El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va organitzar el passat 27 de març la primera sessió del cicle de seminaris "Hidrogen en Acció", promoguda pel Grup de Treball d’Hidrogen del CEEC. El cicle, que en aquesta primera edició va comptar amb l’assistència de més de 40 professionals del sector, té com a objectiu aprofundir en les principals tecnologies, tendències i oportunitats que ofereix aquest vector energètic. Amb un creixement anual previst superior al 50% fins al 2030, l'hidrogen verd es perfila com a element clau per a la descarbonització de l'economia.

La sessió inaugural va comptar amb la ponència de Maria Dolors Núñez, líder de l'Equip d'Anàlisi i Detecció d'Oportunitats Tecnològiques, Estratègia i Intel·ligència Competitiva d'ACCIÓ. Núñez va presentar l'Informe Tecnològic de l'Hidrogen a Catalunya, destacant la transversalitat i potencialitat de l'hidrogen com a vector energètic per a sectors com la indústria, el transport, la generació d'electricitat i la calefacció.

L'experta va assenyalar que Catalunya compta amb un ecosistema d'empreses i agents rellevants en el sector de l'hidrogen, que la fa situar a l'avantguarda de la innovació en aquest camp. No obstant això, va apuntar a la necessitat del sector d'afrontar reptes com el finançament o la creació d'una infraestructura adequada per al transport i l'emmagatzematge de l'hidrogen.

D'altra banda, la responsable d'ACCIÓ va exposar també diverses iniciatives europees d’èxit, com el “Clean Hydrogen Partnership” i va destacar la “Ruta de l’Hidrógeno” i els “Corredores de Hidrógeno” en l’àmbit estatal com a projectes clau. Pel que fa a Catalunya, Núñez va descriure els sectors d’empreses de l’hidrogen i quins són els agents rellevants d’aquest àmbit, dibuixant així l’ecosistema de l’hidrogen actual a Catalunya.

La sessió va finalitzar amb un torn obert de preguntes, on es van poder resoldre diversos dubtes relacionats amb l’status quo de l’hidrogen i quines perspectives de futur hi ha tant a Catalunya com a Espanya.

En les seves conclusions, Núñez va subratllar el potencial de l'hidrogen per a la descarbonització de l'economia i va convidar a tots els actors implicats a seguir treballant conjuntament per a fer d'aquesta tecnologia una realitat tangible.

El cicle de seminaris "Hidrogen en Acció" continuarà amb sessions dedicades al Power-to-Gas, Power-to-Fuel, Power-to-Power i els vectors alternatius i combustibles sintètics.