Aquest 2023 el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya celebra el seu 15è aniversari i ho fa en un dels millors moments de la seva història. Des de la seva fundació l’any 2008, a partir de la iniciativa de 9 organitzacions energètiques de Catalunya, l’entitat no ha parat de créixer, convertint-se en un dels actors de referència en l’àmbit energètic a Catalunya. En el darrer any, el clúster ha batut tots els seus registres tant en nombre de socis com en les dades referents al funcionament de les seves àrees operatives: innovació col·laborativa, formació, esdeveniments, i comunicació. Un fet que també la posicionat com una de les organitzacions més rellevants de l’ecosistema clúster.
En l’actualitat, el CEEC ha superat ja el sostre dels 220 socis, i ja en formen part bona part de les organitzacions energètiques del país al llarg de tota la cadena de valor del sector. El CEEC, però, també compta amb entitats provinents d’altres àmbits d’activitat, com ara el sector financer, la implicació dels quals és clau en la reducció d’emissions i la lluita contra el canvi climàtic, així com en l’augment en la implantació de les energies renovables al territori. Aquesta transversalitat li confereix una idiosincràsia única com a organització que, de retruc, la situa com un actor referencial dins del sector cridat a liderar i impulsar accions decisives per a la transició cap a un model energètic més net, distribuït i democràtic.
Aquest paper cabdal es veu reflectit en la tasca que ha dut a terme el CEEC en els darrers anys, principalment en l’àmbit de la innovació col·laborativa i la formació. Respecte del primer, el clúster va aconseguir durant el darrer curs l’aprovació de fins a 15 projectes, amb un pressupost total que es va enfilar fins als 2MEUR, i havent participat en les convocatòries de finançament més importants a nivell nacional i europeu.
En l’àmbit formatiu, l’entitat s’està posicionant com a agent tractor capaç de liderar cursos i programes formatius de valor afegit dins del sector de la mà d’organitzacions educatives de referència al nostre país. És el cas del Programa Energia i Management que el CEEC coordina conjuntament amb la La Salle-URL i que enguany ja arriba a la seva segona edició. Actualment, el clúster suma 10 activitats formatives entre propies i externes, i acumula una assistència en tots els cursos en què hi té participació de més d’un centenar d’alumnes.
El creixement exponencial del CEEC també ha tingut a veure amb la tasca de dinamització del sector a través de les múltiples jornades i actes de networking que organitza. En l’àmbit dels esdeveniments, el Clúster ha aconseguit consolidar jornades que ja són una icona dins del sector, com ara la Nit de l’Eficiència, que aquest any va celebrar la seva 10a edició amb més de 500 assistents al TNC, la Immersió Estratègica o l’Innovation Day Energia, que reuneixen de mitjana uns 200 professionals de l’energia. L’activitat del CEEC, però, té una dimensió més àmplia, penetrant en àrees i temàtiques específiques dins del sector energètic, un fet que l’any 2022 va portar l’entitat a organitzar o participar activament de més de 100 actes.
Les dades en l’àmbit de la comunicació són igualment eloquents i parlen de la influència que ha tingut i té el clúster al sector. L’any 2022 el CEEC va superar la xifra de 5000 seguidors a cadascun dels seus perfils a xarxes socials, i va mantenir-se amb una audiència de 28000 usuaris anuals al seu web. Aquesta incidència destacada en l’àmbit energètic es va veure traduïda en un creixement en les aparicions a mitjans de comunicació generalistes, arribant a més de 50 i sumant un total de més de 170.
Una necessitat històrica del sector energètic a Catalunya
El naixement del CEEC sorgeix l’any 2008 de la iniciativa de l'Institut Català d'Energia (ICAEN) com a conseqüència de la necessitat apuntada al Pla de l'Energia de Catalunya i constatada després en un primer estudi de viabilitat. A aquesta iniciativa s’hi van sumar algunes de les organitzacions més destacades del sector energètic, amb grup fundador format per 9 organitzacions: Circutor, COMSA Corporación, Engie, la Fundació Barcelona Innovació Tecnològica (b_TEC), el mateix ICAEN, ISTEM, Kromschroeder, Schneider Electric, Simon, i S&P.. Altres entitats promotores del Clúster són ACCIÓ i l'Ajuntament de Barcelona.
A partir d’aquell moment el CEEC es constitueix com a agrupació empresarial sense ànim de lucre que agrupa organitzacions que, dins de les seves activitats, ofereixen, promocionen o desenvolupen productes o serveis relacionats amb l'eficiència energètica en l’àmbit de l’edificació, la mobilitat, els serveis públics, la indústria i la formació.
L’objectiu primigeni del clúster sempre ha estat el d’impulsar l'àmbit de l'energia eficient a través de la col·laboració entre les empreses i les entitats associades. Actualment, però, malgrat que aquesta missió segueix intacta i és una divisa clara dins l’organització, la dimensió i el pes de l’entitat l’ha obligat a fer un pas endavant i assumir el rol d’actor capdavanter en la innovació i l’impuls a les polítiques de canvi dins l’àmbit energètic en un present de canvis que cal culminar amb un nou model energètic més sostenible.