El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha celebrat aquest dimarts l’Assemblea General de Socis corresponent al primer semestre d’aquest 2023. L’acte, celebrat a l'Auditori del Pati Manning de Barcelona, ha comptat amb la inscripció de més d'una vuitantena de representants d’organitzacions associades al clúster, inclosos els membres de la nova Junta Directiva sorgida de les eleccions del passat mes de desembre. La presentació de la ‘Guia d'Acció en Sostenibilitat per a l'empresa del sector de l’energia’, per part de l’equip de Roots For Sustainability (R4S), i la ponència sobre estratègies de valor compartit, a càrrec de la CEO de La Farga, Inka Guixà, han estat els punts destacats d’una sessió en què l’Assemblea ha fet un repàs a la informació econòmica del clúster corresponent als exercicis 2022 i 2023, aixi com a l'informe d'activitats d'aquest període.
El president del CEEC, Joaquim Daura, ha estat l’encarregat de donar la benvinguda als professionals de l’energia que s’han donat cabuda al Pati Manning. Daura ha insistit en la importància de seguir accelerant el procés de descarbonització del sector, fent èmfasi en la necessitat “de dur a terme aquest procés conjuntament” i “amb la col·laboració de tots els actors”.
Tot seguit s’ha donat pas a la presentació de la Guia de Sostenibilitat del sector de l’energia, un projecte coordinat pel Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya que compta amb la col·laboració de l’àgencia Roots For Sustainability (R4S) i el suport d'ACCIÓ. L’equip de R4S ha presentat el document que ha de ser “de referència” per al sector energètic “per treballar en sostenibilitat” i que posa el focus en el model de negoci i cadena de valor “on hi ha major potencialitat d’impacte positiu”. La guia, que estarà disponible per a finals de juliol, també ha de permetre els socis seguir impulsant projectes de la mà del clúster en l’àmbit de l’energia.
A continuació, ha estat el torn per a la ponència inspiradora a càrrec d’Inka Guixà, CEO de l’empresa metal·lúrgica, La Farga. Guixà ha parlat sobre la implementació d’estratègies de Valor Compartit en la seva organització, i del procés que ha seguit per a la seva descarbonització, amb el reciclatge com a pal de paller. Tal com ha explicat la CEO de La Farga, com a fabricants de semielaborats de coure, el propòsit de la companyia és “maximitzar l’ús del coure reciclat i el desenvolupament de les tecnologies que ho fan possible”. En aquest sentit, Guixà també ha fet referència als esforços que ha dut a terme la companyia per descarbonitzar-se: “El nostre producte redueix el CO2 en un 90% respecte del total de la cadena de valor”, ha comentat.
Guixà també ha posat en valor els passos que està duent a terme la indústria en clau de transició energètica, malgrat que ha reconegut que “el sector encara no està prou madur” i “encara queda camí per recórrer”. En un marc més genèric pel que fa a la transició energètica, Guixà també ha volgut manifestar que “la pressió social hi és, però cal veure fins a quin punt arriba. Aquesta transició energètica no és gratuïta i algunes coses haurem de canviar”.
Un cop finalitzada la ponència, l’Assemblea ha tractat els diferents temes en l’ordre del dia, començant amb l’aprovació de l’acta de la darrera assemblea del desembre de 2022. Tot seguit, el gerent del CEEC, Francesc Ribera, ha presentat la informació econòmica del clúster, amb el tancament de l’exercici 2022 -aprovat unànimement per l’Assemblea-, i ha fet el seguiment del pressupost 2023. En aquest punt, Ribera ha destacat el creixement del 53% en els ingressos del clúster respecte del 2021. Aquest creixement, tal com ha afirmat Ribera, “ens ha de donar ales de cara a impulsar un gran congrés de l'energia el 2024”.
Per últim, el vicepresident del clúster, Bernat Garcia, ha presentat la memòria d’activitats 2022, destacant les jornades relacionals impulsades pel CEEC, les sessions dels grups de treball, i la participació del clúster a fires i congressos. Aquest informe ha estat també aprovat per unanimitat dels assistents.
Un cop finalitzada la sessió, l’Assemblea ha continuat amb un espai de networking, en què els participants han pogut establir nous contactes i punts de col·laboració amb les diferents organitzacions assistents.