El passat dilluns 24 de març, socis i membres del CEEC van participar en la jornada "El procés de posada en marxa d’un autoconsum col·lectiu municipal de la A a la Z" organitzada per la Fundació Municipalista d’Impuls Territorial (FMIT) de l’ACM. La trobada va tenir lloc a la Seu de l'ACM (Barcelona) i va estar dedicada a la facilitació dels tràmits dels expedients d’autoconsum compartit en un moment en què encara es dificulta la seva implantació.

Es va exposar una amenaçant dada que demostra que Catalunya, només disposa de 28 MW d’autoconsum compartit, en comparació amb els 726 MW d’autoconsum individual, tot i que el 80% de la població viu en edificis plurifamiliars. Experts en energia, tècnics municipals i representants del sector, van demostrar que com a conseqüència, cal potenciar el model col·lectiu per superar la burocràcia.

El secretari adjunt de l’ACM i director de la FMIT, Sergi Penedès va posicionar la trobada dins el panorama d’autoconsum col·lectiu actual. Aprofitant aquesta introducció, els ponents van compartir la tasca dels diversos agents involucrats. En el cas del tècnic de l’Agència de l’Energia de Lleida, Ignasi Valgañón, va exposar la funció dels tècnics municipals. El tècnic de FEGICAT, Marçal Musté, va decantar-se pels instal·ladors. El director d’operacions KM0 Energy, Xavier Massa, en canvi, va explicar la funció dels gestors de comunitats energètiques, mentre que el responsable de Gestió d'Operacions Comercials a E-Distribución, Jordi Agustí Garcia, va posar focus en les distribuïdores. D'altra banda, la directora tècnica comercial d'Electra Caldense, Anna Domenjó, va detallar el rol de les comercialitzadores.

La responsable tècnica de l’OTC-FMIT, Marta Marsó, va actuar com a moderadora en la taula rodona on experts en regulació i energies renovables van discutir sobre l’agilització de tràmits i millores per a un autoconsum compartit millor. A continuació, es va donar pas al torn de preguntes que va oferir diferents visions sobre els desafiaments i les possibilitats que ofereix l’autoconsum per part del cap d’Unitat d’energies renovables de l’ICAEN, Antoni Campañá i la directora de Regulació d'ASEME, Sabrina Lavado.

El tancament de la sessió dedicada a l’autoconsum col·lectiu, en mans de Francesc Ribera, mànager del Clúster de l'Energia Eficient de Catalunya, va destacar la rellevància de consolidar els processos i intercanviar coneixements per impulsar la transició cap a un sistema energètic més sostenible i col·laboratiu.

La jornada va ser una ocasió per avançar en la implementació de l’autoconsum col·lectiu als municipis de Catalunya i per enfortir el paper de les administracions locals en la promoció d’un model energètic més equitatiu i eficient.