• La convocatòria d’AEI d’enguany compta amb una dotació econòmica de 50 MEUR per part del MINCOTUR
  • Els 7 projectes presentats són Flexenergy II, INSIGA III, Adebuild, BlockBatCE, PLATDAT, SMARTCEL i TECH-SLICE, en què hi han participat fins a 15 empreses del CEEC
  • Els projectes, que tenen un pressupost total de més de 2 MEUR, se centren en l’optimització de la gestió de les comunitats energètiques i l’impuls a la flexibilitat de la demanda.

El Clúster de l’Energia Eficient de Catalunya va presentar ahir 7 consorcis a la convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI) d’aquest mes de juliol del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme (MINCOTUR) i que compta amb una dotació econòmica de 50 MEUR.

Flexenergy II, INSIGA III, Adebuild, BlockBatCE, PLATDAT,  SMARTCEL i TECH-SLICE han estat els projectes presentats pel CEEC, en què hi han participat fins a 15 empreses del clúster. El pressupost total dels projectes presentats ha estat de més de 2 MEUR amb una sol·licitud màxima d’ajut de gairebé 1,3 MEUR.

Aquest programa d’ajuts, que té com a objectiu millorar la competitivitat de les petites i mitjanes empreses, busca també la promoció de projectes de caràcter innovador i amb una forta component col·laborativa que estan alineats amb l'estratègia 'Indústria Connectada 4.0'. Els projectes presentats són els següents:

Flexenergy II, fruit del consorci entre Cegasa  Energía, Electra Caldense Holding i Enfasy, pretén desenvolupar una eina de programari per a que qualsevol tipus de promotor de comunitats energètiques pugui impulsar-les de forma digital. Alhora aquesta eina ha de permetre definir de forma online la idoneïtat dels potencials membres i obtenir de forma completament digital les seves dades energètiques i cost de factura d’electricitat.

El projecte, que dona continuïtat a Flexenergy I, també preveu desenvolupar una eina de programari per a la gestió de la pròpia comunitat energètica que permeti monitoritzar a temps real la integració dels seus membres, tot incorporant algoritmes per definir la potència òptima lliurable a cadascun d’ells.

Un altre dels projectes presentats pel CEEC ha estat INSIGA  III, que en aquesta 3a fase està orientat a optimitzar la gestió de les comunitats energètiques, i compta amb la participació d’Inergy, Bee  Data Analytics, Asociación de la Industria de Navarra y Nasuvinsa.

Concretament, INSIGA III pretén dur a terme el desenvolupament d'una plataforma TIC integral (SIE-Comunitats Energètiques) i una altra per a la creació i gestió de comunitats energètiques per a polígons industrials 4.0 que faciliti la formulació i gestió òptima de la generació, l’autoconsum, l’emmagatzematge, el vehicle elèctric i la injecció a xarxa.

També coordinat pel CEEC, s’ha presentat el projecte Adebuild, l’objectiu del qual és impulsar l'agregació de la demanda i flexibilitat energètica, materialitzant una solució automatitzada per al sector de l’edificació (terciari i industrial) que doni suport i dinamitzi el concepte i posada en marxa dels edificis intel·ligents. N’han participat COMSA Instalaciones y Sistemas  Industriales, PGI International Engineering Projects and Management, i Bamboo  Energy Platform.

BlockBatCE ha estat un altre dels projectes presentats en aquesta convocatòria d’AEI. Orientat al disseny i la gestió intel·ligent de comunitats energètiques amb blockchain i bateries, formen part del projecte el CEEC, Enertika, el Centro de Investigación MCIA  (UPC), Millor Battery, Holtrop, Zertifier, la Asociación Española para la  Internacionalización y la Innovación de las Empresas Solares (SOLARTYS).

El principal objectiu de BlockBatCE és la investigació i el desenvolupament d'una solució integral demostradora per al disseny i la gestió de comunitats energètiques intel·ligents, que promogui la connectivitat dels diferents equips que componen el hub energètic i permeti optimitzar el sistema en termes d'eficiència, cost i sostenibilitat.

El cinquè projecte presentat ha estat PLATDAT, una plataforma d'agregació de dades energètiques que persegueix proveir d'eines tecnològiques i aplicacions per a l'optimització en el disseny i l'operació dels serveis energètics a demanda i facilitar l'impuls i l'escalat de les entitats jurídiques implicades, així com els serveis de negoci implementables. A banda del CEEC també hi han participat en el projecte Armengol & Ros  Consultors i Associats (ARCbcn) y Electra Caldense Holding.

També amb Armengol & Ros Consultors i Associats  (ARCbcn), i amb la participació de Bamboo Energy Platform, el CEEC ha presentat el consorci SMARTCEL, un projecte que consisteix en la creació de serveis energètics intel·ligents per a comunitats energètiques locals. SMARTCEL permetrà la creació d'un servei altament innovador per a les comunitats energètiques locals, cobrint-ne totes les necessitats, des de la gestió energètica en temps real fins a les transaccions econòmiques internes de manera segura.

Aquest servei es posarà en marxa mitjançant la integració i adaptació de dues plataformes tecnològiques: una plataforma de gestió de l'autoconsum compartit i la flexibilitat energètica, i una plataforma de comerç P2P on els usuaris podran comerciar amb la seva energia i flexibilitat.

Per últim, i coordinat aquesta vegada per INNOVAC, s’ha presentat el projecte TECH-SLICE, que treballarà en la optimització dels processos productius i energètics de sala de llescat mitjançant sensorització i digitalització. El projecte, del que en formen part el CEEC, Vila Rovira,  Plana Hurtós Enginyers, Esynapsing Intelligent Business, Armengol & Ros  Consultors i Associats (ARCbcn), pretén estudiar la millor solució de sensorització de les diferents zones de treball, sales blanques i cambres de refrigeració, així com dels equips de producció d’aigua calenta.

TECH-SLICE també contempla la creació d’un programari per a poder controlar les diferents temperatures i pressions a temps real i registrar tota la informació dels sensors de temperatura i pressió al núvol, tot integrant aquesta informació amb el procés de producció.