El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha organitzat aquest matí el Webinar per a la Presentació de Projectes d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) corresponents a la segona convocatòria de 2022, uns projectes en què el CEEC hi té un paper destacat ja sigui com a coordinador o liderant algun dels paquets de treball. La sessió, que ha comptat amb més d’una cinquantena d’assistents, també ha permès donar a conèixer els detalls de la pròxima convocatòria d’AEI, la qual està prevista que obri a finals d’abril. Vídeo de la jornada ja disponible en aquest enllaç.
La sessió telemàtica ha començat amb la benvinguda per part del responsable d’Innovació del CEEC, Francesco Valezano, qui ha detallat les dues línies de finançament que s’obriran en el marc de la pròxima convocatòria AEI. La primera línia va dirigida a la presentació d’estudis de viabilitat orientats a la definició de projectes per a convocatòries futures. La segona està oberta a projectes de tecnologies digitals, especialment aquells amb activitat en la recerca industrial, el desenvolupament experimental, la innovació en matèria d’organització o bé la innovació en matèria de processos. Podeu trobar més informació detallada descarregant la presentació aquí.
Tot seguit, Valezano ha donat pas a la presentació dels diferents projectes per part dels representants de cada consorci.
El primer en sortir a escena ha estat ADEBUILD, presentat pel responsable de producte i cofundador de Bamboo Energy, Mattia Barbero. El projecte té com a objectiu principal oferir una solució per a l'agregació de la demanda energètica en edificis intel·ligents del sector terciari i industrial. Actualment el projecte està en fase d’execució del pilot, que s’està duent a terme a les instal·lacions de COMSA industrial, membre del consorci.
Tal com ha anunciat Barbero, està prevista una segona fase en complexos de vacances a Salou, en què s’avaluarà la instal·lació d'una bateria, i en un hotel de Tarragona, on es pretén incorporar un sistema de recàrrega de vehicles elèctrics. El consorci d’aquest projecte està format pel Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), COMSA, PGI Engineering i Bamboo Energy.
La ronda de presentacions ha continuat amb el representant del projecte BlockBatCE Piet Holtrop, soci fundador de Holtrop - Legal in Energy Transition. Nascut per a aportar solucions efectives a l'usuari final de les comunitats energètiques, aquest projecte pretén millorar el disseny i la gestió intel·ligent de les CLE mitjançant blockchain i bateries.
BlockBatCE està coordinat pel CEEC i compta amb la participació de SOLARTYS (Clúster de l'Energia Solar), i les empreses Enertika, Millor Battery, Zertifier i Holtrop, així com la Universitat Politècnica de Catalunya, a través del Centre de recerca MCIA del Departament d'Enginyeria Electrònica.
Un altre dels projectes resultants de la segona convocatòria d’AEI 2022 és Flexenergy II, el qual ha estat presentat per Roger Garcia, responsable de digitalizació d’Elecsum, i Pablo Garcia, director científic extern a Enfasys. L’objectiu de Flexenergy II és desenvolupar una eina de programari de manera que qualsevol tipus de promotor de comunitats energètiques pugui impulsar-les de forma digital. Alhora aquesta eina ha de permetre definir de forma online la idoneïtat dels potencials membres i obtenir de forma completament digital les seves dades energètiques i cost de factura d’electricitat.
Aquest consorci està format pel CEEC, Cegasa Energía, Electra Caldense Holding i Enfasys.
El següent projecte a presentar-se ha estat INSIGA III, mitjançant Sergi Pérez, Gestor de producte i innovació a Inergy, i Sara Gutiérrez Alonso, Àrea d'Innovació i Projectes de Finançament de Nasuvinsa. Tal com han explicat els dos representants, aquesta tercera fase del projecte vol proveir un entorn virtual de gestió, optimització i demostració energètica (bessó digital) de Comunitats Energètiques 4.0 a polígons industrials.
L’aplicació multientorn i la gestió integral energètico-econòmica de la comunitat són alguns dels reptes que afronta el consorci, del qual formen part el CEEC, Inergy, BeeData Analytics, la Asociación de la Industria de Navarra i Nasuvinsa.
Després ha estat el torn per a PLATDAT, un projecte orientat a definir i crear les bases tecnològiques per a l’adquisició i l’agregació de dades energètiques de forma no intrusiva i d’alta granularitat. L’objectiu en última instancia és crear una plataforma per a unificar les dades de múltiples dispositius sense necessitat d’instal·lar més software, tal com ha explicat Gemma Fabregat, project manager d’ARCBcn encarregada de fer la presentació.
La incorporació de la blockchain també és un altre dels punts claus del projecte, el qual es troba en fase de testeig i validació i que, en paral·lel, treballa en la col·laboració de fabricants en el projecte. El consorci està coordinat pel CEEC i compta amb la participació de l’enginyeria ARCbcn i la distribuidora Electra Caldense.
També s’ha presentat SMARTCEL, el qual té com a objectiu principal crear serveis energètics intel·ligents per a comunitats energètiques locals. El consorci pretén crear un servei cobrint totes les necessitats de les CLE, des de la gestió energètica en temps real fins a la gestió de les transaccions econòmiques internes de manera segura.
Tal com ha explicat Francesco Milani, project manager del projecte SMARTCEL a ARCBcn, ara els esforços estan centrats a testejar en entorns reals i fer la simulació de la plataforma de comerç P2P. El consorci està format pel CEEC, que n’és coordinador, ARCbcn i Bamboo Energy.
Per últim, s’ha presentat TECH-SLICE, un projecte concebut per a optimitzar els processos productius i energètics de les sales de llescat mitjançant sensorització i digitalització. La responsable de negoci de Vila Rovira, Jana Vila, encarregada de presentar el projecte en la jornada d’avui, s’ha mostrat satisfeta amb els resultats obtinguts fins ara, com ara la recollida automatitzada de les temperatures a les sales, la creació d’alarmes o el control i monitorització dels paràmetres de qualsevol de les taules i punts de control.
El consorci d’aquest projecte està format pel CEEC, l’empresa Vila Rovira, Plana Hurtós Enginyers, eSynapsing Intelligent Business i ARCbcn.
Roman oberta la presentació de propostes per a les AEI d’abril
Abans de finalitzar la jornada i un cop acabades totes les presentacions, el responsable d’Innovació del clúster, Francesco Valezano, ha volgut recordar un cop més que segueix obert el termini per a presentar propostes de projectes amb vistes a la pròxima convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras.
Valezano ha fet una crida als socis per tal que puguin aprofitar aquesta oportunitat i enviïn les seves idees al clúster, detallant els requeriments que han de tenir cadascuna de les propostes: descripció de la idea del projecte (concept note), proposta inicial dels integrants del consorci i un resum de les activitats a dur a terme.