El CEEC ha participat aquest matí en la “Jornada per a l'Impuls de la Transició Energètica i la Sostenibilitat industrial a Sabadell”, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell, l’Associació d’Empreses i Propietaris de Can Roqueta (AEPCRO), l’Associació de Polígons Industrials Sabadell Sud, i que ha comptat amb la col·laboració del CEEC i la Diputació de Barcelona. L’acte, que ha tingut lloc al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, ha servit per compartir coneixements i donar eines per afavorir la transició energètica i la competitivitat del teixit empresarial de Sabadell.

L’acte, conduit i moderat pel clúster manager del CEEC, Francesc Ribera, ha començat amb la benvinguda institucional per part del tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica i Projecció de la ciutat, Lluís Matas. Matas ha parlat de la necessitat “d’unir esforços” per afavorir que les indústries i el conjunt d’activitats empresarials puguin fer la transició cap a una manera de fer “cada cop més ecològica i sostenible”. El tinent d’alcaldessa ha afirmat que aquesta és “una manera de donar resposta a l’emergència climàtica, però també de mantenir la competitivitat empresarial”.

En el decurs de la jornada, més de deu experts han compartit  coneixements sobre la implantació de polítiques energètiques, l’optimització dels recursos i instruments de finançament per dur a terme la transició energètica a l’empresa. Alhora també s'han compartit casos d'èxit i models replicables de petites i mitjanes empreses, com ara el de l’empresa vallesana EPI INDUSTRIES o Cafès Pont, que han servit d’inspiració als més de 70 assistents.

Per part de l’Institut Català d’Energia, Patrick Renau, Tècnic d'Unitatd'Indústria, ha fet una presentació sobre la situació actual de la transició energètica al sector industrial de Catalunya, fent referència als reptes i oportunitats que afronten les empreses en aquest camí. Renau també ha assenyalat alguns exemples innovadors d’eficiència energètica i de generació d’energia.

Més endavant, consultors experts de Km0 Energy i de Giex han explicat quines mesures es poden implantar a les empreses per optimitzar la despesa i el consum energètic des de la perspectiva de les PIMEs. I seguint aquest fil, eldirector d’Operacions de Km0 Energy, Xavier Massa, ha donat també una visió general de com s’està avançant en el consum compartit i col·laboratiu aCatalunya i en concret als polígons industrials.

Durant la jornada, elClúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha presentat les opcions de finançament més interessants i innovadores actualment per als projectes d’eficiència energètica i generació de la mà d’alguns dels seus associats. Daniel Cerveró, Coordinador del Grup treball de Finançament del CEEC i soci director de Cerveró Associats, Isabel Tejero, Coordinadora del Grup treball de Certificats d’estalvi energètica i  Directora d’Energia de Bureau VeritasSolutions, i el mateix Patrick Renau (ICAEN) han estat els protagonistes d’aquest espai.

Per últim, l’oficina Next Generation d'ACCIÓ també ha informat dels ajuts d'aquests fons europeus i de les oportunitats que s'obren en aquest sentit el 2024.

Competitivitat industrial

Aquesta jornada s’emmarca en el treball promogut des de Sabadell per millorar la competitivitat empresarial industrial. En aquest sentit, s’estan impulsant iniciatives en l’àmbit de la sostenibilitat que aporten una milloracompetitiva a l’empresa. Entre altres accions, es troben projectes com el de“Simbiosi Industrial, revaloritzem els recursos sobrants” d’economia circular,en marxa de forma col·laborativa entre els ajuntaments de Sabadell, Barberà del Vallès i Sant Quirze del Vallès, amb el suport de la Diputació de Barcelona.Aquestes administracions treballen conjuntament en la difusió i sensibilització del concepte de Transició Energètica a les empreses dels Polígons d’Activitat Econòmica dels tres municipis.