El Clúster Català de la Indústria de l’Esport, INDESCAT, amb la col·laboració del Clúster  de l’Energia Eficient de Catalunya, va organitzar del 17 al 19 de juliol una missió de benchmarking als Països Baixos, en què una desena de representants d’empreses d’INDESCAT van poder entrar en contacte amb l’ecosistema neerlandès capdavanter en la incorporació de l’eficiència energètica i l’ús de renovables en instal·lacions esportives. La missió, que es va dur a terme en el marc del projecte  "Green Energy Strategies in Sports Facilities" que impulsen el CEEC,  INDESCAT i el Centre Tecnològic Leitat, i que compta amb el suport  d’ACCIÓ, dona continuïtat a la sessió informativa sobre com millorar l’eficiència energètica a les instal·lacions esportives que es va fer a principis de juliol.

Durant l’estada de tres dies, que va tenir lloc a les ciutats d’Eindhoven i Hertogenbosch, els participants van poder conèixer de prop les últimes innovacions en l'àmbit de la gestió de l'energia en instal·lacions esportives als Països Baixos així com algunes de les infraestructures esportives més eficients i sostenibles del país neerlandès.

El primer dia de la missió va estar marcat per la visita a la nova piscina de les instal·lacions del Centre Nacional de Natació de Tongelreep, on els membres d’INDESCAT van ser testimonis de les mesures en matèria d’eficiència energètica i d’ús d’energies renovables que s’estan implementant. La nova piscina, que enguany encara està en construcció, comptarà amb 3.500 plaques solars que generen energia per fer funcionar les bombes. La part d’innovació en l’eficiència energètica és la generació d’energia a través d’una bomba aigua-aigua. Mitjançant un procés que es coneix com a Riothermia, utilitzen l’aigua de la xarxa pública que sempre està a la mateixa temperatura per obtenir calor i escalfar l'aigua de les piscines.

L’endemà, l’expedició també va fer una visita a un altre recinte aquàtic, en aquest cas el Combibad Kwekkelstijn al municipi de Hertogenbosch. Allà, Corniel Groenen, cap d'Esports de la ciutat, va presentar les noves instal·lacions als integrants de la missió, explicant la conversió de la piscina existent en un edifici sostenible, el qual reaprofita la temperatura de les aigües residuals per generar energia. Durant aquest segon dia d’estada, els participants també van tenir ocasió de visitar el centre multiesports Maaspoort Den Bosch i FlikFlak, que ha renovat les instal·lacions per fer-les més sostenibles.  1.400 panells solars que produeixen el 30% de tota l'energia, un sistema d'aquatèrmia amb 4 quatre dipòsits per guardar l’energia, i una inversió de 400.000 euros en llums leds han estat les principals accions d’eficiència energètica en aquest recinte.

Un altre dels projectes més destacats i innovadors que els participants van poder conèixer durant l’estada va ser el de l’Sportpark Strijp del club de futbol Brabantia. Actualment, aquest equip amateur de la ciutat d’Eindhoven participa en una prova pilot per generar energia als habitatges de l’entorn a través dels seus camps de gespa artificial. A partir de la col·locació de 60.000 tubs d’aigua sota el camp de gespa i utilitzant l'absorció d'escalfor emmagatzemen la calor al sòl, generant energia i fent que l’ambient al camp i als voltants es mantingui més fresc. Cristan Segers, de l’Ajuntament d’Eindhoven, va ser l’encarregada de fer una presentació del pilot per donar pas, tot seguit, a una visita guiada pel parc i el col·lector del terreny de joc.

La missió va finalitzar el seu recorregut a l’estadi del PSV Eindhoven, el Philips Stadion, on l’últim dia d’estada l’expedició va poder presenciar in situ el sistema d’enllumenat LED d’aquest estadi que l’ha convertit en el primer del país en tenir aquest tipus d’il·luminació. El sistema LED permet il·luminar amb més intensitat parts específiques del terreny de joc durant un partit de futbol o un concert, i, de retruc, permet millorar la visió dels jugadors al camp, fent possible que els assistents i telespectadors puguin veure fins i tot petits gestos en la cara dels jugadors.

Un projecte per  a l’impuls de l’eficiència energètica al sector esportiu

La missió de benchmarking als Països Baixos es fa en el marc del projecte "Green Energy Strategies in Sports Facilities" que INDESCAT va guanyar a la convocatòria d'Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC) d'ACCIÓ. L’objectiu últim del projecte és el de promoure l’ús d'energies renovables a les instal·lacions esportives catalanes i accelerar la implementació de mesures d'eficiència energètica.

Països Baixos va ser el país escollit per a fer la missió d’aprenentatge ja que es tracta d’un dels mercats òptims i de referència internacional en l’aplicació de mesures i bones pràctiques d'eficiència energètica i ús d'energies renovables en les seves instal·lacions esportives.

Abans d’aquesta missió d’aprenentatge, el CEEC, INDESCAT i Leitat van organitzar a principis del mes juliol una sessió informativa en què van donar a conèixer la missió i on membres del centre tecnològic van presentar una prèvia de l’estudi realitzat en el marc del projecte que preveu analitzar una vintena d’instal·lacions esportives europees.

A la sessió s’hi van presentar una desena, les quals destaquen per les seves bones pràctiques en termes de sostenibilitat i eficiència, com ara el Philips Stadium d’Eindhoven, el complex aquàtic de Caldea a Andorra o l’estadi del Tottenham Hotspur a Londres. L’objectiu de l’informe, que es presentarà definitivament al setembre, és identificar aquells projectes que puguin ser replicables a Catalunya.