIA (UPC), Millor Battery, Holtrop i Zertifier.
Per últim, el setè dels projectes aprovats ha estat TECH-SLICE. Coordinat per Innovacc, aquest projecte treballarà en la optimització dels processos productius i energètics de sala de llescat mitjançant sensorització i digitalització. TECH-SLICE, del que en formen part el CEEC, Vila Rovira, Plana Hurtós Enginyers, Esynapsing Intelligent Business, Armengol & Ros Consultors i Associats (ARCbcn), té com a principal objecte d’estudi una millor solució de sensorització de les diferents zones de treball, sales blanques i cambres de refrigeració, així com dels equips de producció d’aigua calenta.
Aquest èxit del CEEC reforça encara més la seva estratègia d’impuls a la innovació col·laborativa, per la qual dona un suport clau als seus gairebé 200 associats en la generació de sinergies i l'impuls de projectes per a les diferents convocatòries d’ajuts tant estatals com europeus.