El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya i la Asociación de Empresas de Eficiencia Energética y Sostenibilidad (A3E) han organitzat aquest matí el webinar ‘Claus de l’èxit de les Comunitats Energètiques i oportunitats de la nova regulació a Espanya’ (vídeo disponible aquí). Amb l’assistència de més de 300 professionals de l'energia, la jornada ha servit per analitzar la proposta de Reial Decret que actualment es troba en període d’audiència pública i que ha de regular les Comunitats d’Energies Renovables (CER) i les Comunitats Ciutadanes d’Energia (CCE). Durant l’acte també s’han identificat les claus de l’èxit del desplegament de les Comunitats Energètiques des dels àmbits de la governança i la participació ciutadana, el finançament, el context legal i la digitalització.
La sessió ha començat amb la benvinguda als assistents per part del clúster mànager del CEEC, Francesc Ribera, i el gerent general d’A3E, Antonio López-Nava, que s’han mostrat satisfets per la bona acollida que ha tingut la convocatòria de la sessió i l’interès que desperta aquest tema en la ciutadania, empreses, administracions i professionals del sector.
La primera intervenció ha anat a càrrec de l’actual director d’acció ambiental i energia de l’Ajuntament del Prat, Joan Herrera, qui ha analitzat el Reial decret per a regular les Comunitats Energètiques a Espanya des d’un vessant jurídic. Herrera ha expressat que les CE han de proporcionar el “marc de seguretat necessari per als actors que no operen directament en el sector energètic”. Qui va ser diputat al Parlament considera que el nou Reial decret aporta la seguretat jurídica necessària, però creu que s’han de corregir alguns aspectes, com ara millorar els criteris de proximitat que restringeixen el desplegament de les comunitats a les zones menys habitades, que s’ampliï l’àmbit d’actuació a altres serveis energètics o una major participació dels ciutadans i les administracions públiques locals.
Posteriorment, s’ha dut a terme un debat sobre els quatre àmbits clau per al desplegament de les Comunitats Energètiques: governança i participació ciutadana, finançament, context legal i digitalització. El responsable comercial de Senda, Federico Mirenzi, ha explicat les diferents formes existents en la gestió i participació ciutadana de les CE. En segon lloc, el soci de Creara, David Pérez, ha reflexionat sobre el model de negoci i el finançament dels projectes, els quals, com ha remarcat, tenen la finalitat de proporcionar beneficis mediambientals, econòmics i socials enlloc de financers. Pérez també ha definit els avantatges i les barreres actuals de comercialitzar la pròpia energia.
Seguidament, l’advocada sènior a Verdia Legal, Carlota Pallejà, ha explicat les diverses formes jurídiques en què es poden constituir les CE en funció de la seva realitat, característiques i tipologia. I finalment, el director d’Inergy, David Pon, ha explicat els reptes i oportunitats de la digitalització per posar en marxa i gestionar les comunitats.
La jornada ha conclòs amb un torn de debat i preguntes per part del públic assistent.