• El projecte té com a objectiu desenvolupar innovadors models d'operació i de gestió de comunitats energètiques de proximitat
  • Els autoconsumidors tindran un paper rellevant perquè podran emmagatzemar l'energia o bé compartir amb uns altres que necessitin
  • La instal·lació fotovoltaica compta amb 91 panells de 380 Wp amb un total de 34,58 kWp (30 kWn) amb una producció anual estimada de 45.868,55 kWh

El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) coordina el projecte FLEXENERGY que desenvolupa el consorci format per les empreses sòcies Electra Caldense Hòlding juntament amb Cegasa i Enfasys Enginyeria. El projecte té un pressupost aproximat de 350.000€, dels quals més de 180.000 estan subvencionats pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme.

El projecte té una durada de 10 mesos, sent prevista la seva finalització el mes vinent d'agost de 2022.

En el marc de les reunions inicials de coordinació del projecte que coordina el CEEC, s'han acordat les principals qüestions relatives als paquets de treball, activitats i lliurables necessaris per a l'assoliment de l'objectiu del projecte que no és un altre que desenvolupar diferents models innovadors d'operació i gestió de comunitats energètiques de proximitat, mitjançant la implantació en una comunitat energètica en el nucli urbà de Caldes de Montbui per a l'autoconsum compartit de la generació d'una planta fotovoltaica (FV) híbrida en coberta (amb emmagatzematge d'energia).

La instal·lació híbrida avaluarà diferents estratègies per la maximització del seu rendiment, tenint en compte el punt de vista del propietari de la instal·lació, els autoconsumidors que participen en ella i el cost d'utilització de cadascun dels recursos (solar/emmagatzematge) de l'energia. Així mateix, mitjançant un programari de nova creació, s'integraran dades de generació horària amb les dades de consum horaris per a obtenir coeficients de repartiment òptims (en model fix i dinàmics), a cada membre de la comunitat per a minimitzar els excedents.

La instal·lació fotovoltaica compta amb 91 panells de 380 Wp amb un total de 34,58 kWp (30 kWn) amb una producció anual estimada de 45.868,55 kWh proporcionada per Electra Caldense. Per la part de l'emmagatzematge d'energia, es planteja una bateria de 13.4 kWh, subministrada per Cegasa Energia SLU. Finalment, el control coordinat de la instal·lació es realitzarà mitjançant un gestor d'energia en temps real desenvolupat per Enfasys Ingenieria.

El projecte que actualment es desenvolupa correspon a la primera fase d'un projecte de major abast que inclou tests de repartiments energètics en temps real entre membres de la comunitat energètica (Peer to peer -P2P) mitjançant tecnologia blockchain, que es preveu s'executi en el segon semestre 2022, motiu pel qual s'ha previst concórrer a la convocatòria AEI que MINCOTUR té previst publicar durant els mesos de juny o juliol de 2022.

Amb el suport de: