El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha celebrat aquest matí la jornada de presentació del projecte INSIGA II que ha aplegat més d’un centenar d’assistents. El projecte, impulsat pel CEEC i que compta amb la participació d’Inergy, Bee Data Analytics, ARCbcn i Navarra de Sòl i Habitatge (Nasuvinsa), pretén dur a terme el desenvolupament d’una aplicació de programari intel·ligent que doni suport i  dinamitzi la conformació de comunitats energètiques. La proposta dona continuïtat al projecte INSIGA d’autoconsum en polígons industrials aprovat en la convocatòria de 2020.

Cadascun dels socis que formen part del projecte s’encarrega de diferents aspectes del projecte en què són especialistes. L’empresa Inergy s’encarregarà de desenvolupar les aplicacions TIC de gestió energètica del projecte a partir del seu mòdul SIE  d’autoconsum, i l’empresa d’analítica de dades energètiques Bee Data dissenyarà els algoritmes de càlcul. Per la seva banda, l’enginyeria i consultoria Armengol & Ros Consultors Associats (ARCbcn), serà l’encarregada de la creació d’un kit de recursos de suport a les comunitats energètiques; i per últim Navarra de Sòl i Habitatge (Nasuvinsa), entitat de referència en la gestió de terrenys de polígons industrials, i sòcia de l’Associació d’Indústria de Navarra, que durà a terme el desenvolupament d’eines per a afavorir la creació de comunitats energètiques.

La project manager del CEEC, Carla Rebés, ha donat la benvinguda als presents, posant en valor el paper del clúster com a agent de referència en l’impuls de projectes dins del sector energètic i d’àmbits clau en la transició energètica, com és el cas de les comunitats energètiques.

Tot seguit, la directora d’energia i sostenibilitat d’ARC, Esther Izquierdo, i Xavier Cipriano, CEO de Bee Data, han donat el tret de sortida a la sessió amb la presentació del consorci i del projecte INSIGA II, posant el focus en el desenvolupament del programari amb els principals algoritmes i funcionalitats. En aquest punt, Cipriano ha anunciat que la 3a fase del projecte (INSIGA III) es presentarà a la convocatòria d’AEI d’enguany i se centrarà en la gestió de la comunitat.

A continuació ha arribat la intervenció de Diego Romá, gerent de CEDAES, qui ha fet una ponència sobre el paper dels parcs industrials a Espanya per a la creació de comunitats energètiques i sobre la importància de millorar la seva gestió per tal d’impulsar-les. Segons Romá, el 90% dels parcs industrials no tenen una entitat gestora que faciliti la creació de comunitats energètiques: “Hi ha una manca de cultura de qualitat als parcs industrials que afecta a l’eficiència energètica.”

La sessió també ha comptat amb un espai per parlar de bones pràctiques en les comunitats energètiques, en què hi han participat Joaquín Ballester, gerent d’EGM Fuente del Jarro; Miguel Angel Cuartero, director gerent de la Asociación de Empresarios de Campollano (ADECA); Jesús Cardona, de l’Institut Balear d’Energia (IBE); Alexis Lozano, director insular d’Energia del Cabildo de Gran Canaria; i Ignacio González, d’ÀREAS. Tots ells han presentat experiències en la creació de comunitats energètiques a diferents punts d’Espanya i han posat en valor la idoneïtat dels polígons industrials per a acollir iniciatives d’autoconsum compartit, els quals només representen un 1% de la superfície del territori. Els ponents també han volgut fer referència a alguns dels inconvenients per tirar endavant iniciatives d’autoconsum compartit en aquests espais.

Per acabar, de Xavier Cipriano, de Bee Data, ha moderat un torn de preguntes obert, en què els participants a la sessió han pogut exposar necessitats i requeriments per al projecte a través d'un formulari.


Podeu trobar el vídeo de l'acte a continaució:


Amb el finançament de: