La convocatòria del Programa de Suport a les Agrupacions Empresariales Innovadoras (AEI) es va publicar el 15 d'abril de 2023, comptant amb un pressupost de 54 milions d'euros dels quals 46,44 milions d'euros vénen del Mecanisme de Recuperació i Resiliència de la Unió Europea. L'objectiu del programa és millorar la competitivitat de les petites i les mitjanes empreses a través de les agrupacions empresarials innovadores. El suport a la creació i l'enfortiment dels clústers forma part de l'estratègia europea de promoció de la competitivitat de les pimes i de la innovació. Aquest programa d’ajuts busca també la promoció de projectes de caràcter innovador i amb una forta component col·laborativa que es trobin alineats amb l'estratègia d’'Indústria Conectada 4.0'.

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va presentar 12 projectes, 5 projectes més respecte a la convocatòria de l'any passat, en els que hi han participat fins a 15 empreses del CEEC, així com més de 15 empreses d’altres AEIs com son Solartys, Innovacc, Innovi, Stanpa, AIN, AEICE, CIAC i Clúster Digital. De la dotzena de projectes presentats 6 són coordinats pel CEEC i 6 en col·laboració amb d’altres entitats i sumen un pressupost total de més de 3 milions tres-cents mil euros.

A continuació es pot trobar un breu resum dels projectes on el CEEC és coordinador.

  • El consorci Flexenergy que ja ha arribat a la seva tercera fase, i que té com a membres Enfasys Energía, Electra Caldense Holding, Amiganet, pretén desenvolupar una eina de programari per a que qualsevol tipus de promotor de comunitats energètiques pugui impulsar-les de forma digital. Alhora aquesta eina ha de permetre definir de forma online la idoneïtat dels potencials membres i obtenir de forma completament digital les seves dades energètiques i cost de factura d’electricitat.
  • El projecte BlockBatCE que en la seva segona fase té per objectiu la investigació i el desenvolupament d'eines digitals segures i fiables per impulsar i facilitar la implantació i interoperabilitat de Comunitats energètiques d'àmbit urbà, mitjançant un enfocament integral que consideri la viabilitat i operació de la infraestructura de la Comunitat Energètica, el marc legislatiu i les eines de gestió necessàries. Aquest consorci està format per Enertika, el Centre d’Investigació MCIA (UPC), Holtrop, Zertifier i Solartys.
  • Un altre projecte de segona fase presentat ha estat PLATDAT, una plataforma d'agregació de dades energètiques que persegueix proveir d'eines tecnològiques i aplicacions per a l'optimització en el disseny i l'operació dels serveis energètics a demanda i facilitar l'impuls i l'escalat de les entitats jurídiques implicades, així com els serveis de negoci implementables. El consorci està format per Armengol & Ros Consultors i Associats, IMHOIT i el Clúster Digital.
  • Tancant els projectes de segona fase també s’ha presentat SMARTCEL per part d’ARCbcn i Bamboo Energy. Aquest permetrà la creació d'un servei altament innovador per a les comunitats energètiques locals, cobrint-ne totes les necessitats, des de la gestió energètica en temps real fins a les transaccions econòmiques internes de manera segura. Aquest servei es posarà en marxa mitjançant la integració i adaptació de dues plataformes tecnològiques: una plataforma de gestió de l'autoconsum compartit i la flexibilitat energètica, i una plataforma de comerç P2P on els usuaris podran comerciar amb la seva energia i flexibilitat.
  • Un dels nous projectes presentats ha esta el GESTCOM que desenvoluparà una plataforma per controlar els intercanvis energètics entre els formants de la comunitat energètica, amb altres comunitats o la venda dels excedents. La tecnología blockchain s'utilitzarà per registrar i garantir la seguretat de la informació sobre intercanvis i vendes d'energia, utilitzant algoritmes d'identitat digital descentralitzada per signar la informació publicada, i emmagatzematge descentralitzat per consolidar el registre de transaccions públiques de cada membre de la comunitat. El consorci està format pel Grup Aliter, Aubay i el CIAC.
  • El darrer projecte coordinat compta amb la col·laboració de PACI Global, Energy Tools, Embutidos Villamarín, i Innovacc. El projecte Smart Energy PACI pretén crear una plataforma intel·ligent de gestió energètica que permeti a les empreses i usuaris finals del sector carni controlar i optimitzar el consum energètic en temps real.

