El CEEC ha celebrat aquest matí la darrera Assemblea General de Socis de 2024, una jornada que ha reunit més d’una setantena d’empreses i entitats associades del sector energètic i que ha servit per presentar l’activitat recent del clúster i la seva situació econòmica. L’acte, que ha tingut lloc a la seu central de Simon a Barcelona, ha tingut com a punts més rellevants la presentació del Pla Estratègic 2025-2028, que defineix el full de ruta del CEEC per als pròxims anys, i el Pla d’Activitats 2025, que ha inclòs un repàs a les activitats dutes a terme durant el darrer semestre.
La jornada ha començat amb la benvinguda per part del president del CEEC, Joaquim Daura, qui ha presentat les conclusions del Baròmetre de l’Energia 2024 que, segons Daura, deixa entreveure els “clars i obscurs” del moment que viu el sector. L’enquesta d’opinió anual del clúster mostra l’optimisme de les empreses amb la situació econòmica actual, amb més d’un 70% de les empreses i entitats enquestades que la qualifiquen de “bona”, malgrat les traves administratives i l’excés de burocràcia. Daura també ha volgut destacar la fita del CEEC en la darrera convocatòria d’Agrupaciones Empresariales Innovadoras (AEI), que amb 4 nous projectes concedits encapçala la llista d’entitats amb més projectes aprovats a nivell estatal.
La jornada ha continuat amb la presentació de les dades econòmiques del CEEC, a càrrec de Francesc Ribera, director gerent de l’entitat. Ribera ha fet una presentació de la previsió de tancament de l’exercici econòmic 2024, en què ha destacat un lleuger increment en el capítol d'ingressos i de despeses respecte les previsions econòmiques inicials pel 2024. Un fet que respon a un increment en l’activitat en tots els àmbits d'actuació del CEEC.
Tot seguit, Ribera també ha presentat la proposta de pressupost 2025, en què ha donat una previsió de creixement del 5%, destacant que “anem a millor” malgrat que les empreses i entitats no tinguin tanta “claredat” sobre l’evolució econòmica del sector. En aquest sentit, Ribera ha assenyalat el paper que tindrà en el pròxim any l’àrea de serveis del CEEC, anunciant la creació d’una plataforma de formació online, i també l’aposta per la diversificació en l’àrea de projectes, on enguany l’entitat ja ha aconseguit la participació en tres projectes europeus a través dels programes Erasmus+, LIFE i Euroclusters. Per últim, Ribera també ha destacat la importància de generar noves oportunitats comercials a través del nou pla de patrocinis, el qual, diu, “ha de permetre consolidar i generar noves col·laboracions estratègiques amb agents capdavanters”. La proposta de pressupost per al 2025 ha estat aprovat unànimament per l’assemblea.
Més endavant, Ribera ha seguit amb la presentació de l’informe del Pla d’Activitats amb un repàs a les jornades i actes que el CEEC ha dut a terme durant el 2n semestre de 2024. El director gerent del CEEC ha destacat l’organització de la 11a Nit de l’Eficiència i l’Innovation Day Energia 2024, els quals han batut rècords d’assistència amb 694 i 177 inscrits respectivament, així com la resta de jornades de petit format, com ara el CEEC Business Lunch i les dutes a terme en col·laboració amb el diari ARA, que han aconseguit atraure la participació de destacats representants del sector de l’energia, com ara la consellera de Transició Ecològica, Silvia Paneque, o el subdirector general d’eficiència energètica del MITERD, Jacobo Llerena.
Pel que fa a l’acció exterior del CEEC, Ribera ha fet un repàs a les activitats impulsades per l’entitat en els darrers sis mesos en el marc de l’estratègia d’internacionalització del sector de l’energia. El clúster manager del CEEC s’ha referit a la missió d’estudi al Japó del passat mes d’octubre, en què el clúster va acompanyar 9 empreses i entitats associades per conèixer de primera mà l’ecosistema d’innovacio del país i cercar noves oportunitats empresarials. També ha destacat la missió d’estudi a la Xina promoguda per ACCIÓ en el marc del programa de clústers que es va dur a terme el mateix mes d’octubre, com una significativa font de col·laboracions i intercanvis entre els principals agents de l’ecosistema.
Seguint aquest fil, Ribera també ha donat a conèixer algunes de les missions d’estudi previstes per al 2025, com ara la que tindrà lloc entre el maig i el juny a Noruega. Un any en què el CEEC també seguirà fomentant els intercanvis i la transferència de coneixement en àrees clau del sector energètic amb agents exteriors rellevants, com ara la visita prevista per part d’una delegació del Japó en l’àmbit de l’Hidrogen del pròxim mes de gener.
El nou full de ruta estratègic del clúster
Un dels punts més rellevants d’aquesta assemblea ha estat, però, la presentació del Pla Estratègic 2025-2028, que ha estat elaborat en un procés de disseny participatiu amb les aportacions de membres del CEEC, agents d'entorn i l’equip del propi cluster a més de la col·laboració de l’Agència d'Innovació SDLI, i el suport d'ACCIÓ. Aquest document inclou una actualització del mapeig i quantificació del sector de l’energia a Catalunya, que actualment compta amb la presència de 2.544 empreses i uns 40.000 treballadors. Segons l’estudi, aquestes empreses representen un volum de facturació total de més 21.474 MEUR, que suposa un 8,42% del PIB català.
El responsable de l’agència d’innovació SDLI, Xavier Lesauvage, qui ha estat l’encarregat de fer la presentació del pla, també ha explicat alguns dels eixos estratègics que recull el Pla, que han de guiar l’acció del clúster i de les seves organitzacions per als pròxims anys. La diversificació energètica per avançar cap a la independència energètica, la descarbonització, la digitalització, la descentralització i la democratització són les línies mestres que marca l’estudi per dur a terme una “transició efectiva i àgil” envers el nou model energètic.