El CEEC i el Clúster Vitivinícola Català (INNOVI) van organitzar el passat 20 d'abril una jornada sobre transició energètica al sector vitivinícola a la seu de Raimat, situada a la D.O. Costers del Segre. La jornada tenia com a objectiu ampliar el coneixement sobre les energies renovables en un sector que ha vist augmentat el seu consum energètic en els últims anys, en part a causa de la necessitat més gran d'energia per refredar els mosts i processos de fermentació per l'augment de les temperatures, cada vegada més elevades, i el consegüent avanç de la collita.
Durant la jornada, destacats ponents tant del sector vitivinícola com energètic van compartir els seus coneixements i experiències, com és el cas de Santi Martínez, CEO de Km0Energy, Enric Bartra, investigador de l’INCAVI, Vicenç Segalès, director d’enginyeria de Codorniu, Frederic Clarens, director de la unitat d’energia d’Eurecat o Lluís Morer, cap de l’àrea d’eficiència energètica de l’ICAEN. El programa va incloure temes com projectes d’agrivoltaisme, plaques sobre la vinya, la presentació del projecte EFENERVI de reducció de consums i instal·lació potencial de renovables, coordinat per INNOVI, i el finançament i ajudes per a l'eficiència energètica i les energies renovables.
A més, es van realitzar tallers paral·lels que van tractar reptes i solucions en àrees com agrivoltaisme, eficiència energètica i energies renovables en bodega, més enllà de la fotovoltaica. La jornada va concloure amb la cloenda a càrrec de Joan Esteve, director de la bodega Raimat, Francesc Ribera, clúster manager del CEEC, i Eloi Montcada, clúster manager d'INNOVI.
En el marc de la jornada, Raimat va presentar la seva innovadora paret solar, pionera en el sector vinícola mundial. El celler ha estrenat amb èxit la primera paret vertical de plaques solars que cobreix dipòsits exteriors per a la fermentació del vi, la qual cosa podria estendre's a altres bodegues del grup Raventós Codorniu en un futur pròxim. Aquesta iniciativa és un exemple del compromís de Raimat amb la sostenibilitat, ja que obté més del 50% de l'energia que consumeix de fonts renovables.