El CEEC ha estat una de les entitats amb més èxit en la darrera convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del MINTUR. Després de la resolució publicada aquest dilluns, el clúster ha aconseguit l’aprovació de quatre projectes d’innovació en l’àmbit de l’energia i l’eficiència energètica, tots ells coordinats pel propi clúster, encapçalant la llista d’entitats amb més projectes aprovats a tot l’Estat. En total, els projectes atorgats sumen un pressupost total de més d’1 MEUR, un fet que permetrà impulsar la innovació en àmbits clau en la descarbonització del sector energètic, com ara l’autoconsum industrial o la biomassa.
Amb l’aprovació d’aquests projectes, el CEEC beneficia directament un total de sis empreses i entitats associades que conformen els diferents consorcis guanyadors, en què també hi participen altres entitats de l’ecosistema clúster, com ara el Clúster Digital de Catalunya, el Clúster Català de la Carn i Proteïna Alternativa (INNOVAC), l’Smart City Cluster o el Clúster Habitat Eficiente (AEICE).
Els projectes aprovats donen resposta a àrees clau per al futur del sector energètic com ara l’autoconsum industrial i les comunitats energètiques (INSIGA IV), la implementació de les TIC en els processos de gestió de la biomassa (BIOENERGYTRACES), la gestió integral dels Certificats d’Estalvi Energètic (CAE) i les Mesures d'Estalvi Energètic (MAE) (SMART ENERGY PACI II), i la gestió avançada de dades energètiques agregades (PLATDAT III).
Projectes aprovats
- INSIGA IV. En la seva quarta fase, el projecte INSIGA pretén desenvolupar noves funcionalitats basades en IA i machine learning sobre la plataforma SIE-Comunitat, destinada a millorar la gestió de comunitats energètiques en polígons industrials. L’objectiu últim d’aquestes millores és reduir el consum d’energia així com els costos d’explotació en aquestes comunitats, tot millorant la competitivitat de les empreses i entitats involucrades en la seva gestió. El consorci està format pel CEEC, AEICE (Clúster Habitat Eficiente), Inergy, Bee Data Analytics i EFICAE Iotech.
- BIOENERGYTRACES. Aquest projecte se centra en la recerca sobre models d'intel·ligència artificial (IA) i tecnologies de digitalització documental per a la gestió i control dels fluxos de biomassa. L’objectiu final serà desenvolupar de forma experimental un Producte Mínim Viable (MVP) que faciliti i optimitzi les gestions i processos dels diferents actors de la cadena de subministrament de la biomassa, garantint que aquests es duen a terme amb la darrera directiva RED-III que aviat es transposarà a l’Estat. El consorci està format pel CEEC, Aiguasol, Elliot Cloud i l’Smart City Cluster.
- SMART ENERGY PACI II. El projecte té com a objectiu principal la millora i ampliació de la plataforma SmartENERGYPACI per gestionar de manera integral els Certificats d'Estalvi Energètic (CAE) i les Mesures d'Estalvi Energètic (MAE). Aquest esforç se centrarà en diverses àrees clau, incloent-hi l'optimització de la comunicació entre mòduls, la implementació de models d'intel·ligència artificial, el desenvolupament d'eines avançades de gestió i seguiment, i la realització d'una implementació pilot. El consorci està format pel CEEC, Energy Tools, PACI Enginyers, Triposona i el Clúster Català de la Carn i Proteïna Alternativa (INNOVAC).
- PLATDAT III. El projecte se centra en la innovació i perfeccionament d'una plataforma avançada per a l'agregació i gestió de dades energètiques, abordant els desafiaments crítics del sector energètic. Aquesta tercera fase busca consolidar i optimitzar la infraestructura desenvolupada en fases anteriors, integrant tecnologies capdavanteres com microserveis, contenidors i blockchain. La plataforma serà dissenyada per millorar la interoperabilitat i la capacitat de gestionar grans volums de dades de manera eficient i segura. El consorci del projecte està format pel CEEC, ARCbcn – WATTEGA, 5SKILL Solutions i el Clúster Digital de Catalunya.
Després de l’èxit en aquesta convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras -que enguany havia reduït el seu pressupost substancialment-, el clúster es consolida com un agent clau per promoure la competitivitat dels seus membres associats, potenciant la col·laboració entre empreses i altres agents del sector de l’eficiència energètica, tot oferint al mercat solucions integrades i innovadores.
La dinamització de projectes a través de l’Àrea d’Innovació és clau per unir productes i serveis de la cadena de valor i aportar solucions en paquets que engloben productes, instal·lacions, manteniment i gestió en l’àmbit de l’energia i l’eficiència energètica.