A continuació es pot trobar un breu resum dels projectes no coordinadats, però amb participació del CEEC.

  • El primer dels projectes INCOMUNER II compta amb la coordinació d’AIN i la participació de Nasuvinsa, el Grup Gabyl, Inergy, Beedata Analytics i el CEEC. Aquest té per objectiu el desenvolupament d'una eina TIC intel·ligent que faciliti la contractació i la gestió dels subministraments energètics i una gestió de l'emmagatzematge sota criteris d'optimització simultània dels preus i de la petjada de carboni associada a l'energia contractada en el context de Comunitats Energètiques en polígons industrials cap a les zero emissions de C0.
  • El projecte GIRASOL II està coordinat per SOLARTYS, i compta amb la participació del Grup Aliter, NVISION, UPC, REM Experience i el CEEC Aquest té per objectiu desenvolupar un bessó digital de plantes fotovoltaiques que mitjançant l'aplicació de tecnologia IoT, tècniques d'intel·ligència artificial i interfícies home/màquina immersius, permeti conèixer el funcionament i el rendiment individual de cada component de la planta, el seu estat de salut ia través del model digital, inferir el comportament del model físic (la planta), anticipar avaries, degradació, l'estimació de l'energia generada en funció de la previsió de radiació solar, respectant la privadesa i integritat de les persones involucrades.
  • El projecte ECOMA II, té per objecte establir un servei d'avaluació dels costos ambientals en el procés de compres de materials i serveis del sector AECO. A més, s'alinea amb els objectius de la UE i el seguiment del consum d'aigua i energia en fase d'obra i els residus que es generen tant en quantitat com a destinació, facilitant la comunicació de dades reals a tots els agents del procés. El consorci coordinat per Clúster d'Hàbitat Eficient, està composat per CONSTRUMARKET DIGITAL, Sorigué, COCA RESTAURACIONS I OBRES, la Fundació Institut de la Construcció de Castella i Lleó i el CEEC.
  • El projecte TEC-SLICE, que arriba a la seva segona fase, i que treballarà en l’optimització dels processos productius i energètics de sala de llescat mitjançant sensorització i digitalització. El projecte, del que en formen part el CEEC, Vila Rovira, Plana Hurtós Enginyers, Esynapsing Intelligent Business i ARCbcn, està coordinat per INNOVACC.
  • El projecte VIDVOLT, que també arriba a la segona fase, proposa l'ús de sistemes agrovoltaics com un model d'agricultura climàticament intel·ligent que constitueix un enfocament que ajuda a orientar les accions necessàries per transformar i reorientar els sistemes agrícoles per donar suport eficaçment al desenvolupament i garantir la seguretat alimentària en el context d'un clima canviant. Està coordinat per INNOVI i amb la participació de l’ASOCIACIÓN ARAGÓN INNOVALIMEN, KM0 ENERGY, IBERMATICA, INGENIERÍA Y DESARROLLOS RENOVABLES, HUERTO TORNASOL, l’INCAVI i el CEEC.
  • Per últim, amb el projecte NET-ZERO BEAUTY INDUSTRY, el CEEC identificarà els principals reptes de la descarbonització a la indústria de la perfumeria i la cosmètica. Aquest projecte focalitza la seva atenció en els processos de gestió de l'energia del sector cosmètic i per això es planteja un estudi de forma col·laboratiu entre CEEC, com a agrupador d'empreses que dins de les seves activitats ofereixen, promocionen o desenvolupen productes o serveis relacionats amb l'eficiència energètica, i Feeling Innovation by Stanpa, AEI del sector cosmètic espanyol.