El CEEC va celebrar ahir la primera assemblea del 2022, corresponent al primer semestre de l’any. Durant l'acte, que va aplegar més de 50 assistents a l’auditori del Col·legi d’Enginyers Tècnics de Barcelona, l’assemblea va aprovar el tancament de l’exercici 2021 i el pressupost pel 2022, i s’hi van presentar les accions i activitats estratègiques de l’any anterior i aquelles que marcaran els pròxims mesos.
La presidenta del Clúster, Esther Izquierdo, va iniciar la sessió amb un discurs de benvinguda en què va voler assenyalar la importància de la col·laboració entre tots els actors dins del sector per fer possible un canvi de model energètic. “La transició energètica només serà possible si es fa de forma col·laborativa”, ha afirmat. Izquierdo també va deixar clar quins són els pilars fonamentals que marquen el full de ruta del clúster i els seus associats: la descarbonització, la descentralització de l’energia, l’eficiència energètica i l’impuls a les energies renovables arreu del territori.
Julián Cubero, protagonista de l’Assemblea
Tot seguit, l’Assemblea va comptar amb un convidat d’excepció. Es tracta de l’economista líder del Clúster d’Economia del Canvi Climàtic del BBVA Research, Julián Cubero, qui va fer la ponència “Transición energética, eficiencia y descarbonización en Europa. REPowerEU”. Durant la seva presentació, Cubero va posar el focus en l’augment de les emissions després de la crisi per la covid-19 i va desgranar algunes de les mesures econòmiques i polítiques energètiques que cal posar en marxa per reduir-les i garantir el compliment dels objectius climàtics marcats a la darrera cimera pel canvi climàtic de Glasgow (COP26).
L’economista del BBVA Research va lloar els esforços fets fins ara per les administracions però va assegurar que encara són del tot insuficients. Cubero va fer referència en primer lloc a la necessitat de gravar totes les emissions: “Només el 25% tenen preu. Hi ha esforços i mesures però no ho fan al ritme ni nivells necessaris. Segueix sent barat emetre.”, va sentenciar, deixant clar que manquen obligacions legals per a que països i industries compleixin els NDCs – les contribucions per reduir les emissions que cada país ha pactat a nivell nacional.
Per a que la transició energètica sigui viable, Cubero va assenyalar la importància de desacoblar el creixement econòmic de l’augment de les emissions, tot posant sobre la taula algunes xifres: “Si volem ser net-zero hem de registrar caigudes del 5% d’aquí al 2030 o ho haurem de fer més tard i més bruscament”.
Per últim, l’economista del BBVA Research també va fer referència a la situació energètica a Europa arran del conflicte a Ucraïna i va posar en valor el programa REpowerEU per acabar amb la dependència energètica que la UE té respecte a països com Rússia. En aquest sentit, Cubero va resumir algunes mesures que caldria implementar de forma progressiva, sobretot pel que fa al gas natural. “Necessitem una major electrificació, diversificar les fonts de gas i establir acords amb altres països per al subministrament.”, va afirmar.
Un cop finalitzada la ponència, l’Assemblea va continuar amb la part econòmica, en què el clúster manager, Francesc Ribera, va ser l’encarregat de fer el tancament de l’exercici 2021 i presentar el pressupost per al 2022. Ribera va destacar el creixement sostingut de l’organització, amb un nombre d’associats que ja supera els 180, l’ampliació de l’estructura de l’equip del clúster, i els ingressos provinents dels projectes d’Agrupacions Empresarials Innovadores (AEIs) i IRCs d’enguany. Un cop sotmesos a votació, tant els comptes de l’any passat com el pressupost per a aquest any van ser ratificats pels assemblearis.
Per la seva banda, el vicepresident del CEEC, Joaquim Daura, va fer una repassada a l’activitat del CEEC al 2021 mitjançant el pla d’activitats. Daura també va fer esment de les pròximes accions i esdeveniments que marcaran l’agenda del clúster els pròxims mesos, destacant els Shallow Geothermal Days 2022, un esdeveniment amb origen a Brussel·les i que per primer cop tindrà lloc a Barcelona els dies 14 i 15 de juny; la Nit de l’Eficiència del pròxim 16 de juny; i l’Innovation Day el proper mes d’octubre.
Seguint amb l’ordre del dia, l’Assemblea va sotmetre a votació un canvi en l’article 8 dels estatus, pel qual a partir d’ara els socis del CEEC podran presentar-se com a vocals amb una antiguitat mínima de 6 mesos respecte la data de les eleccions. D’aquesta manera, el CEEC facilita la possibilitat perquè els nous associats puguin formar part de la junta directiva en els comicis que tindran lloc en la pròxima assemblea.
Per acabar, els socis i assistents a la sessió van poder gaudir d’un espai de networking a la terrassa exterior del Col·legi d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, en què els membres del CEEC van compartir impressions sobre l’acte i conèixer altres membres del clúster, tot establint nous lligams.