El CEEC i Feeling Innovation by STANPA han celebrat aquest matí el primer taller d’eficiència energètica en l’àmbit de la indústria cosmètica i de la perfumeria en el marc del projecte Net Zero Beauty. Aquesta primera sessió, dedicada a la innovació en l’àmbit dels sistemes de climatització, ha servit per donar a conèixer les idees i solucions més innovadores en sistemes de clima a destacades empreses d’STANPA dins del sector de la cosmètica i la perfumeria.
La jornada ha començat amb la intervenció per part de l’adjunta a direcció d’innovació de Feeling Innovation by STANPA, Irati Herrero, qui ha donat la benvinguda al mig centenar d’assistents a la jornada telemàtica. Per la seva banda, el clúster manager del CEEC, Francesc Ribera, que ha estat l’encarregat de conduir la sessió, ha volgut posar en valor el projecte que coordinen totes dues entitats i que “uneix els ecosistemes de la cosmètica i perfumeria amb el de l'eficiència energètica i l'energia”.
Durant la seva intervenció Ribera també ha avançat algunes de les dades i conclusions lligades a l’estudi de l’estat de l’art de la gestió energètica en la indústria cosmètica i perfumeria que es presentarà en la jornada presencial del pròxim 12 de març. Després de l’anàlisi del consum energètic d’una vintena d’organitzacions del sector de la cosmètica, l’estudi revela que el seu principal procés consumidor d’energia és la climatització i assenyala l’antiguitat dels equips de climatització de les instal·lacions i una manca de control operacional entre algunes de les causes. En aquest sentit, Ribera ha apuntat algunes actuacions per a resoldre aquestes deficiències que passen per tirar endavant plans integrals de substitució d'equips d'algunes instal·lacions i implementar estratègies de millora de l'aïllament de les instal·lacions o l'envolupant dels edificis “cercant alternatives més eficients i sostenibles”.
Tot seguit, la sessió ha continuat amb diferents ponències repartides en dos blocs temàtics. Al primer d’ells, dedicat al context normatiu i tendències en tecnologies de climatització, hi ha participat el president electe d'ACTECIR, Gaspar Martin, qui ha fet un repàs a les diferents directives europees en l’àmbit de la climatització i aquelles solucions tecnològiques per a les empreses que millor s’adapten a aquest context legal.
Martin ha destacat tres normatives que marquen el camí en la implementació de mesures en eficiència energètica i climatització. Es tracta de la Directiva d'eficiència energètica dels edificis (EPBD), que regula el consum màxim d’energia que poden tenir els edificis; la directiva de disseny ecològic (ErP), que determina l’eficiència mínima dels equips de consum d’energia, com ara calderes i bombes de calor; i per últim la directiva F-GAS, que marca quin tipus de refrigerants poden utilitzar aquests equips de climatització.
Durant la seva ponència, Martin ha assenyalat la importància d’implementar sistemes de clima de tipus renovable en edificis del sector terciari, tenint en compte que la seva despesa energètica en climatització és ja d’entre el 20 i el 30%. Seguint aquest fil, el president electe d’ACTECIR també ha volgut destacar algunes de les solucions tecnològiques que surten beneficiades a les directives mencionades anteriorment, com és el cas de les bombes de calor i la seva hibridació amb altres sistemes, i ha volgut fer referència a solucions en l’àmbit industrial, com ara l’ús de biocombustibles i l’hidrogen, per als quals ha reclamat definir el seu marc legal.
El següent bloc temàtic ha girat al voltant d’aplicacions pràctiques, presentades per alguns representants d’empreses associades al CEEC, tot donant resposta a alguns del reptes plantejats per la indústria cosmètica i de la perfumeria. En aquest espai hi han participat Ramon González, responsable de prescripció de BAXI, David Vérez, Director de R&D a ARCBcn – Wattega, Antoni Mabras, Gerent d’Entropy Care Systems SL i Alfons Marente, Responsable de prescripció de Soler&Palau.
Un cop finalitzades les ponències, i després d’un espai per a la resolució de dubtes per al mig centenar d’assistents al webinar, la responsable de Feeling Innovation by STANPA, Irati Herrero, ha fet la cloenda d’una sessió “molt pedagògica” que ha mostrat les solucions existents al mercat que donen resposta als reptes plantejats per les empreses d’STANPA.
Herrero ha parlat dels pròxims passos per part del projecte Net Zero Beauty, entre els quals hi ha la celebració dels dos pròxims tallers dins d’aquest cicle, amb el Workshop de Digitalització del pròxim 5 de març, i el de finançament per a la implementació de mesures d’eficiència i contractació energètica el mes d’abril. I també la jornada presencial del pròxim 12 de març, a la seu d’STANPA, on tindrà lloc una presentació de l’informe d’estat de l'art de l'eficiència energètica al sector cosmètic i una sessió de networking B2B entre les empreses del sector de la cosmètica i l’energia.