El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha estat present aquesta setmana a la Fira Genera, la fira Internacional de l’Energia i el Mediambient, que aquest any s’ha celebrat els dies 6, 7 i 8 de febrer al Recinte Firal d’Ifema de Madrid. En aquesta edició, l’esdeveniment ha comptat amb més 500 expositors d’arreu del món que han presentat els darrers avenços en matèria d'eficiència energètica, i tecnologia adaptada al sector i al medi ambient. En aquest escenari, el clúster ha pogut establir trobades valuoses amb entitats i associacions destacades del sector energètic de tot l’Estat i ha pogut acompanyar a més d’una desena d’associats que hi han participat com a expositors amb stand.
De la mà del gerent del CEEC, Francesc Ribera, el clúster ha donat acompanyament a un total de 16 organitzacions associades al clúster que han exposat en aquesta edició de Genera, entre les quals hi eren empreses del sector líders en àmbits com ara la comercialització i distribució d’energia, l’electrònica de potència, l’emmagatzematge d’energia, la flexibilitat i l’agregació de demanda, monitorització i telecontrol, mobilitat sostenible, normativa energètica o finançament. Es tracta de Bamboo Energy, BBVA, Circutor, Energy Pool, Engie, Factor Energia, Fundeen, GMS Group, Nedgia (grup Naturgy), Nexus Energia, NNERGIX, Schlaich Dauss, SATEL – SENNET, Salicru, Socomec Group i Sonnen.
Més enllà dels expositors, però, l’èxit de participació d’aquesta edició, que ha comptat amb l’assistència d’uns 35.000 professionals, ha permès al cluster entrar en contacte amb altres empreses i entitats de l’energia i l’eficiència energètica amb destacada presència al mercat de l’energia i estrenyer la col·laboració amb les principals associacions sectorials a nivell estatal, com ara ANESE i A3E.
Tercera trobada de clusters de tot l’Estat
Una altra de les principals reunions mantingudes pel CEEC aquests dies a Genera ha estat la tercera trobada estatal de clusters de l’energia, en què hi han participat un total de 8 clústers: Cluster de Energía del País Vasco, Cluster, el Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, el Clúster de Transició Ecològica de les Illes Balears (TEIB), ENERCLUSTER (Navarra), el Clúster de Energía de la Comunidad Valenciana, el Clúster de las Energías Renovables de Galicia (Cluergal), el Cluster de Energías Renovables y Soluciones Energéticas de Castella i Lleó, el Cluster de la Energía de Extremadura, i el Clúster de la Energía de Aragón (Clenar).
La trobada ha servit per compartir coneixements i experiència entre les diferents entitats que ha permès als diferents representants obtenir una visió de conjunt i actualitzada de tots els segments professionals que són interessants per al sector. D’altra banda, els responsables dels diferents clústers també han pogut posar les bases d’un pla d’actuació conjunt per al foment de la col·laboració en nous projectes amb vistes als pròxims mesos.
Per últim, el clúster també ha tingut ocasió de presentar la segona fase del projecte Blockbatce, un dels 11 projectes AEI aprovats en la darrera convocatòria de 2023. Desenvolupat pel cluster juntament amb Solartys, la Universitat Politècnica de Catalunya, Zertifier i Holtrop, aquesta segona fase té previst abordar el disseny i la gestió intel·ligent de comunitats energètiques amb blockchain i tecnologies d’emmagatzematge d’energia.