- La xarxa interclúster pretén impulsar iniciatives conjuntes en àmbits com la innovació, el networking i el desenvolupament de negoci.
- Aquesta és la primera trobada de l’any per coordinar les activitats conjuntes que es duran a terme durant el 2024.
- La reunió ha comptat amb la participació de 10 clústers i organitzacions del sector energètic de tot l’Estat.
El CEEC va participar el passat dijous en la primera reunió de la xarxa de clústers del sector de l’energia que s’ha creat recentment a nivell estatal.
La creació d’aquesta xarxa obeeix a la voluntat d’aquestes organitzacions d’impulsar iniciatives conjuntes en àmbits com la innovació, el networking i el desenvolupament de negoci.
Els integrants d’aquesta xarxa són, a més del CEEC, 9 clústers del sector d’arreu de l’Estat: el Clúster de las Energías Renovables de Galicia (Cluergal), Clúster de Energía del País Vasco (ACE), el Clúster de Energía de la Comunidad Valenciana, el Clúster de la Energía de Extremadura, el Clúster de la Energía de Aragón - Clenar, el Cluster de Energías Renovables y Soluciones Energéticas en Castilla y León (CYLSOLAR), ENERCLUSTER, Clúster Andaluz de Energías Renovables (CLANER) i el Clúster de Transició Ecològica de les Illes Balears TEIB.
La trobada va servir per presentar les activitats de cada entitat i coordinar les accions que es duran a terme de forma conjunta durant aquest 2024 per fomentar la col·laboració entre els membres.
Segons el gerent del CEEC, Francesc Ribera, aquesta és una iniciativa que representa “un pas més” per al sector, que “permet als clústers del sector de l’energia la creació de sinergies, la transferència de coneixement, la connexió dels ecosistemes respectius i la posada en comú de les activitats que s’estan duent a terme a cada territori”.
Un altre dels punts de l’ordre del dia va abordar la coordinació d’una iniciativa conjunta que preparen els clústers en el marc de Genera, la Fira Internacional de l’Energia i Medi ambient que tindrà lloc del 6 al 8 de febrer al recinte d’IFEMA a Madrid. Allà està previst que s’habiliti un espai de presentacions per als diferents clústers, a més d’una trobada institucional amb representants de l’administració estatal i un esdeveniment posterior de networking entre els assistents.
Per últim, ENERCLUSTER (Navarra) va fer la presentació del primer esborrany del Wind Power Action Plan que han redactat conjuntament l'Associació Empresarial Eòlica (AEE) i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO). Aquest document pretén ser el punt de partida per a fer d’Espanya un hub de referència per al desenvolupament tecnològic i la innovació mediambiental associada a l’energia renovable en l’entorn marí i impulsar el desenvolupament sostenible de projectes de renovables offshore. Des d’ENERCLUSTER s’ha ofert també a la resta de clústers de la xarxa la possibilitat que puguin participar activament en aquest hub, del qual es preveu una trobada en els propers mesos.