El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya (CEEC) ha participat aquest matí en una jornada a nivell estatal per a la difusió de projectes d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del Ministeri d’Industria, Turisme i Comerç. Durant la jornada s’hi han presentat fins a 17 projectes d’àmbit nacional corresponents a la convocatòria de 2021, entre ells el projecte INSIGA II, impulsat pel CEEC i que compta amb la participació d’Inergy, Bee Data Analytics, ARCbcn i Navarra de Sòl i Habitatge (Nasuvinsa).
INSIGA II va néixer amb l’objectiu de crear una aplicació de programari intel·ligent per donar suport i dinamitzar la conformació de comunitats energètiques. El projecte dona continuïtat al projecte INSIGA dedicat a l’autoconsum en polígons industrials i aprovat en la convocatòria de 2020.
La benvinguda de la sessió ha anat a càrrec d’Antonio Novo, president de FENAEIC, i de Jordi Llinares, subdirector general de digitalització de la indústria i entorns col·laboratius del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme, els quals han fet la introducció de la jornada per al centenar d’assistents online.
Durant la seva intervenció, Llinares ha volgut posar en valor la tasca dels clústers com a eina potent de política industrial “indispensable per a posar oferta i demanda en comú”. També ha donat xifres de la darrera convocatòria d’AEI d’aquest mes de juliol, on el pressupost total dels projectes presentats ha arribat als 93 MEUR amb una sol·licitud de subvenció de 63,5 MEUR.
Més endavant, ha arribat el torn per a la presentació del projecte INSIGA II feta pel clúster manager del CEEC, Francesc Ribera, qui ha fet un repàs a l’abast del projecte i els resultats obtinguts fins ara amb els diferents socis implicats. L’empresa Inergy has estat l’empresa encarregada de desenvolupar les aplicacions TIC de gestió energètica del projecte mentre que l’empresa d’analítica de dades energètiques, Bee Data, n’ha dissenyat els algoritmes de càlcul. Per la seva banda, l’enginyeria i consultoria Armengol & Ros Consultors Associats (ARCbcn), ha dut a terme la creació d’un kit de recursos de suport a les comunitats energètiques; i per últim Navarra de Sòl i Habitatge (Nasuvinsa), entitat de referència en la gestió de terrenys de polígons industrials, i sòcia de l’Associació d’Indústria de Navarra, ha estat l’encarregada de desenvolupar eines per a afavorir la creació de comunitats energètiques.
Els clústers catalans, protagonistes de la jornada
Entre els 17 projectes presentats, 8 d’ells compten amb la participació de clústers catalans. Es tracta de Ports4all, Hydroleaks2.0, Digical presentats pel Catalan Water Partnership; Blockchain.4w i Horeca 4.0, en què hi participa l’Associació Clúster Digital de Catalunya; Localvino, d’Innovi; Instavib, amb la participació d’Indescat, i Zona Tribu 4.0, de Kid’s Cluster.