El CEEC ha organitzat aquest matí una jornada de presentació de projectes finançats per les Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del Ministeri d’Industria, Comerç i Turisme, corresponent a la 2a convocatòria del 2021. La sessió, feta de forma telemàtica i organitzada conjuntament amb INNOVI i CWP, ha servit per presentar els projectes Flexenergy, Insiga II, AICharge i VIDVOLT4.0, que han gaudit d'aquest finançament a la convocatòria de novembre de 2021 a agost de 2022.

La jornada ha començat amb la benvinguda dels coordinadors de la jornada als més de quaranta assistents a la sessió: la project manager del CEEC, Carla Rebés, el responsable de projectes de CWP, Eric Santos, i el project manager d’INNOVI, Victor Tirado.

El primer dels projectes en presentar-se ha estat Flexenergy de la mà de Xavier Bou, director de Comunitats d’Energies Renovables d’Electra Caldense (Elexum), la qual participa com a gestora del projecte. L’objectiu de Flexenergy és avaluar diferents models d'operació i gestió de comunitats energètiques de proximitat, mitjançant la implantació d'una comunitat energètica en el nucli urbà de Caldes de Montbui per a l'autoconsum compartit.

El projecte, en què també hi participen Enasys i Cegasa, contempla una instal·lació fotovoltaica de generació híbrida en coberta, amb el controlador Enfyo, que funciona com a router d’energia. Aquest dispositiu permetrà optimitzar el consum energètic i proveir flexibilitat a la comunitat, tal com ha explicat Pablo García, professor de la Universitat d’Oviedo i assessor científic d'Enfasys.

Bou ha destacat que Flexenergy servirà per a “obrir un nou model de negoci , digitalitzar el model de comunitats energètiques i buscar la simplicitat dels processos administratius per a testejar-los” des de diferents punts de vista de la cadena de valor.

A continuació, s’ha presentat el projecte INSIGA II, que dona continuïtat al projecte INSIGA que pertany a la convocatòria del 2020. El projecte consisteix en el desenvolupament d'una aplicació de programari intel·ligent que doni suport i dinamitzi la creació de comunitats energètiques, i estudiar la viabilitat tecnicoeconòmica d'una comunitat energètica en polígons industrials. 

Juntament amb el CEEC, formen part del projecte ARCbcn, qui participa en l’anàlisi i el disseny; Nasuvinsa, que desenvoluparà eines per a afavorir la creació de comunitats energètiques; Bee Data, encarregada del disseny dels algoritmes de càlcul; i Inergy, empresa que s’encarregarà de desenvolupar les aplicacions TIC de gestió energètica del projecte a partir del seu mòdul SIE d’autoconsum. Tots ells ja preparen la tercer fase del projecte centrat en la gestió des les comunitats energètiques que es presentarà a la convocatòria d’aquest mes de juliol.

Tot seguit, ha estat el torn del VIDVOLT4.0, projecte en què hi participa INNOVI, l'INCAVI, l’Institut Ibermática, l’empresa TamicKm0 energy. La proposta de valor del projecte és desenvolupar un marc computacional Digital-Twin per rastrejar, prescriure i optimitzar el flux d'energia solar i l'optimització dels cultius a través de la instal·lació de plaques fotovoltaiques en granges solars-vinícoles.

L’encarregat d’explicar el projecte ha estat el director d’operacions de Km0.energy, Xavier Massa, qui ha posat el focus en la importància d’optimitzar el rendiment del cultiu mitjançant aquest software, el qual automatitzarà el moviment de les plaques fotovoltaiques durant el dia. “[El projecte] no es planteja com un problema d’espai sinó per buscar sinergies que beneficiïn al cultiu. Amb el canvi climàtic molts d’ells patiran per mantenir-se a latituds existents i per subsistir hauran de prendre mesures.”, ha afirmat.

Per últim s'ha dut a terme la presentació d’AICharge, a càrrec d’Eric Santos, project manager de CWP, i la project manager del CEEC, Carla Rebés, com a integrants del projecte. AICharge consisteix en la integració de tecnologies d’Intel·ligència artificial i registre distribuït (Blockhain) per a maximitzar la recàrrega elèctrica d’embarcacions de lleure amb energies d’origen sostenible. 

El projecte, del que també formen part PowerInnotech, GPASeaBoats i Prosume vol reduir i eliminar la dependència actual de les embarcacions dels combustibles fòssils i contribuir així a la reducció de gasos de d’efecte hivernacle.

Tal com ha explicat la project manager del CEEC, Carla Rebés, el projecte pilot es farà a Palamós i pretén, en paral·lel impulsar el concepte de navegació 100% sostenible, tot oferint una eina que permeti posicionar a les empreses implicades com a sostenibles i innovadores.

Les AEI, clau en l’impuls de projectes de PIMES

A banda de les presentacions, un altre dels objectius de la jornada ha estat apropar als professionals i al públic assistent el programa de les Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) i el que poden donar de sí. En un moment de la sessió, el CEO d’Inergy, David Pon, ha aprofitat per parlar de la seva experiència en aquest àmbit, tot donant a conèixer algunes de les seves avantatges.

Pon ha volgut explicar quin tipus de projectes poden beneficiar-se d’aquest tipus de convocatòries: “[Les AEI] estan orientades a pressupostos petits que no permeten grans desenvolupaments de producte”, fent referència en aquest cas a les PIMES principalment, que d’aquesta manera poden desenvolupar projectes que estiguin alineats amb el seu roadmap. 

D’altra banda, Pon també ha destacat les avantatges de plantejar el projecte per fases dins del marc de les diferents convocatòries AEI, fet que permet un increment progressiu del producte i en verifica la seva idoneïtat i viabilitat.

Per als qui ho desitgeu, podeu recuperar el vídeo complet de la jornada en aquest enllaç.