• La jornada “Sostenibilitat en el transport per carretera” coorganitzada per les tres entitats ha aplegat a fabricants, transformadors, carregadors, transportistes i operadors logístics per analitzar les barreres actuals als camions elèctrics i de baixes emissions.
  • El cost, la manca d'infraestructures de recàrrega i la necessitat d'integrar el temps de recàrrega en la logística diària, principals frens en l'ús de camions elèctrics en el transport per carretera.
  • El Port de Barcelona presenta el seu pla per desplegar les infraestructures de recàrrega elèctrica i subministrament d’hidrogen, sense emissions de carboni.  

L’elevat preu, la manca d'infraestructures de recàrrega i la necessitat d'integrar el temps de recàrrega en la logística diària són els principals frens a l'ús de camions elèctrics en el transport per carretera. Aquesta és una de les conclusions de la jornada “Sostenibilitat en el transport per carretera”, que han organitzat el Port de Barcelona, el Clúster Catalonia Logistics i el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, aquest dimecres.

La jornada, celebrada al Service Center de la ZAL del Port de Barcelona, ha aplegat a representants dels sectors del transport per carretera i la logística, fabricants de vehicles industrials, de les infraestructures de recàrrega i del finançament de vehicles per a reflexionar sobre quines són les principals barreres que retarden el desenvolupament i implantació del camió impulsat amb combustibles de baixes emissions i el camió elèctric.  

La jornada ha comptat amb el patrocini de les empreses SCANIA, FOTON España i RENAULT TRUCKS Motor Tàrrega, i la col.laboració de JAC Motors Iberia, Symph2ony by Messer & Toyota Tsucho, QUADIS Autolica Industrials i ZUNDER.

La descarbonització del transport terrestre de mercaderies, responsable de més de la meitat de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a Europa, implica usar vehicles elèctrics amb bateria o amb pila d’hidrogen, o bé amb combustibles de baixes emissions com els biocombustibles o els sintètics. Tot i que les vendes de vehicles lleugers elèctrics creixen, en els segments dels camions elèctrics encara hi ha barreres, principalment el cost elevat, la manca d’infraestructura de recàrrega i la necessitat d’integrar els temps de càrrega en la logística diària.

La jornada, que ha començat amb la presentación per part del president del Clúster Catalonia Logistics, Joaquim Salvat; el Clúster Manager del Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya, Francesc Ribera; i la directora de Relacions Institucionals del Port de Barcelona, Ingrid Boqué, també ha comptat amb la participació del cap de Medi Ambient del Port de Barcelona, Jordi Vila; i del responsable Tècnic de Combustibles Sostenibles del Port de Barcelona, Daniel Ruiz. La jornada s’ha estructurat en quatre taules rodones dedicades als fabricants, el finançament, la recàrrega i a conèixer l’experiència d’operadors que han començat a utilitzar camions de baixes emissions.

Els ponents han reflexionat sobre l’encaix del sobrepreu dels camions elèctrics; el desplegament -ràpid i exhaustiu- de la infraestructura de recàrrega elèctrica i de subministrament d’hidrogen; i l’adaptació de l’operativa de les flotes a les necessitats de subministrament dels nous combustibles i de l’electricitat.

Seguint aquest fil, els representants del Port de Barcelona han destacat que el port està prenent mesures significatives per afrontar aquest repte, incloent-hi el desplegament d’infraestructures de recàrrega elèctrica i el subministrament d’hidrogen, així com la generació d’energia elèctrica verda. La implantació de nous combustibles zero emissions per a vaixells i camions és un dels punts sobre els quals es desenvolupa el Pla de transició energètica del Port de Barcelona, que té com a objectiu que la seva operativa i instal·lacions siguin neutre en carboni l’any 2050.

La jornada també ha reunit a representants dels fabricants, com Mercedez Benz, Renault Trucks, Scania Iberia, Jac Motors i Foton Trucks, que han exposat la seva visió sobre el present i el futur dels nous camions elèctrics amb bateria i amb pila de combustible d’hidrogen. A la finalització de les taules rodones, els assistents han accedit a l’aparcament del Service Center de la ZAL on han pogut testejar una mostra dels nous camions elèctrics i d’hidrogen de les marques esmentades.