El Grup de Treball de Finançament del CEEC juntament amb el Clúster de Serveis Immobiliaris (CSIM) va organitzar ahir a la seu de NTT DATA una jornada per donar a conèixer les oportunitats i reptes lligats al finançament per a la rehabilitació energètica d'edificis.

La jornada va començar amb la benvinguda per part del coordinador del GT de Finançament del CEEC, Daniel Cerveró, i la cluster manager del CSIM, Patricia Remiro, la qual va donar pas a una taula rodona inicial per explicar el “repte” que suposa la rehabilitació des del punt de vista de l’administració de finques i les empreses de rehabilitació. En aquesta taula, hi van participar Núria Alemany Blasco, sòcia promotora del CSIM, Montserrat Sánchez, de Món Vertical, i Carlos Egler Jiménez, del Grup Sisquella, els quals van destacar el paper rellevant i pedagògic que estan desenvolupant en el si de les comunitats per promoure la conscienciació sostenible dels edificis i la necessitat d’aprofitar els fons Next Generation.

Sánchez va posar èmfasi en la importància de transcendir el manteniment correctiu, així com en la conscienciació que l'edifici comença per la porta del carrer i no la de casa. A més, van subratllar la urgència i importància que tindrà l'Oficina de Rehabilitació del CSIM, com a finestreta única 360º de suport a l’administrador de finques i on es disposarà del suport de les empreses especialitzades.

Tot seguit, la sessió va continuar amb un segon bloc dedicat a les opcions de finançament actuals, que va començar amb una ponència per part de la directora del programa de fons europeus Next Generation de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, Marta Martínez. Martínez va donar compte de l'estat de les darreres convocatòries, els reptes i les mesures que s'estan implementant des de l'AHC per tal d'assumir els objectius a finals de juny de 2026.

En l’àmbit del finançament privat la jornada també va tenir un espai en què van participar diverses entitats financeres. Vinyet Pages (BBVA), Sandra Bautista (UCI), Montserrat Burriel (Banc Sabadell), José María Isardo (IESA) i Agustín Hernández (INMHO) van presentar les solucions i condicions que ofereixen a les comunitats per assumir econòmicament la rehabilitació i acompanyar-les al llarg del cicle de vida del préstec. Aquestes intervencions van estar acompanyades per la visió dels agents rehabilitadors Enric Solano (Catalana de Projectes Arquitectònics) i Iván Madrigal (EOSZENIT Energy), els quals juguen un paper clau en el procés.

Presentació del Grup de Treball d’Edificació Eficient del CEEC

Per últim, la jornada d’ahir també va servir per presentar el Grup de Treball d’Edificació Eficient del CEEC que té previst arrencar a partir del mes de setembre. Una de les coordinadores del GT i cap de Sostenibilitat de NTT Data, Patricia Ruiz, va fer la presentació dels objectius del grup, els quals s’orienten a abordar els reptes més actuals en l'àmbit de l'edificació, com ara la descarbonització del parc existent d’edificis, la implantació de les normatives europees actualitzades o aprofundir en les noves tendències i innovacions d'arquitectura.

Recentment, el clúster ha obert un formulari per copsar l’interès dels seus associats en aquest grup i de pas fer una identificació dels reptes que resulten més interessants per als potencials membres. Si la teva organització té interès a participar-hi, si us plau, emplena el formulari a través d'aquest enllaç.