Catalunya és el territori amb més xarxes de climatització de l’Estat

 

Segons dades del cens estatal sobre xarxes de climatització que s’ha fet públic en una jornada organitzada conjuntament pel Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i la Asociación de Redes de Calor y Frío (ADHAC), Catalunya és el territori amb més xarxes de climatització de l’Estat

* El cens espanyol de l’any 2016 elaborat per l’ADHAC indica que Catalunya disposa del 33,7% de les instal·lacions del total espanyol

* Les 103 xarxes catalanes censades es localitzen a Barcelona, 65 (422,33 MW), Girona, 23 (7,58 MW), Lleida, 11 (4,91 MW) i Tarragona, 4 (1,05 MW)

* A l’estat espanyol, 306 xarxes de calor i fred generen 1.219 MW de potència, el 35% dels quals a Catalunya (436 MW)


Catalunya és el territori de l’Estat espanyol amb més xarxes de climatització instal·lades, un total de 103 sobre un total de 306. Aquesta és una de les dades principals que es desprenen del cens de l’any 2016 elaborat per l’ADHAC (Asociación de Redes de Calor y Frío) que s’ha fet públic en un acte a Barcelona organitzat conjuntament amb el CEEC (Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya).


El Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya (CEEC) i la Asociación de Redes de Calor y Frío (ADHAC) han organitzat aquesta jornada, en la que han participat més de 60 professionals i en la que han volgut posar de relleu la importància de les xarxes de climatització i contribuir a difondre la situació d’aquestes infraestructures a Catalunya.

La jornada ha comptat amb la presència d’Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN); Miguel A. Armesto, president de l’ADHAC, i Francesc Ribera, gerent del CEEC, qui ha donat la benvinguda als assistents i ha agraït la seva presència. Ribera ha fet èmfasi en la voluntat d’aquest clúster de col·laborar en totes aquelles iniciatives que permetin l’impuls de l’eficiència energètica, com és el cas de les xarxes de climatització.

Assumpta Farran, directora de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN), ha destacat la coincidència de la celebració de la jornada amb la presentació del paquet de mesures d’energia neta per part de la Comissió Europea i, alhora, del document de bases de la transició energètica fet públic per la Generalitat de Catalunya. Tots dos documents inclouen les xarxes de climatització com un instrument molt útil per a la millora de l’eficiència energètica. Aquest fet comporta que “totes dues institucions ens dirigim cap a una mateixa direcció, la de l’energia neta” ha afirmat Farran. La màxima responsable de l’ICAEN també ha explicat que el model energètic “està canviant molt de pressa amb la irrupció de tres nous actors: la pobresa energètica, la digitalització del sistema i la voluntat del ciutadà de participar en aquest nou model”.

Durant la jornada, Miguel A. Armesto, president de l’ADHAC i director general de San José Energía y Medio Ambiente, ha admès que “la presència de les xarxes de calor i fred a Espanya és encara testimonial. Només d’un 1% si la comparem amb la mitjana europea que se situa entre el 4,5 i el 5%». Armesto ha subratllat que “Catalunya és el territori on s'han donat els primers passos” en aquesta tipologia d’instal·lacions tenint en compte que és la comunitat que acull les xarxes més grans.

L’estudi també detalla que a Catalunya hi ha 97 xarxes de calor instal·lades i només 6 de calor i fred que, en canvi, generen molta més potència instal·lada (381 MW) en comparació amb les de calor (54,87 MW). Pel que fa al nombre d’instal·lacions, hi ha un percentatge superior de clients del sector terciari (81,07%), seguit de l’industrial (10,68%) i el residencial (8,25%). Segons la potència instal·lada, també predomina el sector terciari (37,62%) que té molt a prop l’industrial (32,83%) i el residencial (29,55%). Les 103 xarxes catalanes censades es distribueixen geogràficament de la següent manera: 65 instal·lacions a Barcelona (422,33 MW), 23 a Girona (7,58 MW), 11 a Lleida (4,91 MW) i 4 a Tarragona (1,05 MW).

Per finalitzar l’acte, els representants d’algunes de les empreses que desenvolupen i/o exploten algunes de les principals xarxes existents a Catalunya censades a l’estudi han presentat la situació actual d’aquestes instal·lacions: Districlima, xarxa que abasteix la zona Fòrum i del 22@ de Barcelona; la Xarxa Espavilada de Climatització d'Olot; la xarxa de fred i calor del Parc de l'Alba situada de Cerdanyola del Vallès; la xarxa de calor amb biomassa a Ribes de Freser, i la microxarxa de calor de Besalú.

A continuació es troben les presentacions utilitzades pels ponents així com els vídeos de la jornada

Marc general sobre xarxes de calor i fred

El cens de Xarxes de Calor i Fred a Catalunya

Districlima: una solució intel·ligent per a un entorn sostenible

Xarxes  de Calor amb Biomassa: Model i casos d’èxit

Microxarxa de calor de Besalú

Poligeneració Parc de L’Alba ST4

Vídeo 1a Part:

Vídeo 2a part: