El CEEC ha celebrat aquest matí la 6a Immersió Estratègica, una jornada dedicada a donar a conèixer les tendències actuals dins del sector energètic i descobrir les oportunitats que genera el procés de descarbonització. Aquesta edició, que ha tingut lloc al Mas de Sant Lleí, ha posat el focus en el finançament, la internacionalització i el talent amb la presència d’experts que han analitzat les claus de futur en cadascun d’aquests àmbits.
La benvinguda per part del president del CEEC, Joaquim Daura, als més de cent assistents, s’ha centrat a valorar el paper de l’energia dins l’economia. Daura ha afirmat que l’energia ha de ser “el motor” de l’economia i “ha d’estar al bell mig de la reindustrialització del país”. El cap de Gestió Activa de l’Energia a Schneider Electric també ha volgut deixar clar la necessitat d’una “transició econòmica” en paral·lel a la transició energètica.
Tot seguit, ha començat la ponència del catedràtic d’Economia Financera i Comptabilitat de la Universitat Pompeu Fabra, Oriol Amat, qui ha assegurat que el “canvi climàtic és una gran oportunitat per a tots els actors del sector energètic”, tot afirmant que “els objectius climàtics 2030 requereixen tecnologies que encara no existeixen”. “Si no innovem amb noves tecnologies no arribarem a assolir els objectius”, ha reblat. D’altra banda, Amat també s’ha referit a la crisi que viuen algunes empreses de renovables que, creu, té a veure amb “les dificultats administratives, la pujada dels tipus d’interès i la desinversió” registrada el 2023. Amb tot, Amat s’ha mostrat optimista i ha afirmat que el “sector energètic va molt millor que la resta” perquè “les empreses estan molt capitalitzades i són molt rendibles”.
Per la seva banda, el cap d'equip de la Direcció General d'Energia de la Comissió Europea, Carlos Sánchez Rivero, ha començat la seva ponència referint-se als canvis normatius en les directives d’eficiència energètica i d’edificis que està impulsant la UE, les quals tenen objectius “molt ambiciosos” en els objectius d’estalvi d’energia i reducció d’emissions. En aquest sentit, Rivero ha alertat que “el finançament públic no podrà escometre sol totes les actuacions en transició energètica” i ha apuntat la necessitat d’impulsar “la cooperació amb les organitzacions financeres privades per mobilitzar actuacions massives”.
L’acte ha prosseguit amb una taula rodona sobre la internacionalització de les PIMES, moderada per la directora de la Unitat de Negoci Internacional d’ACCIÓ, Cristina Serradell, en què hi han participat el director de Negoci Elèctric de Factor Energia, Xavier Farriols, el cap de Vendes de Salicru, Ramon Falguera, i el president Executiu La Salle Technova, Josep Miquel Piqué. Els participants han coincidit a assenyalar la importància d’assegurar l’aprovisionament i trobar personal local als països on es vol fer negoci. “Cal treballar activament amb empreses locals que et poden ajudar, i contractar personal local per fer-ho créixer”, ha comentat Ramon Falguera, qui creu que “estem molt supeditats a gent de confiança local i al fet d’estar a prop d’ells”.
Per la seva banda, Xavier Farriols ha parlat del moment “d’explosió” que viu el sector i en l’àmbit de la internacionalització ha destacat la importància del “capital humà i com treballa en aquells països”. Per a Farriols és clau "tenir un soci local que t’obri portes" i que "la gent que s’impliqui en el projecte tingui una capacitat d’empatia amb les cultures". Josep Miquel Piqué ha insistit en aquest punt i ha parlat de la necessitat d’incorporar “talent internacional” dins les empreses per tenir una “comprensió permanent del país a través de persones natives”. També ha posat en valor “la xarxa com a actiu” que representa el clúster, i ha posat sobre la taula la idea dels “superclústers” per “connectar amb països emergents i posicionar-nos”.
Per últim, i després d’una sessió de networking dirigida per Connecting Brains i el dinar a l’exterior del Mas de Sant Lleí, la jornada ha conclòs amb una taula rodona sobre talent i capacitació en què hi han participat la directora Sectorial d’Energètiques d’Adecco Group, Isabel González, moderadora del debat, el vicepresident de Recursos Humans a Schneider Electric Iberia, José Luis Cabezas, la directora de Recursos Humans d'Engie a Espanya, Vanesa Sánchez, i el director del Centre d'Innovació i Tecnologia de la UPC, Antonio Álvarez. Els participants han subratllat el valor de “la narrativa i el propòsit” per poder atraure talent en l’actual canvi de paradigma del mercat laboral en què ara “els candidats escullen on volen treballar”. En aquest sentit, per atraure talent al sector energètic, han coincidit en la necessitat d’explicar “l’impacte que l’energia té enguany”.