• El cicle ha analitzat la necessitat de la participació empresarial i professional en la transició energètica de Catalunya, les possibilitats de descarbonització del país i alhora, les oportunitats econòmiques
  • Les sessions han reunit experts del sector professional i de l’empresarial de cada territori
  • Els ponents han coincidit en la importància de que les entitats empresarials i professionals es posicionin com a agents creadors d’opinió i de coneixement per impulsar la transició energètica i per a conscienciar la població de les conseqüències de la inactivitat enfront l’emergència climàtica

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) i l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) s’han aliat per tal de realitzar el cicle de jornades sobre el punt de vista empresarial i professionals sobre la transició energètica al territori.

El cicle ha desenvolupat en tres sessions que han tingut lloc els dies 15, 16 i 17 de desembre, i es va iniciar a les comarques gironines, seguidament a les lleidatanes i finalment a les Terres de l’Ebre.

La primera sessió va ser inaugurada per en Manel Torrent, director General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera i director de l'ICAEN i per en Juan Carlos Novella, Cap de la Secció d’Activitats Radioactives i Extractives i Energia dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Coneixement.

La taula rodona va comptar amb en Tomàs Feliu, membre de la Junta Directiva i de la Comissió d’energia de FOEG i de la Junta Directiva de la Cambra de Comerç de Girona, en Llorenç Albanell, representant d’Enginyers Industrials i membre de la Junta Directiva EIC Demarcació Girona, en Xavier Martínez, membre de la Junta Directiva d’ENGINYERSGI, en Joan Vila, fundador de la Locomotora energètica (La Garrotxa) i en Xavier Ferrer, vocal de l’Agrupació d’Instal·ladors de Serveis de la Construcció (AGRISEC) i membre del Comitè Executiu de FEGICAT.

Els participants al debat van concloure que el territori té evidents oportunitats d’implementar iniciatives que permetin la descarbonització del territori i l’assoliment dels objectius ambientals. No obstant, es va posar de manifest la necessitat de sensibilitzar a la societat respecte de la magnitud dels reptes. També es va fer evident la necessitat de que les entitats professionals i empresarials creïn opinió i coneixement sobre la necessitat i possibilitat de la transició energètica, identificant els avantatges per al territori i proposant mesures per a evitar els inconvenients. Per tal de fer efectiva de manera eficient la transició energètica és imprescindible treballar en la “conscienciació de la població i les greus conseqüències de l’emergència climàtica” expressà Vila.

La segona sessió va comptar amb la presència d’en Manel Torrent, director General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera i director de l'ICAEN,  en Ramon Alturo, director dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement de Lleida, en Ferran Bone, soci-Propietari de Central Agrícola BOVI, President de la Comissió d’Internacionalització de la Cambra de Comerç de Lleida i secretari del Cluster dels Medis de producció agrícola de Catalunya, en Jordi Calvís i Arnó, membre de la Junta Directiva d’EIC ( demarcació de Lleida) i en Xavier Ferrer Membre del Comitè executiu de FEGICAT.

Finalment, l’últim esdeveniment es va enfocar a les Terres de l’Ebre. A la jornada van debatre sobre la situació de la transició energètica els següents experts: en Manel Torrent, director General d’Energia, Seguretat Industrial i Seguretat Minera i director de l'ICAEN, Mercè Miralles, directora dels Serveis Territorials del Departament d’Empresa i Coneixement de les Terres de l’Ebre, l’Eugenia Cortijo. responsable de la subcomissió de Economia Circular de la Comissió d’indústria de la Cambra de Comerç de Tortosa, en Luis Maestre, president del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya (Demarcació Tarragona), en Joan Gabriel Talar, vicedegà del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials a les Terres de l’Ebre i en Xavier Ferrer. Membre del Comitè executiu de FEGICAT.