El CEEC i el Greentech-ER Clúster han coorganitzat una jornada en el marc de la Fira KEY, a Rímini, centrada en el paper clau que juga l’emmagatzematge energètic a escala industrial. La sessió, titulada "Energy Storage Utility Scale in an International Perspective: A Key Player for the Energy Transition – A Comparison Between Italy and Spain", ha posat en valor la necessitat d’integrar solucions innovadores per garantir l’estabilitat i sostenibilitat del sistema energètic europeu.
L’esdeveniment ha comptat amb la participació de representants destacats del CEEC, com ara Marta Fonrodona (Institut de Recerca en Energia de Catalunya), Oriol Escursell (Institut Català de l’Energia), Ramon Gallart (E-Anell) i Francesc Ribera, Cluster Manager del CEEC. La sessió ha servit per subratllar la importància d’implementar sistemes d’emmagatzematge per fer front a la intermitència de les renovables i garantir la disponibilitat d’energia quan i on sigui necessària.
El vicepresident del Greentech-ER Cluster, Alberto Sogni, ha destacat que "la clau de la nostra transició energètica rau en la capacitat d’emmagatzemar l’energia per afrontar la seva naturalesa intermitent i garantir-ne la disponibilitat", posant en relleu la necessitat de solucions disruptives per assolir els objectius de descarbonització.
Per la seva banda, Francesc Ribera ha remarcat "l’oportunitat que dona la Fira KEY per debatre sobre un aspecte clau com és l’emmagatzematge energètic, que presenta grans desafiaments tant a Itàlia com a Espanya". Ribera ha volgut destacar que aquesta sessió "és un primer pas per consolidar la col·laboració entre ambdós clústers i reforçar l’estratègia d’internacionalització del sector energètic català", iniciada pel CEEC el 2024.
Durant la jornada, s’han compartit les estratègies d’Itàlia i Espanya en matèria d’emmagatzematge: Itàlia preveu instal·lar 6 GW d’emmagatzematge a gran escala i 4 GW en solucions descentralitzades abans de 2030, mentre que Espanya aspira a passar dels 8,3 GW actuals a 20 GW el 2030 i fins als 30 GW el 2050, combinant solucions centralitzades i descentralitzades.
Aquest intercanvi ha evidenciat la importància de la col·laboració internacional per identificar bones pràctiques i accelerar el desenvolupament de tecnologies avançades en emmagatzematge energètic. La iniciativa reafirma el compromís d’ambdós clústers amb la creació d’un ecosistema col·laboratiu que impulsi projectes conjunts i obri noves oportunitats per al sector energètic català en un context globalitzat.
Tal com ha conclòs Ribera, tant pel CEEC com pel Greentech-ER Clúster “la innovació i la cooperació són elements essencials” per avançar cap a un futur energètic “net, competitiu i resilient”.