El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC), amb la col·laboració del consolat general dels Estats Units a Barcelona, va celebrar ahir una trobada amb el professor i expert en energia de la Universitat de Califòrnia, Berkeley, Steven Weissman, a la seu del consolat amb més de 15 inscrits. Durant l’acte, el Dr. Weissman va fer la ponència Three energy challenges facing California – Where things stand, what lies ahead, en què va parlar sobre la política d’incentius per l’ús de renovables a l’estat de Califòrnia durant les últimes dècades, els reptes que planteja el canvi climàtic a la regió i les potencials solucions per satisfer l’augment de demanda d’energia els pròxims anys.
El professor emèrit de la Universitat de Califòrnia i director del Centre de Llei, Energia i Mediambient, Steven Weissman, va començar la trobada fent esment a l’estat actual de la política energètica a Califòrnia, establint una analogia amb la d’Espanya l’any 2013, quan el govern espanyol va començar a introduir taxes impositives sobre les renovables, com ara l’impost sobre la producció d’energia solar. Segons Weissman, l’estat de Califòrnia "vol fer ara marxa enrere en algunes de les promeses fetes a la gent que va implementar sistemes d’energia renovable a les llars i negocis i canviar el tipus de compensacions econòmiques”.
Seguint aquest fil, Weissman va posar el focus en la política feta per Califòrnia en matèria d’energia fotovoltaica, preponderant al país, i va aprofundir en el sistema Net Metering, implantat l’any 1995. Segons l’advocat expert en energia, aquest sistema establia una política d’incentius “molt generosa” per la producció i posterior enviament d’energia solar a la xarxa pública per part de particulars i empreses. I, tot i reconèixer que el cost de l’energia solar era molt elevat inicialment, Weissman va demostrar amb números com l’adaptació progressiva d’aquest sistema va generar un canvi substancial dècades després, amb una reducció sostinguda dels costos d’implementació en benefici dels usuaris de la fotovoltaica.
Més endavant, el govern californià va llançar una proposta de Llei, coneguda com a AB 327, l’any 2013, per tal d’alinear el cost i els beneficis de la generació d’energia a les llars, tot garantint l’accés a l’energia solar de les rendes més baixes.
Recentment, però, s’ha produït una gran controvèrsia al voltant d’aquesta proposta per part de la comissió encarregada de la seva aprovació. El jutge que lidera la comissió ha posat sobre la taula que els consumidors d’energia solar paguin un fix mensual per fer ús de l’energia elèctrica, independentment de la seva contribució a la xarxa. Weissman, qui va formar part de la Comissió de Serveis Públics de Califòrnia, va titllar la proposta “d’extrema”, confessant que ell mateix s’ha plantejat abandonar la xarxa. Malgrat això, seguia Weissman, el propi jutge ha reconegut que la implantació d’aquesta taxa pot posar en perill l’actual sistema i que, per tant, caldria fer-ne una revisió.
D’altra banda, Weissman també ha volgut assenyalar alguns dels problemes que actualment té el sistema energètic californià. En primer lloc, s’ha mostrat preocupat per l’augment del costos de produir energia a les llars, tenint en compte els episodis de focs forestals que han tingut un fort impacte en el manteniment de les instal·lacions de generació, i que ha repercutit directament en particulars i empreses que han hagut de sufragar els costos. També ha posat el focus en la dependència del gas natural, que si bé és menys car que a Europa en aquests moments, als Estats Units ja s’ha doblat el seu preu.
El segon problema al que ha fet referència ha estat la calor i els reptes que planteja el canvi climàtic dins la regió. En un escenari de menys disponibilitat d’energies renovables, com ara l’energia hidroelèctrica o eòlica, un augment de la demanda per la pujada de les temperatures, i la dependència d’energia elèctrica d’altres estats veïns, com ara Arizona, pot situar Califòrnia contra les cordes. En dades del 2019, Califòrnia ha estat el màxim importador d’energia elèctrica als Estats Units, amb l’estat d’Arizona com a principal font de subministrament.
Per evitar arribar a un escenari de col·lapse, Weissman proposa un seguit de mesures que van des de fer millors prospeccions sobre el clima, donant previsions més acurades sobre pujades de temperatura i onades de calor, fins a millorar els processos de planificació existents.
Un cop finalitzada la ponència ha arribat el torn de preguntes, en què els assistents han pogut resoldre dubtes i compartir impressions sobre els diferents temes tractats amb el professor Steven Weissman.
La trobada ha donat la oportunitat als membres del CEEC de continuar aprofundint en les polítiques energètiques a Califòrnia, donant continuïtat a la missió d’estudi realitzada l’any 2018 en aquest estat de la Costa Oest. D’aquesta manera, el Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya continua amb la seva tasca d’internacionalització, tot ajudant els seus membres a establir lligams amb experts i personalitats de referència dins del sector energètic.