- Les dues entitats comparteixen la preocupació respecte al nivell d’implantació actual de renovables al nostre país, que situen Catalunya a la cua de l’estat i d’Europa en implantació de renovables malgrat els esforços fets els darrers anys.
- Entre les propostes es proposa crear una nova categoria, els “Projectes de Prioritat Energética”. Aquests projectes, que hauran de tenir l’acord dels ajuntaments, tindran una tramitació accelerada quan s’acrediti la millora ambiental, el retorn al territori -amb energia més barata entre altres mesures- , i el pacte el mateix. La proposta s’inspira amb el model que va estar a punt de ser aprovat pel Govern del Botànic, a València.
- La proposta també trasllada la necessitat que el decret català obligui a que quan els inversors locals no assoleixen el nivell previst, s’hagi d’ampliar a l'àmbit comarcal i català; es proposa estendre els concursos d’accés i capacitat a la xarxa de transport primant els que tenen el pacte amb el territori; crear un fons per la mediació entre promotors i territori.
El Clúster de l'Energia i OIKIA han organitzat aquest matí a Barcelona una jornada de debat i reflexió sota el lema “Nous models per al desenvolupament de les renovables al territori: participació, compensació i biodiversitat” ha comptat amb la participació d’experts en la matèria i la col·laboració d’entitats com FUNDEEN, EUDEMON i REDS.
L’obertura de la jornada ha anat a càrrec del Conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Honorable Senyor David Mascort i Subiranas, i dels president de les dues entitats organitzadores, el Sr. Joaquim Daura, president del Clúster, i el Sr. Francesc Mauri, president d’Oikia. Tots tres han coincidit en definir la situació actual com a preocupant. L’actual endarreriment en la implantació de fonts renovables d’energia a Catalunya en comparació a altres zones de l’estat i altres països
europeus no s’ha pogut subsanar durant els darrers mesos, tot i que s’ha constatat una voluntat de millora respecte anys anteriors.
A continuació, la Sra. Marta Morera en representació de l’ICAEN, ha presentat les línies mestra del Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural pel que fa a desplegament de renovables a Catalunya i les previsions de compliment dels objectius a nivell de país i europeu.
La jornada ha comptat amb diversos especialistes vinguts d’arreu de l’estat que han exposat alguns exemples locals de bones pràctiques i que han servit per arribar a uns percentatges de producció de renovables molts superiors als de Catalunya.
Així la primera de les taules de debat i sota el lema “PARTICIPEM?”, s’han exposat les experiencies de Fundeen, a càrrec d’Adrián Bautista, d’E-Crowd, a càrrec de Jordi Soler, i d’Aspiravi, a càrrec de Marcos Piqué. Durant el debat s’ha exposat la necessitat de fomentar la participació de forma efectiva. Actualment existeixen limitacions legals i manquen eines i recursos per activar processos de mediació.
A la següent de les taules rodones, “RENATURALITZEM?”, les persones convidades, Amanda del Río per part de la Fundación Global Natura, Ángel Sánchez, biòleg, i Jaume Moya, per part d’Eudemon, han proposat algunes mesures que fomentin la biodiversitat lligada al desplegament d'energies renovables i que ja han sigut aplicades amb èxit a diverses zones de l’estat i d’Europa.
Finalment a la tercera de la taules de debat, “DINAMITZEM?”, Manuel Requeijo, Alcalde de Muras, i Leo Maenner de Som Energia, han compartit amb l’expert en renovables Juan Requejo, un seguit de propostes per tal de dinamitzar el desplegament i implantació de generació renovable.
La jornada ha finalitzat amb la lectura de les conclusions* a càrrec de Joan Herrera, per part d’Oikia, i Ester Izquierdo, per part del Clúster.
En aquestes conclusions, s’ha compartit la millora en el desplegament de les renovables, i també s’ha constatat l’endarreriment existent a Catalunya en el desplegament de renovables. Així, en aquest desplegament, les jornades han anat definint una proposta per propiciar una acceleració del desplegament de renovables, però fer-ho garantint l’acord amb el territori, la millora -no només el manteniment- de la biodiversitat; i millors condicions per aquells territoris que acull les renovables.
Amb aquest objectiu s’ha proposat que en les línies de participació en la inversió, i després de dos anys d’obligació de fer rondes d’inversió per inversors locals, s’ha proposat que quan aquestes inversions no es produeixen, el decret català fixi la obligació d’obrir la inversió, garantint així una millora de la participació. S’ha traslladat també que l’administració doni suport en l'explicació de les rondes d’inversió.
L’altra de les conclusions ha estat la necessitat d’un fons de mediació, on s’acreditin un llistat de mediadors, i on aquests no vagin de la mà ni de promotors dels municipis.
S’ha traslladat també la necessitat d’estendre els concursos d’accés i connexió, recentment aprovada per part del govern de l’Estat, als grans projectes de renovables. Així, es trasllada la necessitat que els elements de pacte i millora del territori tingui més pes en la puntuació de l’ordre aprovada per part del MITECO, i que a la vegada sigui aquest el criteri principal alhora d’accedir a l’accés i la connexió.