El Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i l'Associació de Consultors d'Instal·lacions (ACI) col·laboren en la seva primera acció conjunta: l'acte 'Noves tendències al sector energètic: generació, acumulació i transferència'. L'esdeveniment, que ha tingut lloc el 2 de juny de 2021 a través de la plataforma Zoom, ha comptat amb més de 130 inscrits.

La sessió ha estat marcada per quatre grans blocs: Els canvis en el marc legislatiu, els canvis tecnològics, els canvis en el disseny de projectes i, per últim, l’optimització dels costos energètics.

El debat ha estat protagonitzat pels experts convidats: Joaquim Daura, Active Energy Management Director – Spain de Schneider; Xavier Comas, Comercial Segment Business Leader de Hager Group; Angel  Baños, Business Manager de Solideo Eco Systems; i Rafael Benjumea, director d'Estabanell.

 La jornada ha iniciat amb la benvinguda d'Esther Izquierdo, presidenta del CEEC, i Julio Morá, president d'ACI. Izquierdo durant la seva intervenció ha destacat que "Des del CEEC creiem que cal anar cap a un nou model energètic, social i econòmic que passa per la descarbonització, descentralització de l'energia i la democratització de la mateixa".

 Seguidament, l'acte conduït per Enric Ros, soci fundador i director tècnic d'ARCbcn, i Llorenç Ramos, assessor tècnic en matèria d'instal·lacions de TDI Enginyers, ha començat el webinar en el qual Daura ha destacat que "Quan una empresa se suma a la sostenibilitat defineix uns objectius públics i es fa responsables de les seves emissions i indirectament també de les dels seus proveïdors, que es veuen obligats també a reduir les emissions per "seduir" als seus clients". L'expert de Schneider ha afegit que la "Digitalització rebre amb temps avançat dades i si som capaços d'anar per endavant ens permet gestionar millor i de manera més eficient preveient el què passarà per donar la resposta més adequada a la demanda".

 Angel Baños ha emfatitzat que "El que cada cop es prima més de les instal·lacions fotovoltaiques és  el control per mòdul per treure el màxim profit". Per la seva part, Rafael Benjumea ha assenyalat que "El nou entorn de tarifes ens obliga anar a les comercialitzadores a una versió 2.0. Hem d'ajudar a les indústries a produir la seva energia i que paguin només el que consumeixen". I Xavier Comas ha posat el focus en la necessitat d'un canvi de consciència real del consumidor.

 A la finalització de l’acte, Julio Morá ha detacat que  “aquest inici de la dècada, a més de superar una  pandèmia, ha suposat un canvi real. Una exemple  recent és l’aplicació de les tarifes elèctriques. Hem començat a viure i a treballar en un nou context que fixa un ús més  eficient de l’energia. Ja es una realitat que ens  obliga a adaptar-nos de forma ràpida. He vist, en els últims projectes que hem  realitzat, canvis en tres àmbits: el legislatiu, en el tecnològic i sobretot  canvis en els projectes que estan marcats, cada cop més, per la viabilitat  constructiva”.