• L’acte s’ha celebrat de manera híbrida després de més  d’un any d’esdeveniments virtuals, amb més d’una setantena d’assistents
  • L’Hble. Sra. Teresa Jordà, Consellera d’Acció Climàtica,  Alimentació i Agenda Rural ha manifestat les intencions del Govern i del seu  Departament de treballar juntament amb el CEEC per assolir la transició energètica
  • Durant l’acte, s’ha presentat la iniciativa ‘H2 Valley  Catalunya. El futur de l’H2 com a nou vector energètic’, que busca crear un  projecte de l’entorn de l’hidrogen verd a Catalunya

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) celebra l’Assemblea General de Socis amb més d’una setantena de participants. L’acte ha comptat amb ponents d’honor, entre ells la Hble. Teresa Jordà, Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural; la Sra. Assumpta Farran, directora general d'Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera;  Sra. Marta Morera, directora de l’Institut Català d’Energia (ICAEN); Gabriel Anzaldi, Director de Desenvolupament Científic i Tecnològic d’Eurecat; i el Dr. Joan Ramon Morante, Director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), entre d’altres.

L’Assembla General de Socis, en la línia d’actuació del CEEC, ha girat al voltant de l’eficiència energètica i les energies renovables com a pilars  fonamentals per l’assoliment de la transició energètica i la descarbonització.

Les línies d’actuació  del CEEC coincideixen amb les del Departament d’Acció Climàtica

Teresa Jordà, Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Esther Izquierdo, Presidenta del CEEC, i Miquel DarnésDegà del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, han iniciat l’acte posant en valor els avenços fets fins ara, a la vegada que han manifestat la necessitat de seguir avançant en l’àmbit de les energies renovables i l’eficiència energètica.

En aquest sentit, Teresa Jordà, ha celebrat poder acompanyar els socis del CEEC en el que és el seu primer  acte en el sector de l’energia com a Consellera d’Acció Climàtica, que ha qualificat de “molt encertat i indicatiu, perquè això consisteix en sumar molts esforços. Hi ha moltes oportunitats, cosa que no pot ser d’altra manera, perquè són molts els reptes que tenim per davant, i que tot això ho puguem fer de la mà és una oportunitat ingent. Ho hem de fer tot i ho hem de fer junts”.

La transició energètica és un repte ineludible i necessari “que passa per la descarbonització i la descentralització de l’energia”, ha indicat Esther Izquierdo. “Des del CEEC tenim clar que hem d’assolir aquests reptes globals, i que hem de fer-ho alineats”. Respecte el futur del Clúster, Izquierdo ha manifestat que “com a Clúster, volem posicionar-nos com a agent clau en la transició energètica, hem de ser un referent i un agent actiu que acompanyi aquesta transició”.

En aquest sentit, Jordà ha manifestat que les línies aprovades en el Pla Estratègic del CEEC  coincideixen amb les “línies disruptives” del seu Departament, i que és necessari començar la planificació energètica del país amb grans consensos i tots els actors, per tal d’assolir la digitalització de l’energia, l’autoconsum, la implementació de les energies renovables i les xarxes intel·ligents, la mobilitat sostenible, l’edificació eficient i l’eficiència en l’energia, línies d’actuació que el CEEC fa anys que treballa.

“La transició a les energies renovables és un fet, i des del Govern no tenim cap intenció de  frenar-ho” ha afirmat Jordà. “El risc de no fer nosaltres aquesta transició és que la faci algú altre, cosa que no ens podem permetre, perquè serà molt més difícil avançar. No volem que sigui una transició feta des de fora,  ni seguir un model extractivista, i per això hem de sumar-nosagafar-nos de la mà, i avançar plegats i amb determinació. Hem de fer d’aquest país un país eficient, també energèticament” ha conclòs la Hble. Consellera d’Acció Climàtica.

El CEEC s’ha consolidat  com un agent de referència en matèria energètica

A continuació, els socis del CEEC han procedit aprovar l’acta de la darrera Assemblea, així com els pressupostos per a l’exercici de l’any 2021, que s’han aprovat per unanimitat.

Francesc Ribera, mànager del CEEC, ha fet balanç de l’any 2020 i dels mesos viscuts de 2021, qualificant aquests anys com a “positius” malgrat l’impacte de la pandèmia i que, lluny d’haver fet decréixer el Clúster en nombre de socis o activitats, l’ha fet créixer i ha consolidat el CEEC com un agent de referència en matèria energètica.

Esther Izquierdo ha presentat tot seguit la Memòria d’Activitats de l’any 2020, un any que ha definit com a “diferent i complicat per a tots, a nivell professional i personal arrel de la COVID-19” i que, com a Clúster, “ens ha obligat a reinventar-nos amb activitats diferents” amb un resultat positiu, ja que es van mantenir les activitats amb altes participacions per part dels socis.

El CEEC ha treballat activitats de diferents camps, entre ells la innovació, la formació, la comunicació i les relacions institucionals i internacionals. El Clúster ha  desenvolupat 9 projectes amb la participació de 30 socis en matèria d’innovació, un d’ells pertanyent a l’àmbit europeu. A la vegada, durant l’any 2020 va participar en més de 90 esdeveniments amb més de 6.000 assistents, i s’han creat nous Grups de Treball. Actualment el CEEC compta amb 12 Grups  de Treball transversals que treballen diversos àmbits, com la pobresa energètica, la mobilitat sostenible i la geotèrmia.

La creació d’una regió  dedicada a l’hidrogen verd: un repte futur molt present

Finalment, l’Assemblea General de Socis ha conclòs amb les ponències del Dr. Joan Ramon Morante, Director de l’Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC), Gabriel  Anzaldi, Director de Desenvolupament Científic i Tecnològic d’Eurecat. Ambdós han presentat la iniciativa 'H2 Valley Catalunya. El futur de l’H2  com a nou vector energètic' juntament amb Jordi Cartanyàcoordinador de la iniciativa.

“Europa està preveient que no tindrà capacitat per a totes les renovables que fan falta. Existeix la necessitat d’un mercat internacional d’hidrogen verd”, ha afirmat el Dr. Morante.

La iniciativa ‘H2  Valley Catalunya. El futur de l’H2 com a nou vector energètic’ busca crear un ecosistema de generació, distribució, logística i ús de l’hidrogen renovable a partir de zero. Les regions de generació d’hidrogen verd permeten tenir accés a les energies renovables per a fer hidrogen verd, emmagatzemar-lo i distribuir-lo com a matèria primera de les industries, substituir les fonts que necessiten gran calor, a la vegada que distribuir-lo cap a tot tipus de mobilitat i, fins i tot, per a usos residencials. Cartanyà ha manifestat que “aquest ecosistema ha de construir-se. Som una regió de l’energia i de la química, amb una gran base industrial i un ecosistema de ports potent, amb un paper geoestratègic d’ubicació per a la futura mobilitat de l’hidrogen i un rellevant sistema científic i tecnològic”.

L’acte ha finalitzat amb un torn de precs i preguntes, i amb l’agraïment de la presidenta del Clúster, que ha ressaltat la importància de l’acte “perquè hem recuperat la presencialitat”.