- L’enquesta, adreçada als representants de les més 220 organitzacions que integren el clúster, i altres actors rellevants de l’àmbit energètic, té com a objectiu conèixer l’estat actual del sector.
- Segons els resultats, el 84% de les organitzacions del sector reclama simplificar els tràmits administratius per seguir desenvolupant el procés de transició energètica.
- En clau clúster, un 69% dels socis asseguren que augmentaran les vendes per al pròxim curs, dels quals un 43% situant aquest increment per sobre del 10%.
Un 84% de les empreses i organitzacions del sector demanen simplificar els tràmits administratius com a principal mesura per desenvolupar el procés de transició energètica. Aquesta és una de les conclusions que revela el Baròmetre de l’Energia 2023, una enquesta que duu a terme el cluster anualment amb l’objectiu de conèixer l’estat del sector energètic.
L’enquesta ha estat enviada als representants de les més de 220 organitzacions que integren el clúster i altres actors i empreses rellevants del sector energètic a Catalunya, amb preguntes sobre l’evolució de les empreses i organitzacions que en formen part, les previsions de futur, temes d’interès general en l'àmbit de l'energia i altres qüestions relatives a la pertinença de les entitats al CEEC.
Davant l’endarreriment en la tramitació d’ajuts així com la demora en l’aprovació de projectes en l’àmbit de les renovables i l’autoconsum, el sector insisteix a simplificar les barreres burocràtiques. Segons els resultats, un 84% dels representants de les organitzacions enquestades reclamen a les administracions, tant locals com estatals, simplificar aquests tràmits per seguir desenvolupant el procés de transició energètica. En aquest sentit, més d’un 50% també demanen implementar estímuls fiscals i desenvolupar instruments que facilitin la col·laboració publico-privada.
D’altra banda, després de 3 anys des de la posada en marxa dels ajuts Next Generation, l’enquesta també pregunta per l’opinió sobre l'impacte dels fons europeus. El sector segueix assenyalant la mobilització dels recursos com un dels seus principals beneficis (56%) juntament amb l’increment en la sensibilitat per temàtiques ambientals (37%). Tot i així, un 59% encara consideren que l’excés de burocràcia és una de les seves principals deficiències així com la dificultat d’accés als diferents programes (32%).
Pel que fa a l’evolució de les diferents organitzacions que integren el clúster, un 68% dels socis afirmen que han augmentat en vendes, entre els quals un 43% amb un increment del 10%. Les xifres són semblants en relació a la previsió de vendes per al pròxim any, i un 69% dels socis asseguren que les incrementaran, amb un 43% situant aquest augment per sobre del 10%. En paral·lel, segons els socis, la inversió també creixerà: un 68% de les organitzacions enquestades creuen que augmentarà, mentre que un 28% creuen que ho farà per sobre del 10%.
Sobre l’ocupació al sector energètic, entre els associats les dades revelen un increment sostingut en el nombre de contractacions. Dels socis enquestats, un 60% afirmen que van augmentar la xifra de contractacions en l’últim any, un 35% dels quals per sobre del 10%. Aquest optimisme també es reflecteix en les dades de futur. Un 53% dels associats preveuen que augmentaran el nombre de persones empleades dins la seva organització, un 27% dels quals per sobre del 10%.
Els socis també donen la seva opinió sobre la seva participació al CEEC i concretament sobre les activitats i serveis que hauria de desenvolupar el clúster. Els associats segueixen prioritzant les accions i esdeveniments de networking i un 59% dels membres demanen seguir impulsant aquest àmbit. En segon lloc, la promoció dels projectes col·laboratius (46%) i la consolidació del clúster com a referent al sector (41%) són altres aspectes prioritaris per als membres del CEEC, segons es desprèn de l’enquesta.
Si voleu obtenir més informació sobre les dades i el contingut, podeu posar-vos en contacte amb el clúster a comunicacio@clusterenergia.cat o miriam @250grados.net