- Més de 150 professionals del sector energètic es reuneixen per donar a conèixer i impulsar la flexibilitat de la demanda elèctrica
- La jornada, promoguda pel Grup de Treball de Flexibilitat del CEEC, ha servit per presentar el seu primer informe
- Els experts presents a la jornada reclamen canvis reguladors per consolidar la flexibilitat al sector energètic
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) juntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han organitzat aquest matí la jornada ‘La flexibilitat, motor de la transició energètica’ per donar a conèixer l’àmbit de la flexibilitat de la demanda elèctrica i analitzar en detall en què consisteix. La sessió, impulsada pel Grup de Treball de Flexibilitat del CEEC, ha comptat amb la presència de més de 150 professionals del sector energètic que han pogut aprofundir en el paper que la flexibilitat tindrà en la transició energètica.
El vicepresident d’Ecologia de l’AMB, Eloi Badia, ha donat la benvinguda als assistents a la Sala d’Actes de l’ens metropolità, juntament amb la directora de l’ICAEN, Marta Morera, i el gerent del CEEC, Francesc Ribera. En la seva intervenció, Badia ha fet èmfasi en la necessitat de seguir accelerant la implementació de les renovables a tot l’àmbit metroplità: “El futur energètic metropolità passa per seguir potenciant les renovables i convertir-nos en un ‘urban lab’ per desenvolupar projectes innovadors que garanteixin els drets energètics de la ciutadania”.
La jornada ha continuat amb un espai de ponències i debat al voltant del concepte de flexibilitat, amb l’objectiu de posar en valor el seu paper al sector. Hi han participat Pep Salas, Conseller de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), Regina Enrich, investigadora sènior d’Eurecat, Cristina Corchero, Cap del Grup Energy Systems Analytics de l’IREC i CTO a Bamboo Energy, i David Villar, Cap d’Unitat de Prospectiva Energètica i Sostenibilitat de l'Institut Català d'Energia (ICAEN).
El Conseller Delegat de la CNMC, Pep Salas, ha iniciat el seu discurs fent referència al “repte regulatori” que té l’àmbit de la flexibilitat, on segons Salas, “cal combinar la seguretat jurídica d’empreses i consumidors”. El conseller de la CNMC també ha volgut destacar la importància del desplegament del mercat de la flexibilitat en l’actual context energètic. La flexibilitat, ha comentat, serà clau per a la reducció d’emissions i la descarbonització, per mantenir la qualitat del suministre -degut a una major implantació del vehicle elèctric-, i per abaratir el cost de l’energia.
Presentació del primer informe del GT de Flexibilitat del CEEC
La jornada, que ha estat promoguda des de l’inici pel Grup de Treball de Flexibilitat de la Demanda del CEEC, ha servit per presentar el primer informe sobre flexibilitat d’aquest grup, del qual formen part més 150 empreses i institucions del sector energètic. La presentació del document, a càrrec de Montse Mussons, cap d’Innovació de Sympower, i Mattia Barbero, responsable de Producte de Bamboo Energy, pretén posar les bases per al desplegament massiu de la flexibilitat a tot el territori.
L’informe identifica tres àmbits de prioritat regulatòria per anar cap a un model energètic 100% renovable, entre els quals destaca la participació de la flexibilitat de la demanda en tots els mercats elèctrics. El document també posa l’accent en la importància de l’agregació dels recursos energètics distribuits i el desenvolupament i la implementació de la figura de l’agregador independent.
Un cop finalitzada la presentació de l’informe, la jornada ha seguit amb la taula rodona encarregada d’analitzar els reptes actuals i de futur en l’àmbit de la flexibilitat. Sergio Muñoz, cap de la Direcció de Tecnologia, Innovació i Nous Desenvolupaments d’OMIE, Francisco Espinosa, Soci Director de l'Associació de Consumidors de l'Electricitat, Laura Moreno, Cap del Departament de Mercats d'Operació de Red Eléctrica, i Laura Luna Moreno, responsable de projectes i innovació d’Entra, han conformat el panell d’experts.
Els ponents han coincidit a assenyalar el paper que té la flexibilitat per posar el consumidor al centre de la transició energètica, convertint-lo en un dels principals beneficiaris. Per fer-ho possible, tots ells han reclamat de forma prioritària obrir tots els mercats a la gestió de la demanda. “La flexibilitat aporta molts beneficis, però necessita ser coneguda i aparèixer a tots els mercats”, ha comentat Sergio Muñoz, d’OMIE, l’operador del mercat elèctric a Espanya.
Un altre dels canvis regulatoris reclamats pels membres d’aquesta taula ha estat la creació d’un agregador independent, que pugui contribuir a la flexibilitat més enllà dels agregadors existents. En aquest apartat, Laura Moreno (Red Eléctrica) també ha volgut demanar “flexibilitat a la regulació” i que tingui “marge per a permetre iniciatives i que no acabi esdevenint una llosa”.
A continuació, els organitzadors de la jornada han dissenyat un espai per a donar a conèixer diferents casos d’èxit en l’àmbit de la flexibilitat, en què hi han participat diferents organitzacions lligades al clúster. Sympower, Schneider Electric, Stemy Energy, Bamboo Energy, Km0 Energy, Eurecat, Indoorclima, Centre Blockchain de Catalunya, Sonnen i l’AMB han presentat els seus projectes, sota la moderació de la project manager del CEEC, Carla Rebés.
El punt i final a la jornada l’han posat les conclusions a càrrec d’Anna Casas, Directora Comercial de Sympower, Carlos Becker, Cap d’Operacions d’Stemy Energy, i Manel Sanmartí, CEO de Bamboo Energy, els quals han agraït l’assistència als professionals que s’han aplegat a l’acte, assenyalant la importància d’una trobada d’aquest tipus per a seguir impulsant l’àmbit de la flexibilitat.