El Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya i Holtrop SLP Transaction & Business Law han organitzat una jornada de debat sobre el sector fotovoltaic titulada Espanya: un Govern contra les renovables.
La trobada, que ha inclòs l'estrena a Barcelona del documental El Camino dell Sol, ha estat realitzada amb la col·laboració de la Fundación Renovables, Som Energia, ANPIER i l'actor César Vea.
Vegeu el vídeo complert de la sessió
Barcelona, 28 de setembre del 2016
La ponència d’obertura de la jornada ha anat a càrrec de Janet Sanz, cinquena tinenta d'alcaldia i directora de l'Àrea d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de l’Ajuntament de Barcelona.
Sanz ha defensat la idea que l’Estat espanyol és «una anomalia respecte la resta dels països del món en matèria d’energies renovables perquè no fa sinó posar problemes i traves al que ja és una necessitat». Ha demanat una reflexió sobre la manera de com revertir aquesta situació, en un context de «crisi climàtica, ambiental i econòmica que acaba tornant vulnerables a moltes famílies», en el que s’ha anomenat pobresa energètica.
Actualment, l’Ajuntament de Barcelona es troba en la fase de definició de «la política pública que aposti per l’estalvi, les renovables i l’eficiència», ha informat Sanz. En aquest sentit, alguns dels objectius del consistori per assolir en aquest mandat són: reducció del 10% del consum per càpita a la ciutat de Barcelona; reducció del 18% dels gasos d’efecte hivernacle i multiplicar per dos la capacitat de generar energies renovables des de l’àmbit local.
A continuació, la jornada ha encetat la taula de debat Espanya: passat, present i futur, moderada per Francesc Ribera (Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya), amb la intervenció de Joan Herrera (Fundación Renovables), Pere Guerra (ANPIER), Piet Holtrop (Holtrop SLP Transaction & Business Law) i Sara Gutiérrez (Som Energia).
Joan Herrera ha afirmat que «per primera vegada tenim tecnologies que ens permeten un accés democràtic a l'energia. Del que es tracta és de democratitzar l'energia i el seu accés». Tanmateix, Herrera ha defensat «la maduresa tecnològica de les energies renovables». «El Govern espanyol podrà posar portes al camp durant un temps; però no podrà vèncer el signe dels temps ni controlar la generació de renovables». Per tot plegat el que canviarà serà «la relació de l’home i la dona amb l’energia».
Per Herrera, el repte «és parlar de les palanques de canvi que no podran aturar, com l'autoconsum, i el poder local, que és el que pot articular estratègies que permetin introduir més les renovables».
En el seu torn, Pere Guerra de ANPIER ha mostrat el canvi a Espanya, arran del nou decret, de càlcul de retribució de les energies renovables com una mostra de la involució que s’ha produït. L’enorme complexitat d’aquesta fórmula va «provocar riallades diplomàtiques entre els assessors industrials de la Carta Europea de l’Energia», ha desvelat Guerra.
Per aquest motiu, Guerra ha qualificat la situació de les energies renovables a Espanya de «ridícula», però n’ha destacat un fet bo. «Per fi gent normal i corrent com César Vea, com jo i com tants d’altres podem parlar amb propietat del sistema elèctric. Amb la llei inicial, que definia les nostres condicions d’inversió, no era necessari entendre'l per acollir-se a aquesta llei. Era el propi Estat espanyol qui incentivava a la població a invertir-hi. Amb tot el que ens ha caigut a sobre ens ha convertit en apòstols del canvi».
La següent intervenció l'ha protagonitzada Piet Holtrop, que ha defensat la via del dret europeu com una de les eines legislatives bàsiques amb la que treballar per aconseguir derogar la legislació espanyola actual. Holtrop recorda que els va sorprendre que en l'últim recurs que van presentar contra la llei de les renovables es topessin amb 3 magistrats que estaven a favor de la nul·litat de la llei. Per acabar la seva aportació, Holtrop ha admès que «la dificultat en qüestió de litigis legals és arribar a Luxemburg; però un cop s'hi arribi no tinc cap dubte que això és totalment nul» .
La darrera ponent abans del col·loqui ha estat Sara Gutiérrez de Som Energia. Gutiérrez ha explicat la proposta de construcció de plantes renovables col·lectives d’aquesta cooperativa energètica. La necessitat primordial de Som Energia és disposar de recursos per fer noves plantes renovables, davant de les dificultats que impliquen la moratòria a les renovables de l’any 2012 i el RD d’autoconsum.
En el temps de debat han sorgit conceptes interessants com els beneficis extraordinaris aconseguits per les elèctriques; la constatació de que a Espanya hi ha un «vestit energètic» sobredimensionat, es genera més energia de les necessitats actuals; el canvi és possible si hi participa la ciutadania; el retrocés de les renovables en l'era Sebastià va ser del 19,5% i a dia d'avui es quantifica entre el 35-50%; i la confiança de que el sector renovable arribarà al seu objectiu. Per Joan Herrera «la qüestió és si hi arribem liderant o arrossegant els peus, si som capaços de generar el debat energètic i elèctric en l'autoconsum i el preu de l'energia».
Després d’una pausa breu la jornada ha continuat amb la projecció del documental El Camino al Sol, dirigit per César Vea. Vea és un dels milers d’afectats per la legislació amb caràcter retroactiu que eliminava les beneficis econòmics dels inversors fotovoltaics a Espanya. El col·loqui posterior ha servit, entre altres temes, per conèixer en profunditat el cas personal de César Vea.