El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), juntament amb 9 clústers i entitats catalanes, han aconseguit captar 3,7 milions d’euros de la Comissió Europea per impulsar projectes de digitalització i sostenibilitat amb altres socis d’arreu d’Europa. Es tracta de la convocatòria Euroclusters emmarcada dins el Single Market Programme de la CE que busca enfortir la interconnexió entre països, sectors i ecosistemes industrials d’Europa.

Segons càlculs d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball-, Catalunya és la primera regió de la Unió Europea en nombre de projectes aprovats en aquesta convocatòria, just per sobre de Rhône-Alpes (7), Attica (7), Provence-Alpes-Côte d’Azur (5), Veneto (5) i Aragó (5).

8 dels 10 beneficiaris catalans són clústers que formen part del programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ i que han rebut el suport de l’agència per accedir a aquests ajuts. A banda del CEEC, hi són el Clúster Digital, el Catalan Water Partnership, secpho, el Clúster de Materials Avançats de Catalunya (MAV), CENFIM – Furnishings Cluster, Clúster d'Il·luminació de Catalunya - CICAT i  FEMAC. També han accedit a la convocatòria el clúster AEI Tèxtils i l’entitat Biocat.

La directora general d’Indústria i consellera delegada d’ACCIÓ, Natàlia Mas i Guix, destaca que resultats com els d’aquesta convocatòria posen de manifest l’alt nivell dels clústers i el teixit català en el seu conjunt. En aquest sentit, destaca que tenim molt a dir a Europa en un context de canvi i complexitat com l’actual. És clau teixir aliances amb altres clústers d’arreu d’Europa per construir una indústria més resilient, transformadora i sostenible, a Catalunya i arreu del continent.

El programa, que compta amb un pressupost de 42 milions d’euros per al període 2021-2023, ha atorgat ajuts a 30 projectes en els quals participen 171 clústers i altres entitats de 23 països europeus. L’objectiu d’aquesta convocatòria, la primera d’aquest tipus a Europa, és millorar la resiliència dels ecosistemes industrials d’Europa enfortint els vincles entre les cadenes de valor dels diferents països i innovar per incrementar l’autonomia estratègica europea en àmbits clau a escala industrial.

Què és un clúster?

Un clúster és una agrupació d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que comparteixen recursos, generen sinergies i es projecten internacionalment. Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector.

El Programa Catalunya Clústers d’ACCIÓ acredita 26 clústers catalans que agrupen més de 2.600 empreses i agents associats, amb una facturació de més de 70.000 milions d’euros. Per tipologia, els socis dels clústers representen un teixit divers d’actors, incloent-hi pimes (68%); grans empreses (10%); centres de recerca, universitats i proveïdors de coneixement (9%); startups (8%); i agents de l’entorn (5%). A través d’aquesta iniciativa es pretén ajudar-los a enfocar la seva estratègia, cofinançar projectes estratègics, organitzar viatges a ecosistemes de referència per fer benchmarking internacional i tancar projectes de col·laboració entre clústers catalans o amb entitats internacionals, entre altres.