- El clúster aconsegueix presentar 8 projectes AEI i 2 IRC amb un pressupost total de 2,7 milions d'euros.
- Més de 15 empreses associades acompanyen el clúster en la formació dels diferents consorcis.
El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya ha presentat en les darreres setmanes 10 projectes d’innovació en l’àmbit de l’energia i l’eficiència energètica a través de diverses convocatòries d’ajuts per a la millora de la competitivitat de les empreses. Es tracta del Programa de Suport a las Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) del Ministeri d’Indústria i Turisme i de la convocatòria d’Iniciatives de Reforç a la Competitivitat (IRC) d’ACCIÓ, en què el CEEC ha aconseguit la participació de més d’una quinzena d’entitats associades assolint un pressupost total dels projectes de més de 2,7 milions d'euros.
Pel que fa a la convocatòria AEI, el CEEC ha presentat 8 projectes, en 6 dels quals hi participa com a coordinador i en els 2 restants com a col·laborador en diferents paquets de treball. En aquests projectes hi participen un total de 15 organitzacions associades, que han acompanyat el clúster en la conformació dels diferents consorcis, on també hi són altres organitzacions AEI destacades, com ara Solartys, l’Smart City Cluster, AEICE, el Clúster Digital de Catalunya i INNOVAC. Els consorcis també compten amb la participació d’empreses d’altres AEI, fet que deixa palès el fort component col·laboratiu de la convocatòria. El pressupost total dels projectes presentats sumen un total de més de 2,4 milions d'euros.
El Programa de Suport a les Agrupacions Empresariales Innovadoras (AEI) té com objectiu millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses. Els ajuts, que en aquesta convocatòria només compten amb un pressupost total de 9,7 MEUR, van destinats a subvencionar projectes i actuacions innovadores a través d’organitzacions certificades. D’aquesta manera, les AEI busquen enfortir el teixit empresarial espanyol mitjançant la cooperació entre empreses i altres actors rellevants, tot fomentant la innovació i la competitivitat en sectors clau.
Els projectes presentats que compten amb la coordinació del clúster són:
- Bioenergytraces. Una iniciativa que pretén investigar diferents models d’intel·ligència artificial i tecnologies de la digitalització documental per a la gestió de la biomassa sòlida. Es tracta de la primera fase del projecte que se centrarà principalment a realitzar tasques d’investigació per obtenir productes experimentals relacionats amb la optimització de la biomassa. El consorci està format per la cooperativa Aiguasol Consulting, Elliot Cloud i l’Smart City Cluster.
- BlockBatCE III. En la seva tercera fase, BlockBatCE abordarà la recerca i el desenvolupament de serveis digitals que permetin a les comunitats energètiques integrar-se en els mercats energètics per a maximitzar l'aprofitament de l'energia renovable, i contribuir a la transició verda i digital. Els impulsors d’aquesta iniciativa són dues pimes, Zertifier i Holtrop, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i Solartys com a AEI participant.
- INSIGA IV. El projecte INSIGA arriba a la seva quarta fase amb l'objectiu d'ampliar les prestacions de l'eina SIE-COMUNITATS donant la possibilitat als integrants de comunitats energètiques de beneficiar-se de serveis de gestió de l'eficiència energètica, tot permetent les comunitats d’una prestació de serveis més enllà de l'autoconsum col·lectiu, com ara el vehicle elèctric compartit o l'emmagatzematge de la generació. Hi participen AEICE, les empreses Gasso Cimne Inergy, Bee Data Analytics i Eficae Iotech, i el Clúster de Hábitat Eficiente com a AEI.
- PLATDAT III. La proposta del projecte PLATDAT per a la seva tercera fase, s’emmarca en l’execució de les conclusions de la primera i segona fase, en què l’objectiu és consolidar una plataforma de dades energètiques avançades que respongui als reptes del mercat i fomenti un ecosistema col·laboratiu. El consorci compta amb dues pimes, ARCbcn i 5skill Solutions, amb la col·laboració del Clúster Digital de Catalunya com a AEI participant.
