El CEEC ha celebrat aquest matí el seminari “L’electromobilitat a la Xina”, dedicat a analitzar l’experiència de Xina en el vehicle elèctric i el seu desplegament d’infraestructures. La sessió, moderada pels coordinadors del Grup de Treball d’Electromobilitat, ha posat émfasi en les estratègies que han permès a la Xina convertir-se en un referent mundial en aquest àmbit.
La jornada ha començat amb una introducció al mercat del vehicle elèctric a la Xina, a càrrec d’Alejandro Valdovinos, director de Relacions Institucionals de Circutor. Tot seguit, Madrona Marcet, directora de les Oficines Exteriors de Comerç Internacional a la Xina, ha contextualitzat les principals iniciatives del govern xinès. Marcet ha destacat polítiques com l’electrificació del transport, el desenvolupament de tecnologies disruptives com el Big Data i la intel·ligència artificial, i el foment de les ciutats intel·ligents. Entre altres mesures, ha subratllat la importància de les regulacions per reduir emissions en el transport i els bons verds com a eina de finanançament per accelerar el canvi.
A continuació, han intervingut Alexandre Català, director d’IDIADA a l’Àsia Pacífic, i Ignasi Claret, CEO de FICOSA a la Xina. Claret ha reflexionat sobre l’evolució del mercat de la mobilitat xinès, destacant el paper clau de les empreses locals, que estan impulsant gran part del creixement anual al país i podrien arribar a representar fins al 70% de la quota del mercat intern l’any vinent. Per la seva banda, Català ha explicat els factors clau de la ràpida adopció del vehicle elèctric a la Xina, com el suport governamental, els incentius a diferents actors del sector i la integració d’energies renovables. Ambdós ponents han compartit l’exemple de NIO, una empresa destacada pel seu model innovador d’intercanvi de bateries.
Posteriorment, Tomàs Megía, director de l’Oficina Òptima de la Generalitat de Catalunya, ha comparat les estratègies dels principals blocs econòmics – la Xina, els Estats Units i Europa – en l’àmbit de l’electromobilitat. Megía ha ressaltat el lideratge xinès gràcies a les massives subvencions governamentals i als programes d’R+D+I, mentre que els Estats Units aposten per un model proteccionista centrat en la producció nacional. A Europa, el progrés és més lent a causa de la complexitat del marc regulador entre països i els diferents interessos. Megía ha conclòs amb una reflexió sobre els desafiaments tecnològics i industrials a Catalunya, destacant la necessitat d’atreure inversions i fomentar la col·laboració tecnològica.
La sessió ha finalitzat amb un debat online conduit per Dani Pérez, director d’Estratègia i Innovació de KM0 Energy, durant el qual es van abordar temes com les tecnologies prioritzades pel govern xinès i les polítiques que podrien adaptar-se a Catalunya per impulsar la mobilitat elèctrica. Durant el torn de preguntes, s’ha destacat la importància d’ampliar la infraestructura com un dels reptes més urgents per al futur del sector a Catalunya.