- SMARTCEL III. En aquesta tercera i última part del projecte, s’afegiran noves funcionalitats a la plataforma segons els aprenentatges a les anteriors fases i es durà a terme un estudi d’explotació i escalabilitat de la solució desenvolupada, així com l’avaluació de nous models de negoci innovadors relacionats amb la solució. Formen part del consorci tres pimes, Bamboo Energy, ARCbcn i Energia Local, i una gran empresa, Indoorclima.
- SmartEnergyPaci II. El darrer projecte es tracta de la segona fase de l’SmartEnergyPaci, l’objectiu del qual és la millora i ampliació de la plataforma desenvolupada per a gestionar de manera integral els Certificats d’Estalvi Energètic, i les Mesures d’Estalvi Energètic. En aquesta segona fase s’inclourà la optimització de comunicació entre mòduls i la implementació de models d’intel·ligència artificial, entre d’altres. El consorci està format per les empreses Energy Tools Consulting, Paci Enginyers i Triposona. Com a AEI participant, el consorci compta amb la col·laboració d’INNOVAC, el Clúster Català de la carn i la proteïna alternativa.
Els projectes no coordinats, però amb participació del clúster són:
- GIRASOL III. Solartys lidera la tercera fase d'un projecte en què també hi participen la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Àliter Group Renovables, Nexus Lab i el CEEC. L'objectiu és desenvolupar un bessó digital per a centrals solars fotovoltaiques a gran escala, capaç de diagnosticar l’estat de salut de la planta i realitzar prediccions sobre l’evolució i la producció.
- I per últim, el projecte COOLTB, coordinat pel Clúster de Materials Avançats de Catalunya (MAV), pretén augmentar l’eficiència tèrmica dels edificis modulars temporals a través de la sensorització i aplicació de revestiments radiatius passius en aquest tipus d’edificis. En aquest consorci, també hi participen les empreses COMSA, Cooling Photonics i Worldsensing.
D’altra banda, el CEEC també ha presentat 2 projectes a la convocatòria de Projectes d’Iniciatives de Reforç de la Competitivitat (IRC) d’ACCIÓ. L’objectiu d’aquesta convocatòria és executar projectes en què els clústers o empreses millorin el seu posicionament de manera que això els permeti maximitzar els seus resultats i millorar la seva competitivitat dins del seu ecosistema. Com a novetat d’aquest any, hi ha una segona línia on es busca potenciar la participació d’empreses ubicades en zones de transició nuclear, amb la finalitat d’impulsar projectes per diversificar el teixit econòmic i generar noves oportunitats.
El CEEC ha presentat dos projectes, on hi participa conjuntament amb altres clústers, com ara INNOVI i el TIC SUD. El pressupost total és aproximadament de 230.000 euros.
Els projectes presentats als IRC són els següents:
- Comenagro. Amb un consorci format per INNOVI, el Clúster Vitivinícola Català, i el CEEC, el projecte pretén utilitzar les comunitats energètiques vinculades a l’agrivoltaisme com a element transformador de la zona. D’aquesta manera, el projecte vol demostrar la viabilitat d’aquesta solució i impulsar la definició d’un projecte executiu en els cellers implicats amb l’objectiu últim de fer un testeig en un entorn controlat. Altres integrants del consorci són l’empresa privada del sector vitivinícola, el Celler Cingles Blaus, KM0 Energy, dos clústers referents, INNOVI i el CEEC i la col·laboració d’una entitat del sector digital, el Clúster TIC SUD.
- Pregisti. Aquest projecte té com a objectiu el desenvolupament d'una plataforma integral per a la gestió de centres turístics, centrant-se en la sostenibilitat i l'eficiència operativa. Aquesta plataforma integrarà dades de diverses fonts, tant internes com externes per generar informació útil en temps real. Els integrants d’aquest projecte són ARCbcn, AGBAR i Elliot Cloud.
Amb la presentació d’aquests nous projectes el CEEC referma novament la seva posició d’actor estratègic capdavanter en la innovació col·laborativa al sector de l’energia i l’eficiència energètica, impulsant projectes en àrees clau per al futur energètic, com ara les comunitats energètiques.
Si vols tenir més informació sobre cadascun dels projectes, visita l’apartat de projectes de la nostra web o envia’ns un correu a comunicacio@clusterenergia.cat.